משבר הגדלות הרמטכ"ל נפתר? צה"ל והאוצר הגיעו להסכמה על תוכנית רב שנתית
משבר הגדלות הרמטכ"ל נפתר? צה"ל והאוצר הגיעו להסכמה על תוכנית רב שנתית
רה"מ, שר הביטחון, שר האוצר והרמטכ"ל הגיעו להסכמה על תוכנית רב-שנתית למערכת הבטחון שתעמיד את היקף תקציבה על כ-69 מיליארד שקל בשנה. כמו כן, הושגו הסכמות עקרוניות גם במחלוקת על הפנסיות בצה"ל וסוכם כי שירותם של חלק ממשרתי מערך הסדיר יקוצר ל-28 חודשים. הרמטכ"ל: "התקציב יאפשר לממש ולתכנן תוכנית רב שנתית מותאמת לאתגרי הביטחון בשנים הקרובות"
רה"מ, שר הביטחון, שר האוצר והרמטכ"ל, פירסמו הלילה כי הצדדים הגיעו להסכמה על תוכנית רב שנתית למערכת הביטחון ולצה"ל. בהודעה לא נמסר מה עלותה התקציבית של התוכנית ומה פרטיה. נזכיר, כי צה"ל מחליט על "תוכנית רב-שנתית" פנימית, ובמקביל, מבקש תקצוב לתר"ש מהאוצר. משמעות ההודעה כי התקבלו סיכומים עקרוניים למימון התר"ש שיגבש הרמטכ"ל הנכנס הרצי הלוי.
עם זאת, ציינו הצדדים כי התקבלו הסכמות עקרוניות גם בסוגיות הנתונות במחלוקת בין צה"ל לאוצר מזה שנים, דוגמת, הפנסיות בצה"ל ושכר אנשי הקבע, מודל שירות הקבע ומודל שירות החובה. אם אכן הסיכומים הללו יתורגמו לחקיקה, הרי שהם יאפשרו למדינה להגן בבג"ץ על 'הגדלות הרמטכ"ל'.
הרמטכ"ל הנכנס, הרצי הלוי אמר כי "התקציב שסוכם יאפשר לצה"ל לממש ולתכנן תוכנית רב שנתית מותאמת לאתגרי הביטחון בשנים הקרובות לצד היכולת לשמר כח אדם איכותי, בדגש על מערכי הלחימה והקבע הצעיר". יצוין, כי הסיכום גם מהווה אבן דרך משמעותית בדרך לאישור תקציב המדינה בממשלה מחר בבוקר.
נתניהו אמר כי "זהו הישג חשוב לבטחון ישראל ולכלכלת ישראל", שר האוצר סמוטריץ' אמר "התוכנית תאפשר בעזרת ה' לצה"ל לשמור על חוסנה ועוצמתה של ישראל", ושר הבטחון גלנט אמר כי הוא "מברך על סיכום התר"ש המאפשר לקדם את הביטחון בתקופה עתירת אתגרים וסיכונים".
תקציב הביטחון בשנים הקרובות יעמוד על כ-69 מיליארד שקל
על פי הסיכום שאליו הגיעו הצדדים, ההיקף הממוצע של תקציב הביטחון בשנים הקרובות יעמוד על כ-69 מיליארד שקל. הסיכום הושג בתום הידברות ממושכת שלה היו שותפים הרמטכ"ל רא"ל הרצי הלוי, מנכ"ל האוצר שלומי הייזלר, ראש אג"ת האלוף יעקב בנג'ו והיועץ הכספי לרמטכ"ל, תא"ל גיל פנחס. ההסכמות מגדילות את היקף תקציב הביטחון בכ-10 מיליארד שקל לעומת היקפו ב- 2022 ומרצות את מערכת הביטחון, שכן מדובר בהגדלה התקציבית שאליה היא חתרה עוד בתחילת המו"מ ואמורה לאפשר למערכת הביטחון לאפשר ספיגה של ההתייקרויות במשק בעקבות עליית הריבית והסביבה האינפלציונית.
עבור הרמטכ"ל הלוי, מדובר באור ירוק שיאפשר לו להשיק במהלך השנה את התר"ש שעל פיו הצבא יתנהל בשנים הקרובות. הפעם האחרונה שהצבא פעל על פי תוכנית רב-שנתית סדורה היתה ב–2015. הרמטכ"ל לשעבר אביב כוכבי ניסה לקיים תוכנית כזאת, אך היא לא אושרה מעולם בממשלה בשל הכאוס הפוליטי.
כאמור, במסגרת הסיכומים שהושגו בין האוצר למערכת הביטחון נקבע כי סוגיית הגדלות הרמטכ"ל – הטבה שמעניקים רמטכ"לים לאנשי קבע שפורשים בשיעור ממוצע של 9% לתוספות הפנסיה – יישמרו ויעוגנו. עוד הוסכם כי שירותם של חלק ממשרתי מערך הסדיר יקוצר לתקופה של 28 חודשים במקום 32 וקצינים בדרגת סרן יקבלו תוספות שכר ומענקים במטרה לשמר אותם בשורות הצבא ובניסיון להתמודד עם פיתויים שעומדים להם מצד הסקטור הפרטי.
על רקע ההבנות שמבססות את ההסכמות בין הצדדים לתקציב הביטחון, מסתמן כי שר הביטחון יואב גלנט יוותר על חלק מסמכויותיו במינהל האזרחי כדי להעבירן לידי שר האוצר והשר במשרד הביטחון בצלאל סמוטריץ' שקיבל הבטחה לכך בעת כינון הממשלה מרה"מ בנימין נתניהו.
גורמים ביטחוניים אומרים כי על בסיס ההסכמות שהושגו המינהל האזרחי יעובה בהיבט הפעילות האזרחית שלו, וכך כל פעילות שאינה אזרחית ויש לה נגיעה או פוטנציאל לאירוע ביטחוני תובא לדיון מוקדם ולאישורם של אלוף פיקוד המרכז, הרמטכ"ל או שר הביטחון בעצמו. פינוי של התנחלויות צפוי להיות תחת תחום הסמכויות של גלנט כמו גם ניוד של כוחות צבאיים, הערכות מצב ביטחוניות ועוד. "נוצר כאן ייצור כלאיים מוזר שנועד לשמר את השלמות הקואליציונית", אמר היום גורם ביטחוני/ "רק ימים יגידו אם ההסכמות האלה יסדירו את היחסים המתוחים בין גלנט לסמוטריץ'.