סגור
חיילים צה"ל צבא ב רפיח רצועת עזה 9.7.2024
חיילי צה"ל ברפיח (צילום: דובר צה"ל)

פרשנות
החלטת הקבינט להאריך את הסדיר תחתוך אלפי שקלים משכר הלוחמים

הקבינט החליט הלילה על הארכת שירות הסדיר בצה"ל משנתיים ו-8 חודשים ל-3 שנים. ההחלטה נובעת מהמחסור הקיים בכוח אדם בצה"ל, אך נחוצה לצבא גם כדי לחסוך את עלויות המילואים הגבוהות. התגמול ללוחמים ב-4 החודשים האחרונים לשירות צפוי לעמוד על כ-5,000 שקל במקום יותר מ-15 אלף שקל לחייל מילואים

ביום ראשון צפויה הממשלה להצביע על הארכת שירות הסדיר בצה"ל ל-3 שנים במקום שנתיים ו-8 חודשים, וזאת לאחר שהקבינט המדיני-בטחוני החליט על כך הלילה (בין חמישי לשישי) לאור דרישות חוזרות ונשנות מצד צה"ל ושר הביטחון יואב גלנט.
בהנחה והממשלה תאשר את הארכת שירות הסדיר אז היא תיכנס לתוקף באופן מיידי וחיילים שהיו אמורים להשתחרר כעת (גיוס נובמבר 2021) ייאלצו לשרת ארבעה חודשים נוספים בתנאי סדיר במקום בתנאי מילואים, מה שיצמצם באופן משמעותי את התגמול שהיו אמורים לקבל.
בצה"ל טוענים כי הארכת שירות הסדיר נחוצה להם מסיבות של כוח אדם, וזאת בעקבות הצורך העצום בחיילים ולוחמים שיצר טבח ה-7 באוקטובר והמלחמה הרב-זירתית שנוצרה לאחריו וסיומה עוד לא נראה באופק. מאז ה-7 באוקטובר נהרגו 682 חיילים ונפצעו 9,250 (נכון להיום) כאשר מחצית מהפצועים הם צעירים מתחת לגיל 30 ו-70% מהם חיילי מילואים.
"קיים צורך מבצעי חיוני להגדיל את היקף כוח האדם של חיילים בשירות סדיר בפרק הזמן המיידי", נכתב בתזכיר החוק להארכת שירות הסדיר שפורסם להערות הציבור עוד בפברואר. בישיבת הממשלה ביום ראשון תקף שר הביטחון גלנט את חבריו לממשלה שמתנגדים לחוקי הארכת השירות והסדיר ושאל אותם: "מאיפה אתם מתכננים שנביא חיילים"?
עם זאת, במקביל למחסור האמיתי הקיים בכוח אדם – הארכת שירות הסדיר נובעת גם מסיבות כלכליות. מתחילת המלחמה לוחמים שסיימו שירות של שנתיים ושמונה חודשים לא שוחחרו וגויסו באופן מידי בצו 8 כמילואימניקים. העלות של חיילי מילואים לצבא גבוהה משמעותית מזו של חיילי סדיר, ומצב זה יצר עומס כלכלי שמוערך בכמיליארד שקל בשנה על ידי משרד הביטחון.
העלות החודשית המינימלית לחייל מילואים מבחינת צה"ל עומדת על 15,250 שקל, כך לפי נתונים רשמיים של היועץ הכספי לרמטכ"ל וראש אגף תקציבים במשרד הביטחון ד"ר תא"ל גיל פנחס. סכום זה מורכב משכר בסיס שעומד על 9,300 שקל, תגמול מיוחד של 4,000 שקל והחזרים בסכום של 1,950 שקל. לעומת זאת, לוחם חוד בסדיר מקבל כיום 3,374 שקל בחודש מצה"ל.
במערכת הביטחון טוענים כי התגמול ללוחמים בארבעת החודשים האחרונים צפוי לעלות, ומדברים על סכום שיעמוד על כמעט מחצית ממשכורת קבע – זאת אומרת סביב 5,000 שקל לחודש. גם אם מדובר בשיפור לעומת תנאי הסדיר, מדובר באובדן הכנסה של עשרות אלפי שקלים לכל לוחם שייאלץ לשרת בתנאי סדיר במקום תנאי מילואים.
בצה"ל מזכירים שיש להוסיף לחישוב גם את זה שהארכת שירות הסדיר תגדיל את מענק השחרור של הלוחמים, אך באותה נשימה שווה לציין שאלו לא יהיו זכאים לקבל את ההטבות השונות שניתנות למילואימניקים. כך או כך, ברור שהחיסכון הכספי שהצעד הזה יוביל מגיע ישירות מהכיס של אותם לוחמים וחיילים שרמת השכר שלהם תיפגע.