יועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות: מחויבות חוקית ומוסרית וצורך חברתי בעתות חירום
יועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות: מחויבות חוקית ומוסרית וצורך חברתי בעתות חירום
בימים אלה של מלחמה ומתח ביטחוני מתמשך, מתחדד במיוחד הצורך בתפקיד היועצת לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות. נכון להיום קיים פער עצום בין הצורך החברתי והחובה החוקית לבין המשאבים המוקצים בפועל לתפקיד זה.
המצב ברשויות המקומיות הערביות ממחיש בצורה הברורה ביותר את הפער הזה. למרות שהחוק מחייב מינוי יועצת לקידום מעמד האישה בכל רשות מקומית, נכון להיום, מבין 85 רשויות מקומיות ערביות, מכהנות בכ-60 רשויות יועצות לקידום מעמד האישה במינוי חוקי. אולם לחלק גדול מהיועצות המכהנות בתפקיד יש תפקיד נוסף והיכולת שלהן לפנות משאבי זמן למילוי התפקיד הוא חלקי ביותר. כך למשל יותר מ 50% מהיועצות מאיישות את המשרה באחוז שנע בין 25% - ל50%. הסיבות לכך רבות ובהן תקציב מוגבל, היעדר הגדרת סמכויות ברורה, ולעיתים אף חוסר בהבנה מצד מקבלי החלטות לגבי חשיבות התפקיד.
בתקופת החירום שבה אנו נמצאים מאז השבעה באוקטובר, כאשר צרכי הנשים משתנים ומתעצמים, המתחים החברתיים והקשיים הכלכליים גואים ואחוז מקרי האלימות במשפחה נמצא במגמת עלייה, עולה ביתר שאת הצורך ביועצת לקידום מעמד האישה שתהיה חלק אינטגרלי ממעגל מקבלי ההחלטות. היועצת שמהווה גשר חיוני בין הממסד לקהילה, מנגישה מידע ושירותים שונים ומייצרת מרחב בטוח לדיון בנושאים רגישים מבחינה תרבותית, אמורה להיות שותפה מלאה בישיבות המועצה, בוועדות ובפורומים שבהם מתקבלות החלטות המשפיעות על אורח חייהן של כלל הנשים ביישוב. היועצת מבינה את המורכבות החברתית-תרבותית ויודעת להוביל שינויים תוך שמירה על רגישות לתנאים המקומיים בכל הנוגע לנושא אלימות נגד נשים.
כאשר יועצת מקבלת את המשאבים והגיבוי הנדרשים, היא מצליחה להוביל שינויים משמעותיים לרבות הגדלת הייצוג הנשי בעמדות מפתח, פיתוח תוכניות להעצמה כלכלית, קידום מדיניות תומכת משפחה, והנגשת שירותים חיוניים לנשים. דוגמא לכך היא מתן פתרונות תעסוקה גמישים לאמהות שנותרו ללא מסגרות לילדים והבטחת נגישות למקלטים לאמהות עם ילדים. אולם, כל עוד לא יוקצה ליועצות תקציב מספק, משרה מלאה וסמכויות ברורות, יכולתה להוביל שינוי תישאר מוגבלת ביותר.
ברשויות המקומיות הערביות, האתגר נעשה קשה אף יותר בזמן חירום כמו בימים אלה כשהצרכים של נשים רבות בהיבט של תעסוקה, מוגנות וביטחון נעשים מורכבים יותר; נשים רבות מוצאות עצמן ללא כתובת אפקטיבית לפניות וללא מענה מותאם תרבותית לבעיות הייחודיות להן. במצב זה, היעדרותה של היועצת משולחן מקבלי ההחלטות מותיר את קולן של הנשים ובמיוחד של הנשים המוחלשות ללא ייצוג הולם וללא מענה בשטח.
הגיע הזמן שמקבלי החלטות יבטיחו שבכל רשות מקומית ובמיוחד ברשויות הערביות, יתקבל מינוי של יועצת לקידום מעמד האישה במשרה מלאה, עם תקציב ראוי וסמכויות ברורות.
חובתה של חברה המחויבת לשוויון מגדרי לתמוך בתפקיד משמעותי זה ברשויות המקומיות על ידי הקצאת משאבים נאותים והגדרת סמכויות ברורות. רק כך נוכל להבטיח שזכויותיהן של כלל הנשים, ללא קשר לדת או מוצא, יזכו לייצוג הולם, תמיכה ומתן הזדמנויות שוות. בימים אלה של מלחמה ומצב חירום, זוהי לא רק חובתנו החוקית – זוהי חובתנו המוסרית.
רואן חלבי היא מנהלת פרויקט היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות המקומיות הערביות בעמותת איתך מעכי - משפטניות למען צדק חברתי