סגור
פרופ' יובל אלבשן
יו"ר הוועדה הציבורית לתנאי הח"כים, פרופ' יובל אלבשן (צילום: עמית שאבי)

ראיון
זה הזמן להגדיל מענקים לח"כים? "כן, שלא יהפכו ללוביסטים"

הח"כים מפרקים ממשלות בסיטונות? יו"ר הוועדה הציבורית לתנאי השכר של הח"כים, פרופ' יובל אלבשן, סבור שיש דווקא לפצותם ולהגן עליהם מפני קדנציות קצרות. ואיך משכנעים לטעמו אנשים להגיע מתוך תחושת שליחות? "משלשים את המענקים"

הוועדה הציבורית לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת המליצה בסוף השבוע להגדיל את מענקי הפרישה לח"כים הפורשים בעשרות אחוזים. לפי המלצותיה, שידונו בימים הקרובים בוועדת הכנסת, ח"כ שכיהן ארבע שנים יקבל מענק של 190.3 אלף שקל לעומת 142.7 אלף שקל כיום, זינוק של כ־33%. ח"כ שכיהן שנה וחצי יקבל מענק של 71.4 אלף שקל לעומת 23.8 אלף שקל כיום. המענק יגדל ביותר מפי שלושה. עוד ממליצה הוועדה, שבה חברים גם פרופ' יורם עדן וד"ר קרן בר חוה ששמה הוזכר גם כמועמדת לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון והביטוח באוצר, להעניק מענק לח"כ שכיהן שמונה חודשים, בהיקף של של 31.7 אלף שקל. כיום ח"כ זכאי למענק רק לאחר כהונה של מעל שנה.
יו"ר הועדה הציבורית לתנאי הח"כים, פרופ' יובל אלבשן, מדוע החלטתם להעלות את מענק הפרישה לח"כים בעוד הציבור נאנק תחת יוקר המחיה?
"אנחנו מייצגים את האינטרס הציבורי, והוא שלכנסת יגיעו הטובים שביותר כי בה מתקבלות ההחלטות הכי חשובות. בשנים האחרונות אנו עדים לכך שמתרחשים שני תהליכים, אורך הקדנציות התקצר (ב־3.5 שנים נערכו 5 מערכות בחירות, צ"ז). כלומר ח"כים כיהנו פחות משנתיים כשבעבר הגיעו לכהונה של 3–4 שנים לקדנציה. כיום פחות אנשים טובים מוכנים להגיע לכנסת, והיא הופכת להיות אבן שואבת למשפרי שכר ולא לאלה שבאים מהצד השני ומוותרים על תנאים משופרים ובאים מתוך שליחות ציבורית".
הקנדציה קצרה? אז אולי שלא ימהרו לפרק ממשלות כל כך מהר...
"בשלוש הקדנציות האחרונות המצב החמיר כי הן היו קצרות. אנשים טובים, שהפכו לנבחרי ציבור לעיתים לא הספיקו להיות ח"כים, זאת לאחר שהתפטרו מהתפקידים הקודמים, איבדו את כל הפרנסה הקודמת שלהם ולבסוף הופרשו מהכנסת בלי כלום כי פרשו מתחת לשנת כהונה ולא קיבלו מענק פרישה.
"המטרה שלנו לדאוג לכך שגם בנסיבות הללו אנשים שמגיעים לכנסת לא יחששו שהם יישארו חסרי כל. נתקלנו בח"כים לשעבר, מהטובים שבטובים, שבאו לא כדי לשפר שכר או תנאים, אלא מתוך שליחות חברתית וויתרו על הרבה תנאים. ח"כים שוויתרו על תנאים גבוהים בחוץ בהגיעם לכנסת, תיארו לנו מה קורה כשהקדנציה היתה קצרה פחות משנה, ולתסכול המקצועי עקב הפסקת הכהונה נילוו גם קשיים כלכליים".
לדברי אלבשן, "הסיבה השנייה להעלאת מענק הפרישה היא סוגיית ניגודי העניינים: הח"כים צריכים לקבל בכהונתם החלטות בכל נושא כאשר בעצם הם יוצאים חסרי כל אחרי הכהונה. אנו חוששים שהדבר ישפיע על ההחלטות שלהם בזמן הכהונה כי כשהקדנציה מתקצרת, הם מהר מאוד צריכים לחפש עבודה. ראינו ח"כים שהפכו להיות לוביסטים וחזרו לכנסת וחוזר חלילה".

