סגור
הוועידה הכלכלית לאומית 2023  נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג
נשיא המדינה יצחק בוז'י הרצוג. "שתיקת הנשיא היא פצע מתמשך"

בני משפחות חטופים פנו לסנאט האוניברסיטה העברית: אל תעניקו תואר ד"ר לשם כבוד להרצוג

עשרות בני המשפחות טענו כי "שתיקת הנשיא היא פצע מתמשך ומעילה בתפקידו. שתיקתו שקולה לשיתוף פעולה, האוניברסיטה צריכה להוקיע הפקרה ועמידה מנגד" 

עשרות בני משפחות חטופים פנו לחברי סנאט האוניברסיטה העברית, להתנגד להענקת תואר ד"ר כבוד לנשיא המדינה יצחק הרצוג בשנה הבאה, שנת המאה לאוניברסיטה. "פורום חיים" של משפחות החטופים כתב לחברי הסנאט: "שתיקת הנשיא היא פצע מתמשך ומעילה בתפקידו ובשל כך בחירתכם חשובה כל כך בימים אלה". על המכתב חתומים בין היתר בני משפחות מוזס, קלדרון, סבירסקי ועוד, אם כי לא בהכרח כולם.
לטענת הפורום "השאלה היא לא 'האם נעליב או לא את הנשיא במתן או אי מתן הכבוד'. השאלה היא האם האוניברסיטה אשר בקהילתה חטופות וחטופים, בנות ובני משפחות חטופים וכן חטופות שנרצחו, תנקוט בעצמה עמדה מוסרית וחינוכית המוקיעה הפקרה ועמידה מנגד".
סנאט האוניברסיטה העברית הצביע אתמול על הענקת תואר ד"ר כבוד לנשיא המדינה יצחק הרצוג ומוסד הנשיאות יחד עם עוד כעשרה אישים אחרים במסגרת חגיגות מאה שנה לאוניברסיטה העברית. באוניברסיטה יש התנגדות קשה להענקת התואר להרצוג, בטענה שלא יצא נגד ההפיכה המשטרית ולא תמך מספיק במשפחות החטופים.
לאחר ההצבעה הוציאה האוניברסיטה הודעה שהרצוג נבחר כדי לקבוע עובדות בשטח. אלא שבפועל שוררת מחלוקת משפטית. בהצבעה בסנאט היה רוב של 46 חברי סנאט בעד ו-35 נגד וכן היו 12 נמנעים. התקנון קובע כי "ההצעות תאושרנה ברוב של החברים המשתתפים בהצבעה" ולא היה רוב כזה. על רקע זה טוענת האוניברסיטה שהוא נבחר ברוב קולות והמתנגדים שהוא לא נבחר.
פרופ' דוד אנוך מהפקולטה למשטי והמלקה לפילוסופיה באוניברסיטה העברית אומר ש"כנראה האוניברסיטה קיבלה ייעוץ משפטי גרוע במיוחד". לדבריו, נשקלות פניות למבקר האוניברסיטה ולערכאות משפטיות. לדבריו הוצאו מספר פתרונות פשרה כמו לא להעניק תארי דוקטור כבוד בשנה הבאה או להעניק רק לאנשים שכבר לא מכהנים בתפקיד ציבורי. "אם ההנהלה היתה מבקשת להגיע לפתרון סביר זה אפשרי".
לקראת הישיבה שלחו בני משפחות החטופים מכתב לחברי הסנאט שמתוארך "היום ה-416 לאסוננו". הם מאשימים: "מר הרצוג נופל פעם אחר פעם למלכודת הממלכתיות והסימטריה, באופן שלא מוסיף כבוד לו ולתפקידו ואף חוטא קשות לאחריותו הבסיסית. אנו המשפחות סבורות כי עליו לעמוד ולהתעקש על ערכים של ערבות הדדית וקדושת החיים. עליו להביע ביקורת חריפה כנגד אלו המפקירים את יקירנו ויקירותינו בכוונת תחילה".
עוד הם כותבים ש"שתיקת הנשיא שקולה לשיתוף פעולה. שתיקתו בולטת ובעייתית במיוחד לנוכח נשיאים קודמים שלא חששו להביע עמדה מוסרית בנושאים שונים". הם מאשימים כי "שתיקתו ועמידתו מנגד, כשמתבצעת הפקרה פושעת וממשית-גוף ונפש, היא בחירה שיש לגנותה"! לטענת בני המשפחות "כשראש הממשלה מכריז מלחמה על חלקים מהעם ובהם שירותי הביטחון-הנשיא דומם. כשערכי הליבה של המדינה נרמסים בגסות וערכי היהדות נדחקים לקרן זווית – שתיקתו מכשירה את האסון".
יצוין שהנשיא התבטא מספר פעמים בעד יציאה מעזה כדי לשחרר את החטופים, אך בני המשפחות מצפים שיקרא ליציאה מעזה וכן יבקר את אי השגת ההסכם. בין היתר אמר הנשיא באירועים לאחרונה ש"אנחנו צריכים גם לומר בכנות – שכל יום שהם לא כאן איתנו – כשלנו"! על ההסכם בצפון אמר ש"אני מאמין בכל ליבי שההסדר הזה פותח לנו חלון הזדמנויות להשבת החטופים. אסור לנו להחמיץ עוד הזדמנויות".