סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ומוצרי חלב תנובה
סמוטריץ׳: ״בחודשים הבאים נבחן את השפעת הצו״ (צילום: אוראל כהן, אלכס קולומויסקי)

״ההחלטה ההיסטורית״ של סמוטריץ׳: ביטול צו שאולי יפתור את המחסור בחלב

שר האוצר חתם על הצו המאפשר לייבא חלב לישראל ללא מכס בשלושת החודשים הקרובים. בשלב זה ישנה אי בהירות האם יהיו יבואנים שאכן ישתמשו באפשרות זו, שכן העובדה כי מדובר בהוראת שעה מוגבלת זמן עשויה להפוך את המהלך ללא כדאי

שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ חתם על הצו המאפשר לייבא חלב לישראל ללא מכס בשלושת החודשים הקרובים. סמוטריץ׳ כינה את החתימה ״החלטה היסטורית״, ואמר כי הצעד נועד ״למגר את המחסור בחלב במדפים, זה הצעד הנכון והמהיר ביותר למיגור המחסור בחלב במדפים, נחשפנו למחסור פעמים רבות מדי בשנים האחרונות, וזו מציאות שאני לא מוכן לקבל״.
על פי הצו, יוכלו יבואנים לייבא חלב ללא תשלום מכס של 40%. בשלב זה ישנה אי בהירות האם יהיו יבואנים שאכן ישתמשו באפשרות זו, שכן העובדה כי מדובר בהוראת שעה מוגבלת זמן עשויה להפוך את המהלך ללא כדאי. כמו כן, יש ויכוח לגבי היכולת התפעולית לייבא חלב ניגר עם תוקף מספיק ובהיקף רחב לישראל. לכן במשרד האוצר נוטים לכנות את הצו הזה 'ניסוי בפתיחת השוק לחלב', גם סמוטריץ' אמר בסוף הצהרתו כי 'בחודשים הבאים נבחן את השפעת הצו'. גם החלב שיגיע לארץ – ככל והוא יהיה רגיל (ולא מאופיין בתכונות ייחודיות) – יהיה כפוף לפיקוח מחירים.
אם הצו יביא למיגור המחסור בחלב ניגר, הרי שניתן להעריך כי המגמה של ביטול המכס על החלב צפויה להימשך. מנגד, אם הצו לא יביא למיגור המחסור בחלב ניגר, הרי שבאוצר צפויים לטעון כי הצו לא היה אפקטיבי בגלל שהוא היה מוגבל בזמן, ובגלל שהצו יצא כשהשקל היה חלש יחסית.
סמוטריץ' הדגיש כי הוא מעריך את החקלאים הישראלים "הם עושים ציונים, הם קמים מוקדם מאוד, שומרים על הקרקע ומספקים בטחון תזונתי". סמוטריץ' אמר גם כי בכוונתו "להרחיב את מכסת העובדים הזרים בחקלאות".
ביטול המכס על החלב המיובא לישראל, הוא פרק נוסף במערכת היחסים המקרטעת שבין האוצר לבין הרפתנים. מערכת יחסים שהחלה להשתבש בתקופת כחלון שסירב לחתום על העלאת מחיר החלב בהתאם להמלצת ועדת המחירים. בתקופת כהונתו של ליברמן היה נדמה כי מערכת היחסים שוקמה שכן הוסכם על עליית מחירים ועל מנגנון עדכון מחירים אוטומטי שימנע מהשר את האפשרות לעכב את יישום ההחלטות של ועדת המחירים.
אלא שמערכת היחסים בין הצדדים השתבשה שוב, כשהאוצר מנע את העלאת המחיר המלאה בשיעור של 16%, ואיפשר רק את העלאת המחיר הנובעת מהתייקרות המחיר. החלק הנוסף של התתייקרות שהיה אמור להיות זמני ולממן את הזמן בו המחיר לא הועלה למרות שהיה צריך לעלות (רטרו) נפרס על פני שלוש שנים. הפריסה הזו התפרשה בעיני המחלבות כהפרת הסכם. המחלבות מעוניינות בהעלאה חדה של המחיר כעת, מכיוון שהעלאה זו מאפשרת להם לעלות גם את המחירים של המוצרים הלא-מפוקחים.
עם זאת, הסיבות למחסור הנוכחי אינן ברורות עד הסוף, מצד אחד, יש הטוענים כי הוא נוגע לכך שמחיר המוצרים המפוקח נמוך מדי, אך טענה זו כאמור לא נכונה שכן המחיר הנוכחי משקף את העלות של ייצור החלב. מצד שני, יש שטענו שהדבר קשור להיעדר השקעה בקוי ייצור וליכולת ייצור מופחתת. ומצד שלישי, הושמעה הטענה בימים האחרונים כי המחסור נובע מהנחות גדולות שמעניקה תנובה לקמעונאים, הנחות שלא מאפשרות למחלבות האחרות להתחרות בתנובה.