פרופסור ירון או מיסטר אמיר?
פרופסור ירון או מיסטר אמיר?
דומה ששיא של כל הזמנים בנטילת משכנתאות, 11.6 מיליארד שקלים בחודש יוני האחרון, לא הפתיע איש.
מגמה זו של "טרפת משכנתאות" החלה עוד בדצמבר 2020, שעה שנגיד בנק ישראל פרופסור אמיר ירון, אישר נטילת שני שלישים מהמשכנתא בריבית פריים. הבעיה היא לא 2/3 פריים ! הבעיה היא אחרת- היצע, היצע, היצע !!!
אין ספק שאמיר ירון מייצג נאמנה את הקפיטליזם האמריקאי הליברלי. הוא נחשב לעילוי ולמומחה ידוע בארצות הברית, ובמיוחד בכל הקשור לשוק ההון פיננסים והיה מרצה בכיר במכללת וורטון היוקרתית בפנסילבניה, בטרם זומן על ידי ראש הממשלה הקודם, בנימין נתניהו, לשמש בתפקידו הרם. הצפי היה שירון, ובמיוחד לאחר ימי הקורונה הקשים, ימשיך לדגול במשנת השוק החופשי, יסיר חסמים ויפעל ככל יכולתו על מנת למנוע מיסים מיותרים.
לכן הפתעתי הייתה כפולה ומכופלת, כשדווקא בימי היציאה ממשבר הקורונה ושוק הדיור המתאושש לעילא ולעילא, כולל המוני משקיעים שהדירו את רגליהם מהשוק במהלך השנים האחרונות וכעת חזרו אליו, ובמיוחד בעקבות הפחתת מס הרכישה מ-8-10 ל-5 אחוזים, דווקא בימים אלה בוחר פרופסור ירון המכובד להיות "מיסטר אמיר" שזורק לחלל פעם אחר פעם כותרות תקשורתיות בדמות מיסוי ללא תקדים על ענף הנדל"ן בכלל ועל שוק המשקיעים בפרט.
בין היתר הציע ירון להגדיל מחדש את מס הרכישה למשקיעים לרמתו הקודמת, כלומר 8-10 אחוזים, מה שכזכור הבריח ב-20155 את רוב רובן של המשקיעים מהשוק. הצעה נוספת, לא פחות דרקונית של ירון, הינה למסות הכנסה משכירות על דירות של משקיעים החל מהשקל הראשון, זאת במקום החל מ-5000 שקלים כיום. הצעה שלישית, עוד יותר דרקונית, הינה לא לאפשר לבעלי דירות לממן 50 אחוזים מרכישת דירה שנייה ומעלה באמצעות שעבוד הנכס הקיים.
ובכן, יש לנו כנראה עסק עם שתי ישויות נפרדות. מחד גיסא פרופסור ירון, איש מקצוע בעל שם עולמי האמון על השוק החופשי. מאידך גיסא "מיסטר אמיר" שמגיח מתוכו ומציע הצעות שהיו מתקבלות מן הסתם באהבה גדולה בכלכלות קומוניסטיות בולשביקיות מובהקות דוגמת קובה, צ'כוסלובקיה ואפילו ברית המועצות בימיהן הגדולים בשנות ה-50 וה-60 של המאה הקודמת.
הצעות אחיתופל אלה, לפרוטוקול, לא רק שלא יזרימו כסף לקופת המדינה, הרבה יותר גרוע מכך, הן ישתקו באיווחה אחת את הפעילות החיובית הקיימת כיום בשוק הדיור שדווקא היא זו שמביאה למדינה הכנסות נכבדות ביותר ויתרה מכך, ייפגעו במישרין בצמיחה. רק להזכיר: בנק ישראל עצמו עדכן במהלך החודש האחרון את תחזית הצמיחה כלפי מטה מ-6.8 לפני חודשיים שלושה בלבד ל-5.3 אחוזים. נשאלת השאלה אם כן האם נגיד הבנק מעוניין להמשיך ולהוריד את תחזית הצמיחה כבר במהלך החודשים הבאים באמצעות פעולות המיסוי הללו?
גם הרציונל שמאחורי המלצותיו האחרונות של הנגיד תמוהות ביותר, זאת בלשון המעטה. הנגיד מסביר אותן בכך שהן יצננו את שוק הדיור המתודלק למשעי ויעצרו את עליות המחירים. והלא כל השומע יצחק. תדלוק המחירים בחצי השנה האחרונה, לפרוטקול, אינו כלל ועיקר בשל חזרת המשקיעים (ואת זאת מחזקים ומאששים נתוני האוצר והלמ"ס!), אלא דווקא בראש וראשונה בשל אותה החלטה השנויה מאוד במחלקת של אותו נגיד עצמו, לאפשר ניטלת משכנתאות כששני שלישים מהן צמודים לריבית פריים. והלא כל לד לתמיד כיתה ג' היה מבין שבסביבת ריבית כה נמוכה, מדובר היה ב"מלכודת דבש" שהכניסה רבבות רבות של בתי אב לשוק המשכנתאות ותדלקה באופן מיידי את מחירי הדיור.
חז"ל אמרו על כך: "הפוסל במומו פוסל". הנגיד ירון מבקש כעת בצעד נואש לתקן את הטעות הפטאלית שביצע לפני חצי שנה שתדלקה א הביקושים, בכך שיעצור אותם לחלוטין בסדרה של צעדי מיסוי שעליהם ימליץ לשר האוצר, אולם בכך יגדיל לאין שיעור את הנזק שנגרם בלאו הכי ויותיר את שוק הדיור קרח מכאן ומכאן, שלא לדבר על הכנסת מאות רבות של חברות בנייה למצוקה מחודשת, זאת לאחר שסוף, סוף התחילו לנשום לרווחה במהלך החודשים האחרונים.
לסיכום, אני סומך בעיניים עצומות על שר האוצר אביגדור ליברמן, איש כלכלה חופשית, שיידע להתעלם מהצעות אלה ואדרבה, ימשיך בדרכו הטובה להסרת חסמים ומיסוי מיותרים, כי רק ככה ניתן יהיה לשקם את שוק הדיור ורק ככה בונים מדינה!
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"