פרסום ראשוןהאשפוז אינו "דחוף"? נאשם בפלילים ישוחרר
פרסום ראשון
האשפוז אינו "דחוף"? נאשם בפלילים ישוחרר
בשל מחסור במשאבים, הודיעה ההסתדרות הרפואית למשרדי האוצר והבריאות ולמנכ"לית כללית כי בשל החשש מאשפוז משותף של חולים שנשלחו על ידי בית משפט וכאלה ללא עבר פלילי, יינתנו לראשונים חוות דעת בבתי החולים הפסיכיאטריים והם יאושפזו לפי תפוסה
ההסתדרות הרפואית (הר"י) פתחה היום בצעדים ארגוניים חסרי תקדים בבתי החולים הפסיכיאטריים הציבוריים, זאת על רקע הזנחה ומחסור במשאבים כאשר בין השאר שם מוטרדים במיוחד מאשפוז משותף של חולים "בצו" ושל חולים "רגילים".
הכוונה היא לחולים שנשלחו על ידי בית משפט כמו עצורים או נאשמים בעבירות בדרגות חומרה שונות, המגיעות אפילו עד רצח, השוהים בחדר משותף עם חולים "רגילים", ללא נגיעה פלילית, למשל כאלה שחוו התקף פסיכוטי.
על רקע דרישותיהם שלא נענו, החליטו בתי החולים הפסיכיאטריים לצמצם את מתן חוות הדעת הפסיכיאטריות לעצורים/ נאשמים בכלל מרכזי בריאות הנפש. הלכה למעשה, הר"י החליטה להעניק חוות דעת בהתאם לתפוסה של אותו מוסד פסיכיאטרי.
לפי לשון המכתב של הר"י שהגיע לידי "כלכליסט", עליו חתום יו"ר הר"י, פרופ' ציון חגי, ונשלח למנכ"ל משרד האוצר, מנכ"ל משרד הבריאות ולמנכ"לית הכללית, אם התפוסה עולה על 95%, עדיפות הטיפול "תחת העומס והמחסור ברופאים" תינתן למאושפזים הקיימים במחלקה. על כן העצור/ נאשם ייבדק על מנת לענות על שאלה אחת בלבד: האם הוא זקוק לאשפוז דחוף או לא. במקרה שלא זקוק - הוא ישוחרר עם סיכום "אינו זקוק לאשפוז פסיכיאטרי". בנוסף לכך הר"י לא שוללת החרפת צעדים.
לפי חוק טיפול בחולי נפש, לבית משפט סמכות להורות על אשפוזו בכפייה של נאשם במשפט פלילי שחולה במחלת נפש או סבל ממחלה נפשית בעת ביצוע העבירה. אלא שבית המשפט לא ייתן צו אשפוז אלא לאחר קבלת חוות דעת פסיכיאטרית – וזו מתקבלת בבית החולים.
כבר בפברואר האחרון הכריזה הר"י על סכסוך בבתי החולים הפסיכיאטריים הסובלים מתנאים ירודים ובמחסור חמור בתקנים. גורמים במשרד האוצר הפנו אצבע מאשימה למשרד הבריאות, הרגולטור במערכת בראשות השר ניצן הורוביץ (מרצ), ושם הסבירו כי "משרד הבריאות קיבל הרבה מאוד משאבים במסגרת תקציב המדינה, ויש לשער כי המערך הפסיכיאטרי אינו בראש סדר העדיפויות של המשרד".