סגור
מימין בצלאל סמוטריץ' ו איתמר בן גביר
בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר חוגגים את תוצאות הבחירות (צילום: AFP)

S&P: "המעבר ימינה לא ישפיע על הביצועים של ישראל בטווח הקרוב"

סוכנות הדירוג הותירה את הדירוג של ישראל ללא שינוי על AA- עם תחזית "יציבה". עם זאת, החברה העריכה כי הצמיחה ב-2023 תעמוד על 2% בלבד, לעומת 3.5% כפי שהעריכה באפריל. לתוצאות הבחירות לא ייחסה החברה משמעות יתרה וציינה כי הכלכלה הישראלית הוכיחה שהיא חזקה מהפוליטיקה

S&P הותירה היום (שבת) את דירוג האשראי החזק של ישראל ומעריכה: "המעבר הפוליטי ימינה לא ישפיע על הביצועים הכלכליים של ישראל בטווח הקרוב".
סוכנות דירוג האשראי אישררה את הדירוג של כלכלת ישראל על רמה של AA-, והעריכה גם כי תחזית דירוג האשראי של ישראל היא "יציבה". עם זאת, החברה העריכה כי הצמיחה בשנת 2023 תעמוד על 2% בלבד, זאת לעומת 3.5% בתחזית הקודמת של חודש אפריל. מדובר בשיעור נמוך מהתחזית האחרונה של חטיבת המחקר בבנק ישראל, שהעריכה כי הצמיחה ב-2023 תעמוד על 3%. הצפי לתחזית הנמוכה נובע מההאטה הגלובלית הצפויה בעולם. המשמעות של צמיחה של 2% היא שהתוצר לנפש – המדד שמעריך רמת חיים – יישאר בסטגנציה.
עם זאת, בטווח הארוך מעריכה החברה כי הצמיחה בישראל תעמוד על 3.5%, בהתאם למגמה ההיסטורית. בהקשר זה החברה מזכירה כי ישראל עדיין לא הצליחה לפתור כמה חסרונות מבניים בכלכלה, כשהבולטים שבהם הם התעשייה המסורתית שמאופיינת ברמות פריון נמוכות; ושיעור תעסוקה נמוך של מיעוטים, כמו החרדים והמיעוט הערבי-ישראלי.
החברה הקדישה חלק ניכר מהתחזית שלה לניתוח האירועים הפוליטיים האחרונים. בעבר חברות הדירוג ציינו את "אי היציבות הפוליטית" כסיכון אפשרי לכלכלה הישראלית. גם כעת, אחרי תוצאות הבחירות לטובת גוש נתניהו, סבורים בחברה כי תישאר מידה של תנודתיות פוליטית הן בגלל התיקים נגד נתניהו והן כי יחסי הישראלים והערבים עלולים להסתבך בשל מפלגות הימין הקיצוני שיהיו חלק מהקואליציה המסתמנת.
למרות זאת, החברה מדגישה כי בשנים האחרונות הוכח כי ההצלחה של הכלכלה הישראלית מנותקת מה"מחזורים הפוליטיים הפנימיים", הערכה שהועלתה בעבר על ידי נגיד בנק ישראל אמיר ירון מספר רב של פעמים.
בהקשר הביטחוני ציינה החברה כי היא לא מצפה שהמתחים הגאו-פוליטיים יסלימו באופן בלתי נשלט, אך עדיין סיכונים אלו מגבילים את דירוג האשראי של ישראל מלעלות עוד ולהתייצב על רמות גבוהות יותר. בהקשר הביטחוני שיבחה החברה את הסכמי אברהם וגם את ההסכם שנחתם על לבנון. לדעת החברה, העסקה עם לבנון תאפשר לישראל וללבנון לערוך עוד חיפושי גז באזור ללא חשש ביטחוני.
בכל מה שקשור לניהול הפיסקלי של ישראל, S&P מציינת כי ייתכן שהממשלה החדשה תהיה חשופה ללחץ מטעם הציבור להגדיל את הגירעון בשביל לתמוך במשקי הבית שנפגעים מהאינפלציה, ולכן החברה מעריכה כי ישראל תהיה בגירעון שנתי של 2% בשלוש השנים הקרובות. עם זאת, החברה מזכירה כי ישראל גילתה עוצמה פיסקלית, ומעריכה כי עד 2024 (שנתיים מהיום) רמת החוב בישראל תגיע ל-58%. החברה מציינת כי גם מבנה החוב של ישראל נוח מאוד, שכן 85% מהחוב הם במטבע מקומי. גם במאזן התשלומים יש לישראל עודף בחשבון השוטף זה 18 שנה, ובנוסף ישראל מחזיקה ביתרות מט"ח עצומות שמגיעות ל-189 מיליארד דולר ומהוות כ-30% מהתוצר המקומי.
החברה מציינת לטובה גם את העצמאות של בנק ישראל, את האינפלציה הנמוכה בישראל בהשוואה בינלאומית ואת היציבות של המערכת הבנקאית בישראל. עם זאת, החברה מזהירה כי מתחיל להיווצר קושי להעריך את תמונת הסיכון במערכת האשראי ישראלית בשל נתח השוק הגובר וההולך של מלווים חוץ-בנקאיים שלא מפוקחים על ידי בנק ישראל.
בתגובה לפרסום דירוג האשראי אמר שר האוצר אביגדור ליברמן: "אישור נוסף של דירוג האשראי על ידי S&P עם תחזית דירוג יציבה הוא תוצאה של מדיניות פיסקלית אחראית ומדגיש את איתנותה של הכלכלה הישראלית. השבחים שאנו מקבלים הם עדות נוספת להחלטות שקולות ואחראיות שהתקבלו במשך התקופה האחרונה".
החשב הכללי באוצר, יהלי רוטנברג, אמר: "היציבות המתמשכת של דירוג האשראי הגבוה מהווה עדות לחוסן הכלכלה הישראלית, גם בימים של אי ודאות ואינפלציה עולמית. שמירה על עקביות ואחריות פיסקלית תוך המשך מגמת הירידה ביחס החוב לתוצר תומכת בדירוג המדינה. אגף החשב הכללי ימשיך לנקוט מדיניות אחראית של ניהול החוב הממשלתי".