חוק החשמל אושר, בנט לאופוזיציה: "צבועים, נתניהו הצביע בעד ההתנתקות"
חוק החשמל אושר, בנט לאופוזיציה: "צבועים, נתניהו הצביע בעד ההתנתקות"
בתום דיון סוער במליאת הכנסת, אושר החוק של רע"מ שיאפשר חיבור לתשתיות חשמל במבנים שהוקמו ללא היתר. האופוזיציה נטשה את המליאה אחרי שבנט הצביע נגד ההסתייגות לכלול את ההתיישבות הצעירה בחוק. חברי האופוזיציה צעקו לעבר רה"מ שקם לעברם: "בושה, מכרתם את המדינה"
החוק השנוי במחלוקת אושר: מהומה במליאת הכנסת במסגרת ההצבעה על "חוק החשמל" ביוזמת ח"כ וליד טאהא (רע"מ), שמציע לאפשר חיבור לתשתיות חשמל, מים וטלפון במבנים שהוקמו ללא היתר, בתנאים מסוימים. פעם אחר פעם קטעו חברי אופוזיציה את הדיון, הביעו את מחאתם נגד הקואליציה בצעקות "בושה", "מכרתם את המדינה" ו-"עם ישראל לא יסלח לכם", והחרימו את ההצבעה בקריאה השלישית שבה תמכו 61 חברי כנסת מול אפס מתנגדים ושלושה נמנעים.
הדיון הסוער נערך ברקע החלטת מפלגות האופוזיציה (למעט הרשימה המשותפת) להחרים את שלב ההצבעה על הסתייגויות להצעת החוק. עם זאת, בהצבעה הנוגעת להסתייגות על הבקשה להכליל את ההתיישבות הצעירה בחוק, האופוזיציה השתתפה ומחתה על הצבעתו של ראש הממשלה נפתלי בנט נגד ההסתייגות. בנט קם ממקומו וצעק לחברי האופוזיציה: "צבועים, נתניהו הצביע בעד ההתנתקות. מירי רגב דבררה את זה בהתלהבות". במליאה התפתחה מהומה, ובאופוזיציה צעקו לעבר בנט: "לך, בושה".
בעקבות המהומה אמר ראש הממשלה בנט: "לא ניכנע לבריונות שמוכוונת על ידי ראש אופוזיציה שמאס בכללי הדמוקרטיה וזורע תוהו ובוהו. נתניהו שהצביע בעד ההתנתקות ורגב שדבררה אותה לא יטיפו לי מוסר. הם ימשיכו לצעוק ואנחנו נמשיך לעשות".
"למה האזרח הערבי לא הלך לוועדות התכנון כדי להוציא היתר? כי לא אפשרו לו", אמר ח"כ טאהא כשהציג את הצעת החוק. 'לא עשית תוכניות', 'לא עשית תוכניות מפורטות', אמרו. יצרתם חברה שלא מבוססת יכולות הכנסה, לא הקמתם אזורי תעשייה ותעסוקה. עכשיו אנחנו מנסים לעשות את זה בכל הדרכים. יש בתים שבגלל המדיניות של הממשלות הקודמות לא התחברו לחשמל. מי שהיה אחראי לזה שלמאות אלפי אזרחים ערבים לא תהיה אפשרות להקים בתים צריך לבוא בחשבון עם עצמו".
טאהא פנה לאופוזיציה: "משתמשים בחשמל ככלי ענישה נגד חברה שלמה ועל כן הם כועסים היום, כי משהו 'איום ונורא' הולך לקרות - הבתים יתחברו לחשמל והאזרחים יזכו לראות אותו לפי קריטריונים של תכנון, והשלב הבא יהיה להאיץ את התכנון של היישובים שלא נבנו. למה אזרחים ערבים צריכים לעבור ייסורים בכל תחום בחיים? למה ילד ערבי צריך להיות מתוקצב רבע מילד יהודי במערכת החינוך?".
בשלב מסוים עבר ח"כ טאהא לדבר בשפה הערבית, וכמה חברי כנסת מהאופוזיציה מחו על כך. ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) אמר: "באתי הבוקר לעבודה שלי בכנסת, בית הנבחרים של מדינת ישראל. שומע את וליד טאהא מסביר על חוק החשמל בערבית על הדוכן, וזה נראה כאילו נבחרתי לפרלמנט פלסטיני. לא ייאמן".
ח"כ טאהא לא נותר חייב: "זה שאתם לא יודעים ערבית, זו בעיה שלכם. לא מבינים? לכו תלמדו את השפה". ח"כ דודי אמסלם (הליכוד) הגיב: "כנסת ישראל, שני ערבים (התכוון גם ליו"ר רע"מ ח"כ מנסור עבאס שניהל את הדיון. מ"א) מדברים ביניהם בערבית על הדוכן. אתם מבינים מה נהיה פה? גנבתם חשמל ממדינת ישראל, גנבתם את האדמות של מדינת ישראל". אמסלם אמר לטאהא: "אתה תומך טרור, היית צריך להיות בחקירת שב"כ".
אמסלם פנה שוב לטאהא ועבאס: "להביא לכם קפה ובקלוואה?", לפני שעוד חברי כנסת מהליכוד מחו על הצגת הצעת החוק בערבית. ח"כ חיים כץ אמר: "קראתם לנו לדיון על החוק ואנחנו לא מבינים כלום". ח"כ קטי שטרית: "תביאו לנו אוזניות עם תרגום. זה זלזול במקום הזה. זה נראה לכם נורמלי שעה לדבר בערבית?". ח"כ אופיר כץ עקץ: "תתחשבו גם במיעוט היהודי ותדברו בעברית". טאהא: "מי שזה לא מוצא חן בעיניו יכול לשתות את המים של ים המלח. זה בא לעשות צדק לחברה הערבית".
