סגור
גיל אגמון בעל השליטה ו מנכל דלק רכב
גיל אגמון (צילום: רונן טופלברג)

החשד לעבירות כלכליות בחברת ורידיס: גיל אגמון, בעל השליטה והיו"ר, עוכב לחקירה

משטרת ישראל והמשרד להגנת הסביבה חוקרים ביחד חשדות לעבירות של הטמנת פסולת באופן לא חוקי ועבירות כלכליות שונות בחברת איכות הסביבה; בחודש שעבר נחקרו נושאי משרה בכירים אחרים בה

חברת איכות הסביבה ורידיס דיווחה לפני זמן קצר כי יו"ר החברה ובעל השליטה גיל אגמון עוכב גם הוא לחקירה היום בבוקר. אגמון עוכב לחקירה ביחידה המרכזית של מחוז חוף כחלק מהחקירה המתנהלת נגד ורידיס ובכיריה. אגמון נחקר בחשד לאחריותו כנושא המשרה הבכיר ביותר בחברה בחשד לעבירות הלבנת הון, מרמה, עבירות על חוק ניירות ערך, חוק שמירת הניקיון ועוד. בסיום החקירה הוא שוחרר לביתו בתנאים מגבילים. לאחר הדיווח נסחרה מניית החברה בבורסת תל אביב בירידות שערים, וסגרה את המסחר בירידה של 2.7%.
מדובר בחקירה שהפכה לגלויה בחודש שעבר כשבכירים אחרים בחברה עוכבו על ידי המשטרה לחקירה בחשד לעבירות של הטמנת פסולת באופן לא חוקי תוך הסוואתה כקומפוסט, בניגוד לחוק שמירת הניקיון, ולעבירות כלכליות שונות, ובהן הלבנת הון, מרמה וזיוף ועבירות רישוי עסקים.
לדברי גורמי האכיפה, "בהתאם לחשדות הראשוניים שעלו בחקירה הסמויה, מדובר בעבירות כלכליות בהיקף של עשרות ואף מאות מיליוני שקלים מכספי ציבור". מדובר בחקירה משותפת של המשרד להגנת הסביבה ומחוז חוף במשטרת ישראל, המתנהלת זה כמה חודשים באופן סמוי, ובמרכזה ורידיס וחברה-בת שלה, ת.מ.מ (תעשיות מיחזור משולבות), ומתמקדת בפעילות עבריינית לכאורה שנעשתה בשנים 2020 עד 2022.
לפי גורמים המעורבים בחקירת הפרשה, צוות החוקרים מצא ראיות לכאורה לכמה פעולות בעייתיות ביותר בוורידיס, העוסקת בתחום הניהול והטיפול בפסולת.
ראשית, החברה מקבלת מהמדינה מענקי עידוד להקמת מתקני מיחזור באמצעותם הופכים את הפסולת לקומפוסט, אך בפועל היא לא עשתה זאת אלא הטמינה את הפסולת באזור בקעת הירדן. שנית, לקוחות החברה, כמו עיריות או מועצות, שילמו לוורידיס כספים כדי שתבצע איסוף, מיון ומיחזור של פסולת, אך בפועל החברה, לפי החשד, לא ביצעה מיחזור; שלישית, החברה לא שילמה למדינה היטלי הטמנה עבור הפסולת המוטמנת.
החקירה מתמקדת באזור בקעת הירדן, הנחשב למעין "שטח הפקר" בכל הנוגע להטמנת פסולת לא חוקית. חומר החקירה שנאסף עד כה הצביע על כך שפסולת היוצאת מאתר ורידיס בבקעת הירדן הוטמנה באופן בלתי חוקי באזור, וזאת כאמור תוך ביצוע עבירות כלכליות שונות. בהמשך החקירה ניסה צוות החוקרים להתחקות אחר פעילות של גורמים שונים המעורבים בפרשה בכל רחבי הארץ.
בחודש שעבר, עם המעבר לחקירה גלויה, פשטה המשטרה על משרדי ורידיס ועל משרדי ת.מ.מ. במקביל פשטו החוקרים על אתרי פסולת וקומפוסט באזור המרכז והצפון, ועיכבו לחקירה ארבעה חשודים, ובהם נושאי משרה בכירים מאוד בוורידיס.
בהודעה משותפת למשרד להגנת הסביבה ולמשטרה נמסר בחודש שעבר כי "צוותים משותפים של המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה וימ"ר חוף של משטרת ישראל פשטו על משרדי החברה ועוד כמה אתרים המנוהלים על ידי חברה-בת שלה, ובהם אתרי פסולת בחירייה, בעפולה ובמשואה, ותפסו מסמכים וציוד טכנולוגי. בנוסף עוכבו לחקירה כמה חשודים. המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל ימשיכו לפעול במשותף נגד אתרי פסולת והטמנה לא חוקית, לשם שמירה על בריאות הציבור והסביבה".
ורידיס, הנמצאת בשליטת דלק רכב שבשליטת גיל אגמון, מפעילה מספר תחנות למיון ולמחזור פסולת, מחזיקה במטמנות אשפה, מייצרת קומפוסט ועוסקת בפינוי של פסולת מסוכנת. במפעל בדרום ורידיס קולטת חומר אורגני שמקורו בפסולת ביתית, ומשווקת ללקוחות כקומפוסט או מפזרת את החומר בשטח, פעולה שהיא נדרשת לעשות באופן מוסדר ובלא יצירת מפגעים.
במשרד להגנת הסביבה טוענים שוורידיס פיזרה בשטחים הפתוחים בבקעת הירדן חומר אורגני במצב ירוד, כמעט גולמי - לרבות שברי זכוכיות ופלסטיק, והובילה למפגעים סביבתיים חמורים. חומר אורגני שלא טופל כהלכה עלול להוביל לשריפות בשטח הפתוח, לפגיעה בשטחים חקלאיים ופתוחים בשל היקף החומרים הזרים בקומפוסט (כמו פלסטיק וזכוכית) ולמפגעים נוספים כמו ריח והפצת מחלות.