אין נכון, יש מתאים: חשיבות התאמת האפיק הפיננסי לפרופיל המשקיע
אין נכון, יש מתאים: חשיבות התאמת האפיק הפיננסי לפרופיל המשקיע
התשובה לשאלה הנפוצה "איפה רצוי להשקיע את הכסף?", נתקלת בשנים האחרונות בהיצע כמעט בלתי מוגבל של אלטרנטיבות השקעה וחיסכון הפרושות בפני המשקיע
במכלול השיקולים באשר לבחירת האפיק האידיאלי, מלבד השאיפה למיקסום פוטנציאל הרווח, נדרשת היכרות עם מערכת הצרכים של המשקיע - מידת הסיכון הרצויה, טווח הזמן, נזילות הכספים, מפת הנכסים, ניצול הטבות מס וכיוצא בזה. אלו מבטיחים כי אופי ההשקעה יהלום במידה מקסימלית את פרופיל המשקיע – ויש לכך חשיבות קריטית.
שוק מכשירי ההשקעה והחיסכון רווי באלטרנטיבות העומדות לרשות כל אחד המבקש להשקיע את כספו בשאיפה להניב תשואה. אלא שדווקא ריבוי האפשרויות בשנים האחרונות מדגיש ביתר גם את חשיבות הבחירה המושכלת באפיק השקעה אשר יהלום בצורה מיטבית את מערכת השיקולים ביחס לכל משקיע. על אף שמפת הצרכים היא למעשה עניין סובייקטיבי, האלמנטים המרכיבים אותה זהים:
רמת הסיכון בסקאלה שבין סולידי לספקולטיבי – המשוואה בעולם ההשקעות פועלת לרוב לפי עקרון זהה – ככל שרמת הסיכון גבוהה יותר, כך פוטנציאל התשואה גבוה בהתאם. כלומר, לנטילת סיכון יש אלמנט פיצוי בדמות הרווח הצפוי. עבור כל משקיע נדרש להגדיר את מידת הסיכון הרצויה וזאת בהתאם ליכולותיו הכלכליות ונחיצות הכספים.
המשמעות הינה שעבור מי שמחזיק סך נכסים גבוה, ניתן לשלב בפורטפוליו מכשירי השקעה המגלמים סיכון גבוה יחסית, לדוגמה ניירות ערך. זאת בשונה ממשקיע שכספי ההשקעה מיועדים למחייתו ובהתאם נדרש להשקעה שמרנית ביותר, כדוגמת אגרות חוב ממשלתיות.
משך חיי ההשקעה – אלמנט טווח הזמן קובע במידה מכרעת את אפיקי ההשקעה התואמים ואף חשוב מכך, מאפשר לבצע חישוב מושכל באשר למידת הסיכון שניתן לקחת במסגרת ההשקעה. על סמך נתונים היסטוריים, ככל שציר הזמן של השקעה ארוך יותר, עקומת הסיכון יורדת וכאשר מדברים על השקעה המיועדת לעשרות שנים, כדוגמת חיסכון פנסיוני, רמת הסיכון צונחת דרמטית ונושקת לאפס.
מנגד, השקעות עם תוחלת זמן קצרה עשויות להיקלע לעתות של תנודתיות חריפה בשווקים ואין לרשותן את מרחב הזמן לבצע תיקון, כך שההשפעה עשויה להיות קריטית. לכן, בהשקעות קצרות מועד הגישה שמרני ומתמקד לרוב בנכסי השקעה סולידיים.
גיוון ההשקעות ביחס למפת הנכסים – בחירת אפיק מחייבת ראייה מערכתית ביחס למכלול נכסי ההשקעה ברשות המשקיע, כאשר המשמעות הינה פיזור הכספים בין Asset Classes שונים. כך לדוגמה, אם קרן הפנסיה של הלקוח מושקעת במסלול מחקה מדד מקומי (ת"א-35), ראוי יהיה לבחור אפיק השקעה המספק חשיפה למדדים או נכסי השקעה מעבר לים, כך ששוק או סקטור בודד לא יזכו למשקל יתר ביחס לסך הכספים. בצד זאת, חשוב לוודא כי גם מאזן הנכסים הסחירים אל מול הבלתי-סחירים (ערוצי השקעה אלטרנטיביים) בפורטפוליו ההשקעות של הלקוח, משרת את אלמנט הפיזור באמצעות נטרול חלקי של הקורלציה לתנועות השוק.
תמריצים והטבות מס - ישנם שורת מכשירי השקעה ובעיקר חיסכון, המגלמים הטבות מס מפליגות למשקיע ומתורגמות לרווח כלכלי אדיר. למשל, בני הגיל השלישי העומדים בקריטריונים לפתיחת קופת גמל לפי תיקון 190, ייהנו מתשלום מס מופחת בשיעור 15% נומינלי ממרכיב הרווח במשיכה הונית (חד-פעמית), לעומת מס רווח הון של 25% כנהוג. כלומר, בבחירת האפיק נלקחים שיקולים הנוגעים במאפייני המשקיע, למשל גילו, כדי לבחון האם ערוץ השקעה אחד עדיף על פני אחר, מתוך שאיפה לניצול מיטבי של הקלות המס המגולמות בו.
