סגור
מכללת ספיר
מכללת ספיר (צפריר אביוב)

חוק ההסדרים: סטודנטים חלשים יקבלו סיוע - ולא המכללות בפריפריה

בחוק ההסדרים מוצע להפסיק מתן מלגות לחיילים משוחררים ללימודים בפריפריה ולחלקן רק לפי מצב סוציו־אקונומי. המכללות: "פגיעה קשה"

הצעת האוצר בחוק ההסדרים לביטול המלגה לשנת לימודים ראשונה בפריפריה מעוררת מחלוקת קשה. ועד ראשי המכללות מתנגד לה בתוקף וטוען שתפגע קשה בכוח המשיכה של המכללות בפריפריה. התאחדות הסטודנטים דווקא תומכת במהלך וטוענת שהוא יאפשר יותר מלגות לסטודנטים חלשים. כך עולה השאלה האם נכון להעביר סיוע שמחזק מכללות של יישובים חלשים – לסטודנטים חלשים.
לפני 14 שנים עוד היה ברור שהממשלה בוחרת לחזק את המכללות. בספטמבר 2009 קיבלה הממשלה בראשות בנימין נתניהו החלטה על "עידוד חיילים משוחררים לרכישת השכלה גבוהה באזורי סיוע". נקבע שהקרן לקליטת חיילים משוחררים במשרד הביטחון תממן את שנת הלימודים הראשונה למי שילמדו באזורים מועדפים וכן לסטודנטים מאזורים כאלה שילמדו בכל מוסד השכלה גבוהה. רשימת המכללות המועדפות כוללת מוסדות מהנגב, הצפון, יו"ש וירושלים.
על פי דו"ח חופש המידע של משרד הביטחון לשנת 2021, 9,000 חיילים משוחררים קיבלו בשנה זו כיסוי לשכר הלימוד בשנה הראשונה, מתוכם 7,500 שלמדו במכללות בפריפריה ו־1,500 סטודנטים מהפריפריה שלמדו באוניברסיטאות ובמכללות במרכז. עלות הסיוע היתה 90 מיליון שקל, לאחר שחלק מהסטודנטים לומדים תוכנית חלקית.
אלא שהצעה של האוצר שנכללת בטיוטת חוק ההסדרים מבצעת מהפכה במלגות. מעתה הן יינתנו לחיילים משוחררים על פי קריטריונים חברתיים כלכליים וללא קשר לאזור שבו גדלו או למכללה שבה הם לומדים. בדברי ההסבר נאמר שבמצב הנוכחי יוצא צבא ממשפחה מבוססת יכול לקבל סיוע אם גדל בפריפריה או הוא לומד במוסד בפריפריה. אולם לא ניתן סיוע לחיילים משוחררים מהפריפריה החברתית במרכז הארץ.
השינוי הוא חלק מארגון מחדש של תקציב המלגות של המדינה, כך שייווצר מנגנון אחד לחלוקת הכספים יחד עם קרן הסיוע של משרד החינוך, שעומדת על 120 מיליון שקל. במסגרת הארגון מחדש האוצר יוסיף עוד 15 מיליון שקל כך שבסך הכל תחלק המדינה 225 מיליון שקל בשנה לסטודנטים משכבות חלשות. הרפורמה מבוססת על הטענה ש־60% מהסטודנטים לומדים היום במכללות ולכן באוצר סבורים שהן מספיק חזקות להסתדר בלי התמיכה הזאת.
אבל ועד ראשי המכללות קורא לשר האוצר "לבטל את השינוי". לטענת הוועד, "המכללות הציבוריות בפריפריה תורמות באופן משמעותי לפיתוח הכלכלי והחברתי באזורים שבהם הן פועלות. ביטול המלגה יפגע בגורם משיכה משמעותי של אוכלוסייה מהמרכז לפריפריה, ויגדיל דרמטית את הפערים בין המרכז לפרפריה".
נשיא מכללת ספיר פרופ' ניר קידר אמר ש"מדובר בנזק של 9 מיליון שקלים בשנה למוסד שמתמודד לאורך כל השנה עם איום ביטחוני ונמצא תחת אש. החלטה מהסוג הזה פוגעת בציבור עצום של סטודנטיות וסטודנטים שיתקשו לבוא בשערינו. ככה מעמיקים פערים ומעודדים נטישה. זו החלטה אומללה". למכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון יש שלוחות בבאר שבע ובאשדוד. רקטור המכללה פרופ' יהודה חדד קרא לשר האוצר לבטל את התוכנית מיידת בטענה ש"המכללות מושכות סטודנטים ממרכז הארץ למגורים בפריפריה ויש להן חלק חשוב ביישוב הנגב והגליל".
מנגד התאחדות הסטודנטים הארצית לא רק תומכת באוצר אלא גם היתה שותפה לגיבוש התוכנית. ההתאחדות מגדירה את התוכנית "הישג היסטורי". זאת מכיוון שהמלגות יחולקו לפי מצב סוציו־אקונומי ויתפרשו על כמה שנים. יו"ר התאחדות הסטודנטים הארצית אלחנן פלהיימר טוען ש"מדובר בצמצום פערים חברתיים ואי שוויון בחברה הישראלית". תומכת ביוזמה גם קרן אייסף המעניקה מלגות לסטודנטים משכבות חלשות. מנכ"לית אייסף גלית כספי כהן אומרת ש"שנים אנו טוענים שמימון לימודים בפריפריה הגיאוגרפית לצעירים מבתים מבוססים הוא מעוות. זאת, בעוד סטודנט מנתיבות או מרמלה שלמד במרכז, לא קיבל סיוע". משרד הביטחון מסר ש"הנושא בבחינה". הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה בחרה לא להגיב, בטענה שהתקציב לא שלה.