סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
בלי סמכות ובלי כסף, שר אוצר בריוני מתרפס בפני החרדים

בצלאל סמוטריץ' הורה לחדש את ההנחות במעונות יום לאברכים משתמטים, בניגוד להחלטת בג"ץ ולהנחיה מפורשת של היועמ"שית; שר האוצר טוען שהדבר יפעל לטובת הכלכלה, בעוד חלוקת ההטבות רק תפגע בה; המהלך מצטרף לניסיונות חוזרים ונשנים של שרי הממשלה לקעקע את שלטון החוק לטובת רווח פוליטי  

לא הכל שלילי במכתב הבריוני ששלח שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למשנה ליועמ"שית גיל לימון וליועמ"ש האוצר אסי מסינג בעניין ההנחות במעונות היום לאברכים שאיבדו את דחיית השירות. "כך או כך", כותב סמוטריץ', "זו מדיניותי הכלכלית וכשר אוצר אני הנושא באחריות לכלכלה ולהמשך הצמיחה והפריון". צודק. הוא הראש, הוא אשם. הוא נושא באחריות לגירעון של כ־8%. הוא נושא באחריות להורדת הדירוג של ישראל על ידי חברות הדירוג. הוא נושא באחריות להאטה החדה בצמיחה ולהתכווצות בתוצר לנפש שנחשפו היום.
לאור העובדה שזו מדיניותו הכלכלית והוא הנושא באחריות, יכול להיות שהיה מקום לצפות משר האוצר הכושל לקצת יותר צניעות. מומלץ לו לקבוע זמנים ללימוד פרקי אבות לצורך עבודה על המידות.
סמוטריץ' הורה היום בחוסר סמכות ובניגוד לחוק על המשך סבסוד המעונות לאברכים שאיבדו את דחיית השירות. זאת בניגוד להנחיה מפורשת של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב־מיארה.
במכתב למשנה ליועמ"שית גיל לימון שמוציא את ההנחיות בשמה של בהרב־מיארה וליועץ המשפטי של האוצר אסי מסינג שיזם את עצירת התקציבים, כותב סמוטריץ': "הנכם נדרשים לבטל לאלתר את חוות דעתכם השגויה מיסודה. מתוקף סמכותי כשר האוצר אני מורה על המשך סבסוד המעונות כאמור בהתאם לקריטריונים הנהוגים במשרד העבודה".
1. זהו המכתב הבריוני השני של סמוטריץ' לפקידים בכירים במסגרת הסדרה: אתם לא תסבכו אותי עם החרדים ולא תערערו לי את הממשלה, גם אם אתם לגמרי צודקים. את המכתב הראשון הוא שלח לחשב הכללי יהלי רוטנברג ב־6 ביוני בעקבות החלטתו להוציא את חשבת האוצר מרשתות החינוך החרדיות תחת הכותרת: "בימים ההם אין מלך בישראל, איש הישר בעיניו יעשה".
גם אז הוא טען שההחלטה להוציא את החשבת מהרשתות התקבלה ב"חוסר סמכות" מכיוון שהיא מנוגדת להחלטת ממשלה ו"אף פקיד אינו מוסמך לפעול בניגוד להחלטת ממשלה".
במציאות, שהקשר בינה לבין מכתביו המביכים של סמטריץ' מוגבל, החשבת עתידה לצאת מהרשתות ב־1 בספטמבר. בכל מקרה נראה שהמצבים האלה שבהם קופץ לסמוטריץ' האיתמר בן גביר שחבוי בו, הופכים לסדרתיים.
העניין הוא שכלל לא ברור מתוקף איזו סמכות סמוטריץ' הוציא את המכתב שכותרתו "פגיעה דרמטית במדיניות הכלכלית בחוסר סמכות". אם הוא היה רוצה לטעון שאין כסף להנחות מכיוון שהממשלה בראשותו יצרה בחוסר אחריות משווע גירעון שלא יתואר, אפשר היה להבין למה שר האוצר מתערב. יכול להיות שיש לו אפילו זכות להביע עמדה כלכלית בוויכוח על מעונות היום. אבל סמכות? סמכות יש לשרי החינוך והעבודה שאחראים על מעונות היום. סמוטריץ' סתם נדחף.
2. המכתב של סמוטריץ' משקף את המציאות החדשה שבה כל אחד בקואליציה הוא יועץ משפטי. מזכיר הממשלה יוסי פוקס שולח השכם והערב חוות דעת משפטיות שמתיימרות להחליף את עמדת היועמ"שית. מאחורי המגמה הזו עומדת ההשקפה הדודו אמסלמית של "למה מי אתם" ו"למה רק בגלל שלמדתם יותר ואתם מבינים יותר ויש לכם ניסיון וזה התפקיד שלכם" אתם תקבעו ולא אני? ההבדל הוא שאמסלם מטריל את בג"ץ באמצעות עתירות חוזרות ונושנות לגייס את הערבים בניגוד לעמדת הממשלה ומערכת הביטחון. היום הגיש את החמישית. סמוטריץ' כמו יוסי פוקס מתיימר להחליף את בג"ץ.