המחלוקת בין הצדדים בכנסת התגלעה לאחר שהקואליציה הפעילה סעיף חריג בתקנון הכנסת שמגביל את משך הדיון. בהתאם להסתייגויות הרבות שהגישה האופוזיציה, הדיון היה אמור להימשך 94 שעות. ואולם, אחרי החלטת הקואליציה להפעיל את סעיף הגבלת משך הדיון, החליטו חברי הליכוד, ש"ס, יהדות התורה והציונות הדתית לנטוש את המליאה במחאה על מה שכינו "משחק מכור".
"נפל דבר בכנסת ישראל", הודיעו אתמול כל סיעות האופוזיציה בהודעה משותפת. "בפעם הראשונה בתולדות הכנסת קיבלה ועדת הכנסת החלטה בניגוד לעמדה מפורשת של הייעוץ המשפטי והחליטה על הליך מזורז וחסר תקדים לאישור 'חוק החשמל' של רע״מ בכנסת".
"כניעה לתכתיב של התנועה האיסלאמית"
באופוזיציה אף טענו כי הקואליציה הפרה סיכום ומנסה לבלום את הביקורת על החוק השנוי במחלוקת. "כדי להשתיק את ביקורת האופוזיציה נגד 'חוק החשמל' של רע"מ, שמכשיר את גזל אדמות המדינה על ידי בנייה ערבית של עשרות אלפי מבנים בלתי חוקיים, ביטלה הקואליציה את זכות האופוזיציה לנמק ולהצביע על כל ההסתייגות שהגישה ואף קבעה דיון בחוקים נוספים ביום רביעי בניגוד לסיכום מפורש עם יו"ר הכנסת מיקי לוי. הכול מתוך כניעה לתכתיב של התנועה האיסלאמית".
לפיכך הודיע האופוזיציה כי היא מחרימה את כל הדיונים: "לראשי מפלגות האופוזיציה אין עניין להיות ניצבים במשחק המכור לרמיסת הדמוקרטיה, וזאת עד לשינוי ההחלטה השערורייתית הזאת כדי שהדיון יתקיים כפי שהיה נהוג עד היום". יו"ר האופוזיציה ח"כ בנימין נתניהו צפוי לכנס היום את ראשי המפלגות המוחות לדיון חירום בנושא.
בקואליציה תקפו בחזרה: "זו אותה האופוזיציה שהפכה כל מי שלא מסכים איתה ללא לגיטימי. זו אותה האופוזיציה שכאשר התחילו החקירות, הפכה את המשטרה ללא לגיטימית. זו אותה האופוזיציה שכאשר היועמ"ש החליט להגיש כתב אישום, הפכה אותו ללא לגיטימי. זו אותה האופוזיציה שכאשר החל המשפט, הפכה את מערכת המשפט ללא לגיטימית. זו אופה אופוזיציה שכאשר איבדה את הרוב בכנסת, הפכה את בית המחוקקים ללא לגיטימי.
"זו אותה האופוזיציה שהיושב בראשה מפיץ סרטון באנגלית, הפוגע קשות במדינת ישראל ובמוסדותיה. זו אותה האופוזיציה המחרימה את ועדות הכנסת, פוגעת בתפקוד התקין ובעבודה הפרלמנטרית, מחרימה את ישיבות נשיאות הכנסת, את ישיבות ההסכמות הנהוגות עם ראשי הקואליציה ומזלזלת ומטנפת באופן קבוע ביושב ראש הכנסת. זו אותה האופוזיציה שהפכה את השיתוק והפגיעה באזרחי ישראל למטרה, שמזמן הפכה לאופוזיציה למדינת ישראל".
לפי הצעת החוק, שר הפנים יהיה רשאי לקבוע בצו, לאחר התייעצות עם הוועדה המחוזית, כי ניתן יהיה לחבר מבנה מגורים שנבנה לפני 2018 ומצוי בשטח שהוגדר בצו, לחשמל, למים או לטלפון גם ללא קיומם של היתר בנייה ותעודת גמר לאותו מבנה, וזאת בהתקיים מספר תנאים ובהם: הוגשה תוכנית מפורטת על ידי אחד הגורמים המנויים בהצעת החוק, אשר במקרים מסוימים עליה להיות תואמת לתוכנית כוללנית החלה במקום או שהוחלט להפקידה.
בנוסף, מוצע לקבוע את התנאים שבהם נדרש לעמוד מי שמבקש לחבר מבנים אלו כגון התחייבות להגשת בקשה להיתר בתוך הזמן הקבוע בהצעת החוק, וכן צירוף ערבות בנקאית לתשלום החיובים שיחולו בעת מתן ההיתר.
לפי הנוסח שעליו התעמתו בשבועות האחרונים שרת הפנים איילת שקד וח"כ טאהא, הסמכויות יישארו בידי שקד והיא תהיה רשאית לקבוע בצו כי ניתן יהיה לחבר מבנה מגורים המצוי בשטח מסוים לחשמל, למים או לטלפון, גם ללא היתרי בנייה ותעודת גמר לאותו מבנה. מדובר בעיקר במבנים בחברה הערבית שהחיבור שלהם לחשמל ולמים מתעכב מסיבות שונות וברע״מ התחייבו לקדם את החוק.