חברות הסלולר ישלמו קנס למדינה: אין קליטה בחלק מהיישובים
חברות הסלולר ישלמו קנס למדינה: אין קליטה בחלק מהיישובים
רישיון החברות מחייב כיסוי סלולרי בהיקף של 95% לפחות משטח ישוב או כביש בדור 4, אך במקומות רבים בארץ נראה כי הן לא עומדות בתנאי זה, בעיקר בדרום וביהודה ושומרון. הקנס בגובה 8.7 מיליון שקל יוטל על החברות המחזיקות בתשתית סלולרית: פלאפון, פרטנר, סלקום, הוט מובייל ו-Wecom
משרד התקשורת הודיע על כוונתו להטיל קנס על חברות סלולר שלא מילאו את חובת הכיסוי הסלולרי במספר יישובים ברחבי הארץ, בגובה 8.7 מיליון שקל. מדובר בפעם הראשונה שבה המשרד נוקט במהלך זה, לאחר ששנים רבות יש תלונות על אי-כיסוי סלולרי במקומות רבים ברחבי הארץ - על אף החובה החלה על חברות הסלולר. הקנס יוטל על כל החברות המחזיקות בתשתית סלולארית בישראל: פלאפון, פרטנר, סלקום, הוט מובייל ו-Wecom.
רישיון חברות הסלולר מחייב כיסוי סלולרי בהיקף של 95% לפחות משטח ישוב או כביש בדור 4, אך במקומות רבים בארץ נראה כי החברות לא עומדות בתנאי זה, בעיקר בדרום הארץ וביהודה ושומרון. הקנס שהוטל כעת על החברות מתייחס להפרות שונות ביטבתה, צופר, מג'דל-שמס, דריג'את, דורות, אחיטוב, חצרים, כאוכב אבו אל-היג'א ושושנת העמקים. על פי משרד התקשורת נמצאו הפרות של כיסוי 95% גם בכבישים 10, 227, 171, ו-999.
כיום בישראל פועלות 3 רשתות סלולריות: של פלאפון, סלקום ו-Wecom ושל פרטנר והוט מובייל. יתר המפעילות, כמו למשל רמי לוי תקשורת, הן מפעילות וירטואליות השוכרות את השימוש ברשת מיתר המפעילות ומשווקות חבילות סלולר לציבור.
בשבוע שעבר השלימו שר התקשורת שלמה קרעי וראש המנהל האזרחי, תת אלוף פארס עטילה את על השלמת המהלך שיאפשר הטלת קנסות על חברות התקשורת שלא יעמדו בתנאי הרישיון גם ביהודה ושומרון. זאת לאחר שנים בהן לא ניתן היה לאכוף ולקנוס חברות תקשורת שהפרו את הרישיון שלהן גם בשטחי יהודה ושומרון,
עד היום, היה מצב אבסורדי בו חברות התקשורת חויבו בכיסוי סלולרי גם ביהודה ושומרון (95% מכל הכבישים, בדומה לכיסוי בו הן מחויבות גם בתוך הקו הירוק), אך לא הייתה סמכות לאכוף הפרות של הרישיון. על המהלך נשמעה ביקורת מסוימת על כך שמשרד התקשורת לא אוכף הפרות של הרישיון גם בתוך הקו הירוק, כך שלא בטוח מה המשמעות שלו. מנגד, מצב התשתיות ביהודה ושומרון נחשב בעייתי וגרוע בהרבה מאשר בשאר המדינה, כך שייתכן ותהיה אכיפה משמעותית יותר בשטחים אלה.
הסיבה למצב האבסורדי הוא שמעבר לקו הירוק הגורם האחראי על האסדרה והפיקוח של שוק התקשורת הוא קמ"ט (קצין מטה) תקשורת במנהל האזרחי, ולחברות התקשורת יש רישיון הפעלה שונה לשטחים אלה. הרישיון ביהודה ושומרון מגדיר תנאי איכות דומים לרשת הסלולרית ביהודה ושומרון לאלו שבתוך הקו הירוק, אך לקמ"ט לא הייתה סמכות לקנוס את החברות. בכך, השלמת המהלך כעת על ידי קרעי והמנהל האזרחי, תאפשר לקנוס את החברות גם ביהודה ושומרון. השינוי שקרה בפועל הוא הוצאת צו עיצומים שמסמיך את קמ"ט איו"ש (בחתימת אלוף פיקוד מרכז) להטיל עיצומים על החברות במקרים של הפרת הרישיון.
בשנים האחרונות נשמעה ביקורת רבה על כך ששירותי הסלולר ורמת התשתיות ביהודה ושומרון נמוכים בהרבה בהשוואה לשירותי הסלולר בתוך הקו הירוק. גורמים בשוק התקשורת ייחסו זאת, בין היתר, לכך שעל החברות לא חלה שום חובה לקדם פרישת אתרי סלולר ברחבי יהודה ושומרון – שכן במידה ולא יעשו זאת, לא תהיה שום אכיפה או סנקציה עליהן. מנגד, ברחבי יהודה ושומרון יש הרס משמעותי של אנטנות סלולריות וונדליזם, שמקשים על החברות לפרוש אתרי תקשורת בצורה רחבה כמו בשאר הארץ.