האוצר: אין קושי משפטי במיסוי משקאות מתוקים ללא סוכר
האוצר: אין קושי משפטי במיסוי משקאות מתוקים ללא סוכר
היועץ המשפטי לאוצר סותר את חברות המשקאות שטוענות כי לא ניתן להפלות בין מס המשקאות הממותקים לבין מאכלים; "שתיית סוכר עוקפת את תהליכי הוויסות הטבעיים, לעומת מזון שמורכב מרכיבים נוספים הממתנים את עליית הסוכר"
אין מניעה להטיל מס רק על משקאות ממותקים ולא על מאכלים ממותקים. כמו כן, אין בעיה בכך שמטילים מס על משקאות שאינם מכילים סוכר אלא ממתיקים מלאכותיים. זאת בשל הנזק הרב של המשקאות הללו מחד, והתועלת התזונתית הנמוכה שלהם מאידך. כך כותב היועמ"ש למשרד האוצר אסי מסינג, בחוות דעת משפטית שעוסקת בתקציב הקרוב.
משרד האוצר ומשרד הבריאות כללו בתקציב הנוכחי הצעה למיסוי משקאות ממותקים, לפיה יוטלו מסים על משקאות ממותקים, ועל תרכיזים ואבקות להכנת משקאות כאלו.
הומלץ על שתי מדרגות מס, מדרגת מס אחת למשקאות שיש בהם סוכר ברמה של 5% ומעלה, ומדרגת מס נמוכה למשקאות ששיעור הסוכר בהם נמוך מ-5%, או ממותקים על ידי ממתיק מלאכותי.
הצעת המס הזו זכתה להתנגדות של התאחדות התעשיינים המייצגים את חברות המשקאות בישראל. אחד הטיעונים המרכזיים של המתנגדים הוא כי לא ניתן להפלות בין 'משקאות ממותקים' לבין 'מאכלים מתוקים'. כמו כן נטען, כי לא ניתן להצדיק מס על משקאות מתוקים ללא סוכר, דוגמת 'קולה זירו'. ההתנגדות האחרונה אף זכתה לחיזוק מפתיע של שרת הפנים איילת שקד, שהביעה ספקנות פומבית בנוגע למיסוי 'קולה זירו'.
מכל מקום, כעת יש התייחסות רשמית של משרד האוצר לטענות הללו, בנוגע לטענה לפיה יש להטיל מס גם על 'מאכלים מתוקים'. מסינג מציין כי לשר האוצר אין סמכות חוקית להטיל מס קניה על 'צרכי מאכל' בשונה מ'משקאות'. אך מעבר למניעה החוקית, מסינג מבסס את האבחנה המשפטית בין מאכלים ממותקים למשקאות ממותקים, באמצעות שלושה טיעונים.
ראשית, במשקאות אין ערך תזונתי בכלל, בניגוד למאכלים. שנית, במשקאות הסוכר עולה בדם במהירות גדולה יותר בגלל שאין רכיבים תזונתיים נוספים, והמחקר אכן מלמד כי צריכת נוזלי סוכר היא גורם סיכון גבוה יותר לתסמונת מטבולית מאשר מאכלים. שלישית, קל יותר לצרוך כמות גדולה של משקאות מאשר כמות גדולה של מאכלים.
"הסוכרים החופשיים במשקאות ממותקים נספגים ישירות לדם"
כך לדבריו: "השפעת צריכת מזון מזיק על הבריאות היא פחותה מזו של צריכת משקאות ממותקים, זאת מכיוון שבמשקאות ממותקים – גם אלו שממותקים בממתיקים למיניהם – אין ערך תזונתי כלשהו, ועל כן יש בהם נזק בריאותי צרוף ללא כל תועלת. שתיית סוכר עוקפת את תהליכי הוויסות הטבעיים בגוף, המשפיעים על רמות שובע וצריכת מזון, היא מעלה את הצריכה הקלורית ובכך יוצרת מצב של עודפי אנרגיה בגוף הגורמים לעודף משקל, השמנה ומחלות הנלוות להם. הסוכרים החופשיים הנמצאים בהם נספגים ישירות לדם ומעלים את רמות הסוכר בצורה משמעותית וחדה, וזאת בניגוד למזונות טבעיים, המכילים סוכר באופן טבעי המורכב גם מסיבים תזונתיים, חלבונים ושומנים, הממתנים את עליית הסוכר בדם".
בנוסף, מסינג מתייחס לטענה לפיה לא ימוסו משקאות המוכנים בבתי עסק, כמו שייקים, אייס קפה וכדומה. על כך משיב מסינג, כי אם המשקה יוכן מתרכיז או אבקה, הרי שאלו ימוסו. אך אם המשקה יוכן במקום אכן "לא יהיה מס וכעת אין נתונים בידי גורמי מקצוע בנוגע להיקף התופעה, אך ניתן להעריך כי מדובר בתופעה זניחה", ובנוסף, אין כיום דרך אפקטיבית למסות את מוצרים שמיוצרים באופן עצמאי בבתי עסק.