ניגוד עניינים? אם מישהו אינו נקי כפיים אז בטוח שעוד כסף זה לא מה שיהפוך אותו לאיש ישר.
"הגדלת המענקים תעזור לאנשים שהיום נרתעים מלהיכנס לפוליטיקה בגלל המחיר הכלכלי הכבד ותעזור לחברי הכנסת ברמה הלא מודעת לא לחשוש מלעסוק בלא משוא פנים במי שעשוי להיות מקור הפרנסה בעתיד. כשהח"כים פורשים אין להם ברירה ואין להם עבודה אחרת, יש כאלה שהופכים להיות לוביסטים אחרי שהכנסת מתפזרת. זה משפיע על שיקול הדעת בזמן הכהונה. אם אני רואה שהח"כים פורשים מהר מהכנסת ובלי כלום, וחלקם הופך להיות לוביסטים אז הח"כ יחשוש מלדון בהם ומלהגביל אותם או לפעול בעד האינטרס הציבורי כי אולי יצטרך להתפרנס מהם מחר. לכן חשבנו שבגלל הצירוף של הנסיבות הללו אין ברירה אלא לשנות את המערך. המענק שיקבלו מתחת לכהונה של שנה מקביל לפיצוי פיטורים במשק".
אבל עלייה של 33%, זה כבר מוגזם.
"לא. בניגוד לעובדים שיכולים לקבל פיצויי פרישה של 30 משכורות, ח"כים יש להם תקרה למענק פרישה של עד 6 משכורות (285.5 אלף שקל). המטרה שלנו היא חד משמעית לא לשפר את מענק הפרישה לאלה שמכהנים הרבה זמן בכנסת, מצבם טוב וצברו פנסיה. אלא אנו פונים לכוחות חדשים בכנסת כי אנו רוצים שיגיעו כוחות טובים לא של משפרי שכר אלא מוותרי שכר. כל התוספת שעליה החלטנו היא בעצם עוד משכורת חודשית אחת".
הח"כים לא מרוויחים מספיק? 47.6 אלף שקל ברוטו בחודש?
"אנו רוצים באמצעות מבנה השכר והתנאים של חברי הכנסת לשפר את איכות הח"כים ולהעניק להם יכולת אמיתית לעבודה בין היתר בהעלאת השכר לעוזרים הפרלמנטריים שאותה ביצענו בסוף הכנסת הקודמת. כעת החלטנו להעניק מענק של 6,000 שקל לכל יועץ פרלמנטרי בהתאם להסכם שנחתם בין הממשלה להסתדרות לגבי עובדי המדינה. אנו רוצים שלתפקיד יועץ פרלמנטרי יגיעו לא רק סטודנטים שסיימו תואר אלא גם אנשים מנוסים יותר".
הציבור נאנק תחת עול הריבית, התייקרות מחירי מוצרי המזון ורק לפני חצי שנה הועלה שכר הח"כים ב־5.1%. זה מנקר עיניים.
"זה פופוליסטי לכרוך אחד מול השני. דווקא בגלל יוקר המחייה אנו צריכים שיבואו לכנסת ח"כים שידעו להתמודד עם האתגר ולא ידרשו לייצג אינטרסים של בעלי המונופולים. כל מי שדואג לדמוקרטיה, לחוסן של הפרלמנט, צריך לשאוף שלכנסת יגיעו הכי טובים".
למרות ההסברים שלך אפילו בקרב ח"כים יש התנגדות מהנימוק שזו לא העת להגדלת המענק.
"הגדלת המענק תחול רק חודש לאחר שתאושר על ידי ועדת הכנסת ולא רטרואקטיבית על הח"כים שפרשו. אני חושב שהח"כים שמתנגדים לא מייצגים את אינטרס הציבור אלא הם מפחדים מביקורת ציבורית ותקשורתית. אנו בוועדה פטורים מהצורך הזה כי לנגד עינינו עומד רק האינטרס הציבורי".