ברקע החקירה נגדה: נדחה ערעור ורידיס על פסילתה ממכרז פסולת
ברקע החקירה נגדה: נדחה ערעור ורידיס על פסילתה ממכרז פסולת
החברה, שבימים אלה מתנהלת נגדה חקירה בין השאר בחשד לעבירות איכות סביבה, ביקשה להשתתף במכרז להקמת מתקן להשבת אנרגיה מפסולת עירונית בנאות חובב - אך ועדת המכרזים באוצר פסלה את מועמדותה; בית המשפט המחוזי דחה את הערעור שהגישה ורידיס, וקבע כי הפסילה נמצאת בתחום הסבירות, אף שהיא מהווה פגיעה בחופש העיסוק
ורידיס לא תוכל להשתתף במכרז להקמת מתקן להשבת אנרגיה מפסולת עירונית בנאות חובב. כך החליט בית המשפט המחוזי בירושלים שדחה את עתירת החברה. ברקע: החקירה שמתנהלת בימים אלה נגד ורידיס ונושאי משרה בה, בין השאר בחשד לעבירות מתחום איכות הסביבה ורישוי העסקים. החשדות כלפי החברה נוגעים, בין השאר, להטמנה לא חוקית של פסולת ו"קבלת מענקים ממשלתיים בהקשר זה תוך יצירת מצגי שווא".
בית המשפט אישר בכך את החלטת ועדת המכרזים הממשלתית באגף החשב הכללי באוצר מיוני האחרון, שפסלה את השתתפותה של ורידיס. השתתפותה של ורידיס בהליך המיון המוקדם להקמה, תפעול ותחזוקה של מתקן הפסולת, נפסלה בשל "ניסיון קודם שלילי והזמנת המציעה לשימוע" ברקע החקירה.
ההליך המכרזי כולל שני שלבים. בשלב הראשון נערך הליך של מיון מוקדם של הצעות המתמודדים. מתמודדים שעברו את השלב הזה, מוזמנים להשתתף בהליך המכרז ולהציע הצעות לפרויקט.
ורידיס ניגשה להליך המיון המוקדם יחד עם שתי מציעות נוספות שחברו אליה (אלקטרה ו-Hitachi Zosen), ונפסלה. בנימוקי הפסילה נכתב כי מעשיה של ורידיס "המגובים בראיות מוצקות אליהן נחשפה הוועדה, מהווים ניסיון רע קודם של המשרד להגנת הסבבה וכן עולים כדי נסיבות חריגות המצדיקות את פסילתה".
החברה ערערה לבית המשפט על החלטת ועדת המכרזים לפסול את השתתפותה במכרז, ודרשה להורות לוועדה לדון מחדש בעניינה, שכן זו לא חשפה בפני ורידיס "את מלוא החומרים שבבסיס החלטתה". לטענת הוועדה, מדובר בחומרי חקירה חסויים, שנחשפו בפניה על ידי גורמי האכיפה בזמן שהחקירה מתנהלת, לאור חשיבות הנושא.
השופטת שירלי רנר דחתה את טענות ורידיס. בין היתר, קבעה כי לוועדת המכרזים קיימת הסמכות לפסולת את הצעת העותרת בשל ניסיון שלילי קודם, מכוח התנאי של "נסיבות חריגות". עוד קבעה השופטת כי אין כל פגם בבחירת ועדת המכרזים לבחון את הראיות הגולמיות כלפי ורידיס ולהסתמך על חומר חסוי בהליכי המכרז.
בנוגע לטענת החברה שלפיה לא מדובר בנושא שנוגע ל"דיני נפשות", ולכן לוועדה אין סמכות לעשות זאת, כתבה השופטת כי "אין בידי לקבל את ההנחה כי מכרז בנושא איכות סביבה שתוצאותיו בעלות השלכות רחבות היקף וארוכות טווח הוא פחות 'דיני נפשות' ממתן רישיון פרטני כזה או אחר". לדבריה, "חברי ועדת המכרזים הפעילו שיקול דעת עצמאי בגיבוש ההחלטה, חלקם מבהירים כי עוצמת הראיות אליהן נחשפו אינה מותירה ברירה אחרת".
מדובר במכרז ראשון מסוגו בישראל לתכנון, הקמה ותפעול של מתקן להשבת אנרגיה מפסולת עירונית המיועד לטפל בכ-300 אלף טונות פסולת מדי שנה. פרויקט הדגל של המשרד להגנת הסביבה נועד להפחית את שעורי ההטמנה, ואף להוות דוגמה לעיריות אחרות ברחבי ישראל בתקווה שיאמצו פתרונות דומים.
החברה שתזכה במכרז תפעיל את המתקן במשך 25 שנה, בעלויות הקמה ותפעול של מיליארדי שקלים. לדברי השופטת רנר, "מדובר בהתקשרות בעלת משמעות ציבורית ניכרת, בהיקף נרחב מאוד ולטווח ארוך. החשדות בעטיים מתנהלת חקירה פלילית נגד העותרת הם בתחום מחזור פסולת עירונית, תחום הקשור קשר הדוק למכרז נשוא עתירה זו. מדובר בחשדות להתנהלות לא תקינה של העותרת, כאשר החשד הוא למודעות בכירים בחברה להתנהלות זו".
השופטת הוסיפה כי החלטת ועדת המכרזים היא בתחום הסבירות, למרות שפסילתה של ורידיס מהווה פגיעה בחופש העיסוק שלה, ופוטנציאל ל"פגיעה כלכלית משמעותית (ככל שהייתה זוכה במכרז)". השופטת לא מצאה מקום להתערב בהחלטת ועדת המכרזים, והטילה על ורידיס לשלם הוצאות בגובה 25 אלף שקל.
החשדות הנחקרים בימים אלו כלפי ורידיס כוללים קבלת דבר במרמה, עבירות מתחום דיני איכות הסביבה, עבירות מתחום רישוי העסקים, עבירות נושאי משרה בתאגיד, עבירות על חוק ניירות ערך ועבירות איסור הלבנת הון. עוד נטען להטמנה בלתי חוקית של פסולת, הטמנת פסולת תוך הסתרת מידע מהמשרד להגנת הסביבה וכן יצירת מצגי שווא לשם עמידת החברה בתנאים הנדרשים בקול הקורא לקבלת מענקים מהמשרד להגנת הסביבה. לפי הטענות, החברה גרפה רווח על חשבון כספי הציבור בכך שנמנעה מתשלום היטל הטמנה וקבלת מענקים מהמדינה.
מורידיס נמסר: "החברה מצרה על ההחלטה וסבורה שמדובר בהחלטה שגויה. בכוונתנו להגיש ערעור לבית המשפט העליון".