סגור
האמנית בברלי ברקת ובעלה השר ניר ברקת

חברת השר שב"נאמנות עיוורת" מממנת את האמנות של אשתו

חוזה שהגיע לידי שומרים חושף: החברה, שלדברי שר הכלכלה ניר ברקת אין לו השפעה על ניהולה, שילמה 48 אלף דולר לטובת קידום אשתו האמנית בברלי ברקת בארה"ב. ברקת: "אני מתנהל בשקיפות מלאה וללא רבב"

שר הכלכלה ניר ברקת טען בעבר, שמאז כניסתו לפוליטיקה התנתק מעסקי המיליארדים שהיו בבעלותו והעביר את אחזקותיו הישירות והעקיפות לנאמנות עיוורת של אחיו אלי. כמה עיוורת יכולה להיות נאמנות של אח היא שאלה מתבקשת, אך עתה חושף שומרים כי הכנסות החברות נשארו אפילו קרובות יותר לשר ושימשו את רעייתו האמנית. כך, כאשר בברלי ברקת נזקקה לאחרונה לכ־48 אלף דולר למימון מסע יחסי ציבור בארה"ב, החברה שחתמה על החוזה הייתה חברת האחזקות, שבה מחזיק שר הכלכלה בזכויות ודרכה מוחזקות בשרשור זכויותיו בעשרות חברות נוספות בארץ ובעולם.
במסמך שהוגש לפני כחודשיים למשרד המשפטים האמריקאי בידי החברה שנשכרה לביצוע קמפיין יחסי הציבור, מוצגת בברלי ברקת כבעלים של אותה חברת אחזקות שבראש השרשור - "ב.נ. ברקת אחזקות וסטודיו" שמה. לפי דיווחי רשם החברות בישראל, בברלי ברקת מחזיקה ב־1% מהחברה בעוד יתר 99%, הרשומים על שם בעלה ניר, מוחזקים בנאמנות על ידי אחיו אלי ברקת.
לניר ברקת הועברה בקשה לקבל תגובה עם פרטי החשיפה, אך הוא בחר להעביר תגובה כללית שבה הוא טוען כי העביר את "כל זכויות החתימה" בעסקיו לאחיו אלי ומצר על הניסיון להכפיש אותו ואת רעייתו. "להיות בן או בת הזוג של אנשי ציבור בישראל ובמיוחד בימים אלה זו איננה חוויה פשוטה וחבל שחיפשתם לפגוע בבני משפחה של אנשי ציבור", מסר השר. התגובה המלאה מובאת בסוף הכתבה.
ב.נ. ברקת, החברה שבמוקד הגילויים החדשים, נוסדה ב־1995 כ"ניר ברקת אחזקות בע"מ" ודרכה יש לברקת החזקות בשורה ארוכה של חברות בישראל ובעולם, רובן ככולן חברות הייטק. לאחרונה נחשף בשומרים ובכלכליסט כי למרות כללים ברורים ומחייבים ביחס לשרים, שאושרו כהחלטת ממשלה ב־2003, ברקת לא "מכר או החכיר" (לשון הכללים) את החזקותיו, וגם לא ביקש היתר מיוחד שיאפשר לו להמשיך להחזיק בהן, אלא הסתפק בהעברתם לנאמנות של אחיו שבוצעה ב־2019 כאשר נבחר לכנסת. יצויין כי הכללים הנוגעים לשרים אינם מאפשרים נאמנות של קרוב משפחה. אגב, בתגובתו לכתבה הנוכחית בחר ברקת בנוסח שונה בהשוואה לעבר ביחס לאותה נאמנות ומסר כי העביר "לאחיו אלי את כל זכויות החתימה".
חשוב להדגיש שלא מדובר רק בעניין פרוצדורלי אלא בסוגיה הקשורה ישירות לניגודי עניינים פוטנציאליים של השר. כך למשל, אחת החברות האמורות, שופינג AI, פועלת בתחום רשתות השיווק שאליו יש למשרד של ברקת נגיעה ישירה; חברה אחרת מחזיקה באחוזים משמעותיים במיטב – בית השקעות מרכזי בישראל; וחברות אחרות קיבלו הלוואות מבנקים שונים.
נדבך אחר בהתנהלותו של ברקת נוגע להסדר ניגוד עניינים שעל כל השרים לחתום מול היועץ המשפטי לממשלה. כשבעה חודשים לאחר מינויו לשר ברקת עדיין לא חתם על הסדר. בהיעדרו של הסדר כזה הכללים אינם מאפשרים לברקת לבקש היתר מיוחד ממבקר המדינה להמשיך להחזיק בעסקיו או בחברות שבבעלותו.
