התעקשות רשתות החינוך החרדיות על תוספות פסולות פוגעת בשכר המורים
התעקשות רשתות החינוך החרדיות על תוספות פסולות פוגעת בשכר המורים
דרישת רשתות החינוך החרדיות המפלגתיות לתוספות שכר למורים, על אף שהן לא עומדות בחובות רפורמת אופק חדש, יצרה מצב אבסורדי שבו לא רק שהם לא מקבלים תוספות פסולות - הם מקבלים שכר נמוך ממה שהיו אמורים לקבל. בינתיים, המורים החדשים ברשתות לא מקבלים שכר
הוויכוח על תוספות השכר למורים החרדים לא רק שאינו מוסיף להם שכר, אלא בשלב זה הוא אף גורם לפגיעה בשכר ופגיעה קשה במיוחד למנהלים וסגני מנהלים. בנוסף, הוא גורם לכך שמורים חדשים ברשתות לא קיבלו שכר בחודש שעבר ולא יקבלו גם החודש. תוצאה בעייתית נוספת היא שהמדינה צוברת חובות של עשרות מיליוני שקלים ואולי מאות מיליונים למורים ולמנהלים.
כל זאת בשל המצב שבו משרד החינוך מתעקש להתנהג כאילו רפורמת אופק חדש כבר הוחלה ברשתות החרדיות המפלגתיות — החינוך העצמאי של אגודת ישראל ובני יוסף של ש"ס — אבל בהוראת היועצת המשפטית לממשלה תוספות השכר אינן מועברות. התוצאה היא שהרשתות פוגעות ישירות ממניעים פוליטיים בשכר העובדים שלהן.
ממסמך של מרכז המחקר והמידע של הכנסת עולה שבשתי הרשתות עובדים כ־16 אלף מורים. תקציב הרשתות עומד על יותר מ־3.5 מיליארד שקל, 2.3 מיליארד לחינוך העצמאי ו־1.2 מיליארד לבני יוסף, לפני התקציב לתוספות השכר. בתקציב המדינה ל־2024-2023, שאושר במאי 2023, יועדו 1.2 מיליארד שקל לתוספות שכר למורים חרדים שהוגדרו כהחלת רפורמת ההוראה אופק חדש. בגלל המלחמה התפשרו על 600 מיליון שקל.
שתי עתירות לבג"ץ הוגשו כנגד תקצוב הרשתות. אחת היא של יזם האנרגיה הסולארית ישראל קרויזר שהזמין חוות דעת מרואה החשבון החוקר עופר אלקלעי. חוות הדעת חשפה אי־סדרים רבים בחינוך העצמאי של אגודת ישראל וקבעה שהוא נמצא בפועל בחדלות פירעון. בעקבותיה עתר קרויזר לבג"ץ למינוי מנהל ממונה לרשת. עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון עתרה בדרישה שתוספות השכר יחולקו רק לפי עקרונות אופק חדש, כלומר תוכנית ליבה מלאה, הכשרה מלאה של המורים ללימוד מקצועות כלליים ועמידה במבחני המיצ"ב.
כדי לאפשר את התוספות שר החינוך יואב קיש חייב להעביר תקנות לחוק חינוך ממלכתי. קיש מתאמץ בכל יכולתו למצוא נוסח שיאפשר לרשתות לקבל את התקציבים המוגדלים בלי לעמוד בכללי תוכנית הליבה, כשחלק גדול מהמורים אינם מוכשרים ללמד מקצועות ליבה וחלק מהמוסדות כלל אינם מתכוונים לעשות זאת.
לכאוס תורמת העובדה שבמשכורות ספטמבר 2023 קיבלו המורים החדשים מקדמות על חשבון התוספות. משרד החינוך אף שינה במחשבים שלו, ללא סמכות ובניגוד למינהל התקין, את הסיווג של המוסדות בשתי הרשתות לאופק חדש. בניגוד להוראה מפורשת של המשנה ליועצת המשפטית לממשלה אביטל סומפולינסקי, הוא לא החזיר את הסיווג לקדמותו עד היום.
אחרי שהתברר שהרשתות רחוקות מלעמוד בחובות הפיקוח והדיווח הכרוכות ברפורמה, הורה החשב הכללי לעצור את תשלום התוספות. כך נוצר מצב מוזר מאוד שהמשכורות משולמות לפי כללים משולבים של אופק חדש והמצב הקודם, שמכונה "עולם ישן". התוצאה היתה שלא רק שהמורים והמנהלים לא קיבלו תוספת - הם איבדו חלק ניכר משכרם. עיקר הפגיעה היא כנראה במנהלים וסגני מנהל, אבל יש גם פגיעה שיכולה להגיע לסכומים משמעותיים במורים משום שאינם מקבלים גמולים כמו חינוך או חינוך מיוחד.
הסיבה שהמצב האבסורדי הזה אינו מתוקן היא הסירוב של הרשתות לוותר על הסיווג כאופק חדש. מה שעוד מאפשר זאת הוא המצב האבסורדי הקיים היום, שבו הרשתות הן שמדווחות למדינה כמה כסף הוציאו על שכר והמדינה משלמת את החשבון. במסגרת רפורמה שעליה הכריז אגף התקציבים באוגוסט היו הרשתות אמורות לעבור מ־1.9 לתקצוב לפי כללים שקובעת המדינה ("תקצוב נורמטיבי"), כלומר שהמדינה תקבע כמה מגיע לרשתות ולא הן. אלא שמתברר שבשל המחלוקת סביב השאלה אופק חדש או עולם ישן משרד החינוך אפילו לא קבע השנה מה הקצאת השעות השנתית לרשתות ולבתי הספר שלהן. התוצאה היא שעד להקצאה אין בעצם אפשרות לעבור לתקצוב נורמטיבי. תוצאה נוספת: בתי הספר שאינם יודעים כמה שעות יאושרו להם, אינם משלמים משכורות למורים חדשים והם עובדים בלי משכורת כבר חודשיים.
ההתעקשות של הרשתות החרדיות לא רק פוגעת המורים שלהן. היא יוצרת חוב הולך וגדל של המדינה למורים ולמנהלים החרדים.
מהשר במשרד החינוך חיים ביטון וממנכ"ל החינוך העצמאי אליעזר סורוצקין לא נמסרה תגובה. ממשרד האוצר נמסר ש"נכון לעכשיו, תוכנית אופק חדש לרשתות החינוך החרדיות מוקפאת לאור הבחינה המשפטית של הנושא. לפיכך, תקצוב הרשתות בשנת הלימודים תשפ"ה ייעשה על פי כללי העולם הישן". ממשרד החינוך נמסר כי "בניגוד לנטען, לא חל כל שינוי בתקצוב מוסדות החינוך המוכרים שאינם רשמיים, ביחס לשנה הקודמת".