סגור
פינוי אשפה פסולת בניין
פינוי אשפה (צילום: עמית שעל)

ריח רע: תגובת ורידיס לשלילת המענקים תגדיל את זיהום הסביבה

החברה שמטפלת ב-90% מהפסולת לפני הטמנה, כדי למזער את פליטת גזי החממה שלה, הודיעה שתפסיק לקלוט פסולת אורגנית בעקבות הצעדים של המשרד להגנת הסביבה, ששוקל לשלול ממנה מענקים בשל חקירה משטרתית שמתנהלת נגדה; שלושה מתקנים מתחרים לטיפול בפסולת נמצאים בהקמה, אך כרגע אין חלופות לפעילות ורידיס

החלטה שקיבלה חברת המיחזור ואיכות הסביבה ורידיס מעמידה בסימן שאלה את המשך פעילותם של מתקני המיון בגוש דן ובצפון בטווח הקרוב, ועשויה להוביל להגדלת פליטות גזי החממה בענף הפסולת בישראל.
בשבוע שעבר הודיעה ורידיס למשרד להגנת הסביבה על מספר צעדים בעקבות בדיקת האפשרות לשלילת המענקים שהובטחו לחברה במסגרת קולות קוראים של המשרד לטיפול בפסולת, בשל החקירה המשטרתית נגדה ונגד בכיריה.
ורידיס תפסיק באופן מיידי להעביר פסולת אורגנית ממפעלי המיון בחיריה ובעפולה למתקן לטיפול בפסולת אורגנית באתר משואה, תפסיק לקלוט פסולת אורגנית מכל מפעלי המיון בישראל, ותסגור את אתר משואה.
כ-80% מהפסולת בישראל מוטמנת בקרקע, ומובילה לא רק להפקעה של שטחי ענק לצורך הטמנה, אלא גם לזיהומי קרקע, זיהומי מים ופליטות גבוהות של מזהמים וגזי חממה שמאיצים את שינויי האקלים.
כדי להפחית את הנזק, חלק מהפסולת עובר לטיפול - הפסולת ממוינת באתרי המיון בישראל ולאחר מכן כ-90% ממנה נשלחים לקומפוסטציה באתר טובלן של ורידיס.
בשנה האחרונה הופסק השימוש בתוצרים לתהליכי קומפוסט חקלאיים בשל איכותם הנמוכה, וכעת הם מועברים להטמנה לאחר טיפול. כשליש מהחומר מתפרק ומתאדה בתהליך הטיפול, ושני שלישים נוספים מועברים להטמנה לאחר שהוצאו מהם גזי החממה ורכיבים מזיקים יובשו. כעת, בעקבות צעדיה של ורידיס, יוטמן כלל החומר ללא טיפול – כך שההטמנה תגדל בכשליש והחומר שיוטמן יהיה מזהם יותר.
אילו לא יימצא פתרון, ההחלטה של ורידיס יכולה לעורר קושי משמעותי בדמות פגיעה במתקני מיון בישראל באופן שישבש את שרשרת הטיפול בפסולת בגוש דן ובאזור הצפון. זאת שכן אילו החומר נשלח להטמנה – אין צורך במיון מוקדם שלו. מתקני המיון עשויים להיסגר בשל חוסר תקציב ולעורר שיבושים בעתיד, כשהצורך בעבודתם יתחדש.
בשלב זה אין חלופות לפעילות ורידיס בשל היקפה הגדול, אך במשרד להגנת הסביבה סבורים כי מענקים שניתנו למפעלי המיון יצליחו להחזיקם לתקופת ביניים ארוכה, עד אשר יקומו חלופות למתקני ורידיס. נכון להיום נמצאים בהליך שלושה מתקנים - מתקן זירו ווייסט שעתיד להתחיל לפעול בראשון לציון ב-2026, מפעל נוסף באתר דיה, סמוך לצאלים, שיקום גם הוא בנישה זו ומתקן קומפוסטציה נוסף בנאות חובב שיחל לפעול ברבעון הבא ולטפל בכ-250 טונה של פסולת ביום (לעומת כאלף באתר משואה).
לדברי אלעד עמיחי, סמנכ"ל בכיר לשלטון מקומי וחינוך קהילה במשרד להגנת הסביבה, "שוק הפסולת הוא חשוב וקריטי לרשויות ולאזרחים ואנחנו משקיעים הרבה כספים כדי לוודא שהוא יעבוד כמו שצריך.
"גם אם לרגע יש עכשיו הולד במערכת, גם אם התהליך שקורה עכשיו לא טוב, אין כאן עניין דרמטי לשוק מבחינת הכמויות. אם הכלכליות של מפעלי המיון תיפגע כי לא יהיה להם לאן להעביר את הפסולת האורגנית, אז המענקים שלנו יודעים להשאיר את מפעלי המיון בחיים גם אם זה לא המצב המיטבי גם אם אין פתרון מיטבי ברגע זה, גם אם ייקח עוד זמן עד שהוא יהיה זמין".
חברת ורידיס, הנמצאת בשליטה עקיפה של גיל אגמון, נמצאת בשנה האחרונה תחת חקירה של המשטרה הירוקה של המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל. בין היתר, חשודה החברה בעבירות של מרמה והלבנת הון, ונבדק החשד כי הטמינה פסולת במסווה של קומפוסט ובאופן בלתי חוקי בבקעת הירדן, וכך התחמקה מתשלום היטל הטמנה עבורם. לפי החשד, מדובר בקומפוסט שהוצא מאתר משואה.
פעילותה של ורידיס תלויה במענקי קרן הניקיון. החברה זכאית לתשלום של 50 שקל לטונה למפעלי מיון שאין להם פתרון לחומר האורגני ועובר להטמנה, ו-75 שקל לטונה עבור העברת חומר אורגני לאתר טיפול.
לפי הדיווח של ורידיס, בשנת 2023 הכירה בהכנסות של 43 מיליון שקל ממענקים של המשרד להגנת הסביבה, ואי תשלום שלהם יוביל לשיבושים מהותיים בטיפול בפסולת המעורבת בשל חוסר כדאיות כלכלית.
מחברת ורידיס נמסר בתגובה כי "בעקבות תשובת המשרד להגנת הסביבה נאלצה ורידיס בלית ברירה להפסיק את העברת החומר האורגני הממוין ממפעלי המיון לאתר טיפול. הקמת מפעלי המיון נעשתה תוך הסתמכות על המענקים שהובטחו לגופים שלקחו על עצמם את המשימה היקרה והמורכבת של ההשקעה במפעלי מיון והפעלתם.
"לצערנו, אין אפשרות להצעיד את ישראל קדימה בתחום זה בתנאים של חוסר ודאות, כאשר המשרד מערים פתאום קשיים על קבלת המענקים וגם בעבר כאשר הועברו מענקים, זה נעשה באיחור ובתהליך מייגע ומתמשך. ורידיס עומדת על כך שהיא עמדה ועומדת בתנאים לקבלת המענקים והיא תפעל לשמירה על זכויותיה".