חוזה שהגיע לידי שומרים מצייר תמונה מורכבת אף יותר ביחס לסיטואציה בה נמצא השר ברקת ועל מעורבותה של רעייתו בחברה ועל השימוש שנעשה בכספי החברה.
באפריל השנה חתמה בברלי ברקת מטעם "ב.נ. ברקת אחזקות וסטודיו" על חוזה מול פירמת יחסי הציבור האמריקאית Rubinstein Associates, שפועלת מהשדרה השמינית בניו יורק. החברה נשכרה לקדם את הפרופיל הציבורי של בברלי ברקת בארצות הברית. לפי החוזה "ב.נ." התחייבה לשלם 48 אלף דולר עבור ארבעה חודשים של עבודת יחסי ציבור, עם אופציה להארכה. הפירמה, מצידה, התחייבה לספק שירותי יחסי ציבור, אסטרטגיה, בניית תדמית ועוד לבברלי ברקת.
החוזה, בצירוף מסמכים נוספים, הוגש כחודש לאחר חתימתו למשרד המשפטים האמריקאי במסגרת תקנות ה־FARA, המחייבות דיווח של גוף שפועל בארה"ב לטובת אדם, חברה או גוף שאינם אמריקאים. במסמכים שהוגשו בידי Rubinstein Associates הוסבר כי ברקת היא אמנית ויזואלית, ונאמר בהם שפירמת יחסי הציבור תקדם גם את הסטודיו של ברקת, שמציגה לאחרונה בניו יורק.
במסמך של משרד המשפטים האמריקאי מתבקש המדווח, כאשר מדובר בארגון, להצהיר מי "הבעלים והשולט בו" (במקור: State who owns and controls it). במסמך שמילאה והגישה פירמת יחסי הציבור ביחס להתקשרות נאמר' כי "בברלי ברקת (אמנית ויזואלית) היא הבעלים של הארגון". כאמור, לפי רישומי החברה בישראל ברקת מחזיקה ב־1% מהחברה שבראש השרשור. 99% הנוספים שנמצאים בבעלותו של ניר ברקת, והנאמנות של אלי ברקת, לא הוזכרו במסמך.
הגילויים הללו חושפים את הערבוב בין משפחתו של ברקת לעסקים שמהם הוא אמור להיות מנותק לחלוטין. בנוסף, הם מצביעים על כך שהחברה שהקים ממשיכה להיות פעילה גם בעת כהונתו כשר, וכי האדם הקרוב אליו ביותר נהנה מפירותיה.
בברלי ברקת בחרה שלא להגיב לכתבה. לניר ברקת הועברה שורת שאלות ביחס להתנהלותו סביב עסקיו, אולם הוא התעלם מהן והעביר את התגובה הכללית הבאה: ״השר ניר ברקת ואחיו אלי הם מחלוצי ההייטק בישראל. אחרי שעשה לביתו, החליט השר ברקת לתרום את כל זמנו ומרצו כנציג ציבור בשקל אחד לשנה מזה כ־20 שנה. מאז כניסתו של השר ברקת לעשייה הציבורית לפני 20 שנה, הוא לא מעורב בעסקים והעביר לאחיו אלי את כל זכויות החתימה. השר ברקת בתהליכים מתקדמים להסדרת ניגוד העניינים כמקובל מול משרד המשפטים ומבקר המדינה, מתנהל ללא רבב ובשקיפות מלאה ומצר על כך שכתבים אובססיביים מנסים להכפיש את שמו מסיבות זרות, במקום לעודד אנשי עסקים כמותו להצטרף לעשייה הציבורית ולתרום למדינה.
"מצער עוד יותר הנסיון להזיק לאשתו של השר, אמנית שמתנהלת בצניעות ובהצלחה רבה ומביאה כבוד גדול לישראל בזירה הבינלאומית. בברלי ברקת השיקה בניו יורק את פרויקט 'ארץ פואטיקה' המצליח, שנמצא בליבו של מרכז הסחר העולמי, ולשם כך גם עסקה בקידום האמנות והמיתוג שלה, כפי שעושה כל עסק מצליח אחר. להיות בן או בת הזוג של אנשי ציבור בישראל ובמיוחד בימים אלה זו איננה חוויה פשוטה, וחבל שחיפשתם לפגוע בבני משפחה של אנשי ציבור וגם לפגוע בחופש העיסוק שלה״.