סגור

בלעדי
מכירת אגד: המורים והגננות יצטרפו, לאומי ומזרחי יממנו

קרן קיסטון בוחנת הנפקת זכויות גדולה למימון העסקה. תעביר 2.8 מיליארד שקל עבור 60% מאגד, מחצית מהסכום יגיע משני הבנקים שיממנו גם רכישת 40% הנותרים

התקדמות מפתיעה לקרן קיסטון בגיבוש המתווה לרכישת השליטה בחברת אגד. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן סיכמה על מימון לעסקה משני בנקים - לאומי ומזרחי־טפחות. עוד נודע כי קרן המורים והגננות, שהיתה חלק מהקבוצה הזוכה הראשונה בראשות קרסו־מגדל ואלומה, מצטרפת לקיסטון.


שני הבנקים יממנו 1.4 מיליארד שקל מתוך 2.8 מיליארד שקל שקיסטון אמורה לשלם בשלב הראשון של העסקה עבור 60% ממניות אגד. ככל הידוע, שני הבנקים מתכוונים גם לממן את השלב השני בעסקה בסכום של 2 מיליארד שקל עבור ה־40% הנותרים.
קיסטון, שמנוהלת בידי גיל דויטש, רוני בירם ונבות בר, הבינה כי לא תוכל לממן את העסקה מכספי הגופים המוסדיים ופנתה ישירות לבנקים. הסיבה היא שהמוסדיים התמודדו בעצמם על העסקה. הפניקס התמודדה יחד עם כלמוביל של האחים חרל"פ וקרן פורטיסימו של יובל כהן, ואילו הראל מנורה וכלל היו חלק מהקבוצה של דלק רכב, ורידיס (שניהם בשליטת גיל אגמון) וקרן התשתיות תש"י. קבוצה זו הגישה הצעה של 3.95 מיליארד שקל בעוד הקבוצה של כלמוביל והפניקס הגישה הצעה של 3.8 מיליארד שקל, ואילו שיכון ובינוי וקרן ברוקפילד האמריקנית הציעו 3.7 מיליארד שקל.

1 צפייה בגלריה
מימין גיל דויטש רוני בירם ו נבות בר קרן קיסטון
מימין גיל דויטש רוני בירם ו נבות בר קרן קיסטון
מימין: גיל דויטש, רוני בירם ונבות בר. מייסדי קרן קיסטון
(שי שברו)

לאומי ומזרחי־טפחות יהיו שותפים שווים למימון ולא כסינדיקציה. כל בנק יעמיד 700 מיליון שקל למימון העסקה בשלב הראשון שלה.
קיסטון אמורה להגיש לאגד 15% מהיקף העסקה בשלב הראשון, כלומר 420 מיליון שקל. הקרן מתכוונת להעמיד סכום זה ממקורותיה העצמיים ומהסכום של המורים והגננות בעסקה. את יתרת הסכום הקרן מתכוונת לגייס בהנפקת זכויות.
הקרן לא תבצע בשלב זה הנפקת מניות רגילה, וזאת כדי לאפשר לבעלי המניות הקיימים שלה להשתתף בעסקה בצורה עקיפה. רק אם לא יגויס הסכום הנדרש (כמיליארד שקל) בהנפקת זכויות, הקרן צפויה לפנות לגיוס בהנפקת מניות.
מכרז אגד מנוהל בידי בנק ההשקעות זה HSBC. המכרז הסתיים בתחילת אפריל ואת ההצעה הגבוהה ביותר הגישה קבוצת מגדל־קרסו־אלומה שהורכבה מחברת הביטוח מגדל, קרסו מוטורס וקרן הריט לתשתיות אלומה. הקבוצה הציעה לרכוש 50% ממניות אגד לפי שווי חברה של 5.6 מיליארד שקל, כאשר הזוכה מחויבת להעניק לבעלי המניות אופציה למכירת יתר המניות לפי אותם תנאים בתוך כשנתיים מרכישת המניות הראשונה.
ימים ספורים לאחר הודעת הזכייה הודיעה הקבוצה הזוכה כי אגד הציבה תנאים שלא היו קיימים בהסכם המקורי, בהם העברת 15% מהסכום (כ־420 מיליון שקל) בתוך שבועיים וסגירה פיננסית עד סוף החודש. זאת כאשר במכרז המקורי, התנאי היה העברה של 5% מהסכום בעת החתימה על ההסכם.בעקבות זאת, אגד החליטה להתקדם להצעה השנייה, של קיסטון.
קבוצה של חברי אגד מאיימת בתביעה נגד החברה על פסילת ההצעה של קבוצת קרסו. זאת בטענה שהפסקת התהליך מולה הסב נזק של 700 אלף שקל לכל אחד מ־1,300 חברי אגד.
קיסטון היא אחת משלוש קרנות הריט לתשתיות שהונפקו בבורסת תל אביב בשנתיים האחרונות ונסחרת בשווי 830 מיליון שקל.