בצד כל אלו, ראוי לציין כי בשנים האחרונות נרקמות מגמות חדשות העשויות להשתלב במערכת השיקולים בבחירת אפיק ההשקעה. לדוגמה, רבים מאמצים את תפיסת ההשקעות האחראיות (ESG), כך שמסתמן כי מפת הצרכים דינאמית ומתעדכנת גם ביחס להתפתחויות אלה.
תיק ניירות ערך
תיק נ"יע הוא מוצר מסורתי ודומיננטי המאפשר לכל משקיע, פאסיבי או אקטיבי, מרחב תמרון ביחס לאופן הניהול והרכבת תמהיל ההשקעות. הכוונה היא כי עבור המשקיעים עומדת אפשרות הבחירה לנהל בעצמם את התיק, בתנאי שהינם מחזיקים בסט הכלים והמיומנות הנדרשים לכך, לעומת אלו המבקשים להעביר את המושכות לידיו של מנהל השקעות מוסמך הנוטל אחריות לניהול כספי ההשקעה.
כל תיק נבנה בהתאם לאופי המשקיע ומידת הסיכון שהוגדרה. כמו למשל, ישנו תיק הממוקד בסקטור אחד (טכנולוגיה, נדל"ן וכו') ומאפשר למשקיע להנות מעליית החברות בתחום אך כובל אותו לסיכון מובנה באם הענף יחטוף זעזוע. ומנגד, עירוב של מכשירים וסקטורים מפחית את מידת הסיכון ומגוון את תמהיל ההשקעות. כמו כן, תיק השקעות כרוך בסל עלויות הנוגסות בפוטנציאל הרווח ואינו מגלם הטבות מס למשקיע. עם כל זאת, תיק השקעות עדיין נחשב לפלטפורמה פופולרית להשקעה – בשוק ההון המקומי והגלובאלי.
פוליסת חיסכון
פוליסת חיסכון הפכה בשנים האחרונות למוצר מדף מבוקש נוכח שורת היתרונות הנעוצים בה. מדובר על אפיק חיסכון טהור (ללא מרכיב ביטוחי) המוצע ומנוהל על-ידי חברות הביטוח ונמצא תחת פיקוח רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון. על אף שמה שעשוי להטעות, הפוליסה מתפקדת כמכשיר השקעה אקטיבי בשוק ההון עם גמישות מלאה באשר לבחירה והמעבר בין מסלולי ההשקעה השונים.
נוכח הפופולריות הגוברת והתשואות הפנומנליות שהשיאה השקעה מחקה מדד, קמו במרבית חברות הביטוח גם מסלולי השקעה מחקי מדד 500P&S ו-נאסד"ק, שהפכו פופולריים בשנים האחרונות. נוסף לכך, הפוליסה מגלמת הטבות מס, עלות ניהול אטרקטיבית, נזילות שוטפת של הכספים, מעבר בין המסלולים ועוד. אלו הופכים אותה לאחת האלטרנטיבות הצומחות של השנים האחרונות.
קופת גמל לפי תיקון 190
מאז נכנס לתוקפו תיקון 190 לפקודת מס הכנסה בשנת 2012, חזרה הרוח למפרשי תעשיית הגמל. הקופה למעשה הפכה לאחד מאפיקי החיסכון המבוקשים ביותר לאחר שהתיקון, הנועד לעודד את הציבור להגדיל את היקף החסכונות הפנסיוניים, הביא עימו הטבות מס מפליגות המתורגמות לחיסכון כלכלי אדיר, בייחוד לבני הגיל השלישי הקרובים למועד הפרישה לפנסיה. כמו למשל, משיכת הכספים כקצבה בגיל הפרישה בפטור מלא מתשלום מס (בכפוף למספר תנאים) או לחילופין מס מופחת בשיעור 15% במשיכה הונית.
לסיכומו של עניין, מיפוי צרכי המשקיע נועד להבטיח בחירה הולמת של אפיק השקעה המייצר סינרגיה בין סוג ההשקעה לאופי המשקיע. אנו קבוצת נטו תכנון פיננסי, מתמחים כבר למעלה משלושה עשורים בניהול פיננסי ובניית אסטרטגיות השקעה עבור עשרות אלפי לקוחות מתוך הבנה כי יצירת פתרון השקעה וחיסכון אידיאליים, מחייבת היכרות עם סל הצרכים ומאפייניו של הלקוח – כדרך הבטוחה לנטרול סיכונים מיותרים ולהתאמת אפיק השקעה אטרקטיבי, כזה שיהלום את צרכיו ודרישותיו בצורה מדויקת ויענה על השאלה המתבקשת – "איפה רצוי להשקיע את הכסף?".
הכותב הוא נדב שוורץ, שותף מנהל, משנה למנכ"ל, סמנכ"ל חטיבת הפיננסים, חבר דירקטוריון בקבוצת נטו תכנון פיננסי וממייסדי 'נטו פמילי אופיס'