בלי המטרו ובלי היטל על רפואה פרטית: חוק ההסדרים יתכווץ בכ-30%
בלי המטרו ובלי היטל על רפואה פרטית: חוק ההסדרים יתכווץ בכ-30%
שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר הכנסת מיקי לוי סיכמו על צמצום משמעותי של חוק ההסדרים. ההיטל על רפואה פרטית והפיקוח על הקריפטו יוצאו מהחוק. לעומת זאת, רוב הרפורמות המשמעותיות כמו הרפורמה בחקלאות, הרפורמה ביבוא, העלאת גיל הפרישה לנשים והמס על המשקאות ממותקים וכלים חד-פעמיים נותרו בפנים
יו" הכנסת מיקי לוי ושר האוצר אביגדור ליברמן סיכמו על צמצום חוק ההסדרים בכ-30%. הסעיפים שיוצאו מהחוק החוצה כוללים, בין היתר, את חוק המטרו (למעט כל הנוגע להקמת רשות מטרופולינית), הטלת ההיטל על רפואה פרטית, סוגיית הפיקוח על מטבעות וירטואליים, והעברת נתונים על ידי גופים פיננסיים לרשות המסים.
למרות זאת, בחוק נותרו רוב הרפורמות המשמעותיות והשנויות במחלוקת, כמו הרפורמה בחקלאות שלגביה יש התנגדות בסיעות העבודה, מרצ , יש עתיד וכחול לבן וצפויה לעבור שינויים בכנסת. גם סוגיית העלאת גיל הפרישה לנשים נותרה בחוק, אך צפויה לעבור שינויים בכנסת, נוכח ההתנגדות הקיימת לנושא בעבודה, במרצ ובקרב ארגוני הנשים.
סעיפים נוספים שנחשבים לשנויים במחלוקת אך נותרו בחוק כוללים את הרפורמה ביבוא, הטלת המס על משקאות ממותקים, אגרת גודש, המס על כלים חד-פעמיים, הקמת רשות הרגולציה, ורפורמת הבנקאות הפתוחה.
חוק ההסדרים המקורי שאושר בממשלה ב -1 באוגוסט היה רחב בהיקפו וכלל "עזים" רבות שהוצאו ממנו כעת. סעיפים נוספים יפוצלו מן החוק לאחר הקריאה הראשונה. הסעיפים שפוצלו כעת לא קשורים ישירות לתקציב, ולכן הוסכם כי אין סיבה לחוקק אותם במסגרת הליך החקיקה החפוז של החוק. הח"כים לא יספיקו להתעמק ברוב הסעיפים שנותרו בחוק בשל פרק הזמן הקצר שנותר לדיון עליהם בוועדות הכנסת. כפי שחשף כלכליסט, תשעה משרדי לובינג המעסיקים 56 לוביסטים פועלים כדי לסכל סעיפים נוספים שנמצאים בחוק.
מבחינתו של שר האוצר ליברמן החוק כולל את הסעיפים המרכזיים שביקש לחוקק ומבחינת לוי מדובר גם בהישג, שכן הוא הצליח לצמצם שליש מהיקפו של החוק האדיר, מה שיאפשר עבודה פרלמנטרית תקינה יותר על נוסחו. יוצא איפה ששניהם יצאו מרוצים.
הנושאים המרכזיים שיפוצלו מחוק ההסדרים:
• דמי הביטול שתוכנן לגבות על ביטול תורים - הכוונה לחולים שקובעים תורים לרופאים מקצועיים ולא מגיעים אליהם בלי להודיע.
• ההיטל בגובה 40% שתוכנן להטיל על הרפואה הפרטית - היטל שאמור היה לחול על כל תשלום שישלמו חברות הביטוח או שירותי הבריאות הנוספים (שב"ן) של קופות החולים לרופאים פרטיים.
• חוק המטרו – לאור היקפו ומורכבתו של חוק המטרו, רוב פרקי החוק (למעט הקמת הרשות הייעודית) יועברו למסלול חקיקה רגיל.
• הפיקוח על מטבעות וירטואליים – על פי הנוסח המוצע של החוק, שהוצא ממנו כעת, כל מי שמחזיק במטבע וירטואלי בשווי של 200 אלף שקל ומעלה אמור היה להיות מחויב.
• העברת נתונים פיננסיים לרשות המיסים – חיוב גופים פיננסיים להעביר לרשות המיסים מידע בנוגע לפעילות הפיננסית של הלקוחות.
• שינויים מבניים בדואר ישראל – תכנית לשינוי שירותי הדואר בארץ, כולל הפרדה מבנית בין חברת הדואר לבנק הדואר.
• שינויים בגבייה הממשלתית – צמצום המצאת דרישות תשלום בגביית קנסות ממשלתיים.
• שינוי מנגנון ההלוואות לדיור – חקיקה הנוגעת לתנאים לקבלת הלוואה לדיור שתחולל שינוי ביכולת לקבל הלוואה.
• מיסוי מקרקעין – שינוי שכלל בין היתר חישוב מס שבח לינארי והקשחת תנאי המס בהחלפת דירת מגורים.
• הקלות ברגולציה על חברות ממשלתיות – רגולציה ביחס להקמה ורכש של חברות ממשלתיות.
• תובענות ייצוגיות – מספר תיקונים שעיקרם הוא חיזוק ההגנות המיוחדות הניתנות כיום ל"רשות ציבורית" שמוגשת נגדה תובענה ייצוגית.
• תיקון חוק הניקוז – יפוצל מהצעות החוק ויידון בהליך הרגיל.
• דיגיטציה - חקיקה הנוגעת למסירת פרטים דיגיטליים מאזרחים לרשויות כמו מספר טלפון, מייל וכו' כדי שיהוו ברירת מחדל בקשר של גופים ציבוריים עם האזרח. החקיקה תפוצל מהצעת החוק ותידון בהליך רגיל.