בנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי, ומעריך שתעלה בחודשים הקרובים
בנק ישראל מותיר את הריבית ללא שינוי, ומעריך שתעלה בחודשים הקרובים
הבנק הותיר את הריבית על 0.1%; הוועדה המוניטרית בבנק מעריכה כי "בחודשים הקרובים יבשילו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית בהתאם לתוואי האינפלציה, קצב הצמיחה והתעסוקה"
בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה בשיעור של 0.1%, ומימש את הערכות רוב הגופים המוסדיים כי ישתהה עם העלאת הריבית ולא יעלה אותה לפני הפד (הבנק המרכזי של ארצות הברית).
עם זאת בפעם הראשונה בנק ישראל אומר באופן מפורש כי בכוונתו להעלות את הריבית בקרוב. "במשק הישראלי נרשמה צמיחה גבוהה לצד נגיף הקורונה, והאינדיקטורים השונים מצביעים על המשך הגידול בפעילות בקצב נאה", נמסר מהבנק.
"לכן הוועדה מעריכה כי בחודשים הקרובים יבשילו התנאים להתחיל בתהליך הדרגתי של העלאת הריבית בהתאם לתוואי האינפלציה, קצב הצמיחה והתעסוקה. זאת על מנת להמשיך ולתמוך בהשגת יעדי המדיניות, ולהבטיח המשך פעילותם התקינה של השווקים הפיננסיים".
"אין חשש להתפרצות אינפלציונית"
עוד נכתב בהודעת הבנק כי התחזיות של החזאים הפיננסיים היא שהאינפלציה תתחיל לרדת בעוד כחודשיים. עם זאת, הציפיות לאינפלציה משוק ההון מלמדות על אינפלציה גבוהה מ-3%. לסיכום, מעריכה הוועדה המוניטרית כי "אין חשש להתפרצות אינפלציונית". בנוסף מציינים בוועדה כי מהלכי הממשלה שהוכרזו בתוכנית הכלכלית למלחמה ביוקר המחיה צפויים להוריד את האינפלציה ב-0.2%.
בנוגע לשוק העבודה, מציינת הוועדה המוניטרית כי יש יציבות ברמת התעסוקה, והיא אינה רחוקה מזו ששררה טרם המשבר. יציבות זו נשמרה למרות גל האומיקרון.
בבנק ציינו כי מחירי הדירות עלו בשנה האחרונה בשיעור גבוה במיוחד של 11.3%, ולקראת כניסת מס הרכישה לתוקף העלו המשקיעים את רכישותיהם. עם זאת, מציינים בבנק כי מחירי השכירות נותרו נמוכים. נזכיר כי בדו"ח היציבות הפיננסית שפרסם הבנק המרכזי בשבוע שעבר כתבו כלכלני הבנק כי הם מעריכים שמחירי השכירות עתידים לעלות.
ההחלטה של בנק ישראל אינה ברורה מאליה, והדילמה שהוא נאלץ להתמודד עמה לא פשוטה. מצד אחד האינפלציה בישראל החלה להרים ראש, וב-12 החודשים האחרונים עמדה על 3.1%. ולמרות זאת, גורמים בבנק ישראל ממשיכים לחשוב כי בסוף 2022 האינפלציה תעמוד ביעד, כלומר מתחת ל-3%.
גורם נוסף שעלול לגרום להעלאת ריבית הוא כאמור מחירי הדיור שממשיכים לזנק. העמדה הרשמית של בנק ישראל היא כי כל עוד שוק הדיור יציב, לא נכון להתערב בו ולהעלות ריבית. עם זאת, בממשלה חוזרים ואומרים שהריבית הנמוכה גורמת לקושי של ממש בבלימת עליית מחירי הדיור.
יש גורמים שתומכים בהמשך הריבית הנמוכה. בנק ישראל רוצה לאפשר למשק להמשיך בתנופת הצמיחה, שהעלאת הריבית עשויה לפגוע בה. תפיסת הבנק היא שעדיין יש סיכונים למשק, וההתאוששות איננה מלאה. כמו כן העלאת הריבית לפני הפד תחזק את השקל אל מול הדולר, וכך עשויה לפגוע ביצוא הישראלי.