כך למשל סמוטריץ' נוזף ביועצים המשפטיים על שלא שיתפו אותו בדיון שכלל אינו עסקו. "אפילו לכתב את שר האוצר לא מצאתם לנכון", הוא מתלונן. עוד דרך להסתכל על זה היא שהמכתבים של בכירי הממשלה נראים כמו ציוצים (מאוד ארוכים) בטוויטר. לפחות בשלב הזה הם מחייבים באותה מידה. כמובן מה שמפחיד זו האפשרות שיום אחד החונטה הכושלת תצליח למנות יועצים משפטיים משלה ואז המכתבים האלה באמת יחייבו.
3. סמוטריץ' מציין ובצדק ששיעור התעסוקה של נשים חרדיות (שעבר את ה־80%) גבוה בהרבה משיעור התעסוקה הממוצע במדינות המפותחות שעומד על 67%. מה שלא ברור זה למה הוא סבור שהטיעון הזה משרת את טענתו שהוראת היועמ"שית תגרום לפגיעה אנושה בכלכלה. בפועל הטיעון הזה רק עובד נגדו ומפריך את הטענה לחלוטין.
בשנים האחרונות כתוצאה ממדיניות של שרי אוצר שאינם סמוטריץ' נוצר מצב שכמעט כל אישה חרדית צעירה עובדת וזו הנורמה והציפייה החברתית. תרמה לכך מאוד מדיניותו של שר האוצר בנימין נתניהו ב־2003 שקיצץ קצבה אחרת שהועילה מאוד לאברכים, קצבת הילדים, כלומר הוא פעל בדיוק ההיפך מדרישת סמוטריץ'. המחשבה שביטול ההנחה לאברכים משתמטים במעונות יום תחזיר את השינוי החברתי הזה אחורה מביכה. מי שמנסה לחבל בכלכלה זה שר האוצר שמנסה לסכל הזדמנות פז להקטנת ההטבות לאברכים.
4. עוד דבר שסמוטריץ' מקפיד לשכוח הוא שקודמו בתפקיד, שר אוצר הרבה יותר מוצלח, בשם אביגדור ליברמן, ניסה לבטל את ההנחות במעונות יום לאברכים. מי שסיכל זאת למרבה הצער היה בג"ץ, אותו מוסד שהחרדים מקפידים לשקר שלעולם אינו פוסק עבורם.
ליברמן כמובן לא התכוון רק להנחות לאברכים שאיבדו את דחיית השירות אלא לכל האברכים. הסיבה לצורך בביטול גורף של ההנחה היא שמדובר בסבסוד של השתמטות האברכים מעבודה בהיקף של 1,300–2,300 שקל לחודש (ואם יש שני ילדים במעונות אז כפול). זהו אחד המרכיבים החשובים ביותר בסל ההטבות לאברך שמאפשר לכמאה אלף גברים נשואים ללמוד במקום לעבוד ומאיים להשקיע את כלכלת ישראל.
בניגוד להבלים שכותב סמוטריץ' על החשש שנשים חרדיות יפלטו משוק העבודה, המטרה האמיתית של משרד האוצר לדורותיו היא להוציא גם את הגברים החרדים לעבודה. כדי שזה יקרה חיוני שההנחות במעונות יום יותנו במיצוי כושר ההשתכרות ואף אברך לא יזכה בהן. עוד מרכיב חיוני הוא הפסקת הסיוע בדיור למי שאינו עובד אבל לכך דרושה ממשלה שונה לחלוטין והניסיון מלמד שספק אם גם לממשלת שינוי יהיה אומץ לשינוי הזה.
5. תלמידי הישיבות בדיוק נופשים עכשיו בחופשת בין הזמנים בישיבות. לא ברור איך הירידה התלולה בהיקף לימוד התורה משפיעה על המצב הביטחוני של ישראל, ואיך תלמידי הישיבות וראשי הישיבות מסבירים לעצמם את הצביעות הזו. לעומתם, הצעירים של הציבור החרד"לי של סמוטריץ' שופכים את דמם בהגנה על מדינת ישראל ודי ברור שלמצביעים שלו מאוד אכפת מהאפליה הזו. בעבר הוא אכן התבטא שהציבור החרדי יצטרך לקחת חלק בנטל. לכן היציאה שלו להגנה על ציבור המשתמטים מפתיעה. מכיוון שאין לה הסבר כלכלי יש לחפש לה הסבר דתי. בחלקים של היהדות האורתודוקסית במאה ה־21, תרי"ג המצוות כולל עשרת הדיברות הוכפפו לעיקרון על שדוחה שבת, דוחה פיקוח נפש, דוחה קידוש השם: לא תפרק את ממשלת נתניהו.