סגור
חיילים של צבא לבנון במצעד
חיילים של צבא לבנון (צילום: AFP)

פרשנות
הסכם הפסקת האש "הקים לתחייה" את צבא לבנון, אך הוא דורש מיליארד דולר

לפי התוכנית, צבא לבנון יצטרך להכשיר ולאמן לפחות 6,000 חיילים, כך שיוכלו להיות חלק מהכוחות שייאכפו את הסכם הפסקת האש בדרום לבנון אך גם בשאר אזוריה ובדגש על הגבול עם סוריה כדי למנוע הברחות נשק. אולם אין לו את התקציב לכך והוא ייאלץ להתבסס על מימון, שלא ברור עדיין מהיכן יגיע כולו

הסכם הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה שנכנס לתוקף ביום חמישי לפנות בוקר נשען על צבא לבנון, שעד לפני מספר חודשים נחשב חלש ולא רלבנטי בהשוואה ליכולות הצבאיות של חיזבאללה. למרות חולשתו, צבא לבנון נתפש בקרב החברה הלבנונית המפולגת והמשוסעת לאחד המוסדות האחרונים שלגביו עדיין יש קונצנזוס. לפחות כלפי חוץ הצבא פחות מושפע מהשסעים והאינטרסים על רקע עדתי, שמשתקים את שאר מוסדות המדינה.
כדי לאכוף את הסכם הפסקת האש אמורים להיפרס בדרום 10,000 חיילי צבא לבנון, כאשר בטרם החלה המלחמה היו פרוסים מדרום לליטני כ-4,500 חיילים, שבפועל לא עשו דבר כדי למנוע את ההתעצמות הצבאיות של חיזבאללה. חלק מההסבר לאזלת ידו של הצבא הלבנוני היא העובדה שרבים מחייליו נמנים על העדה השיעית ומפקדי הצבא חששו כי הוראה להתעמת או לפרק את חיזבאללה מנשקו עלולה להוביל להתפרקות הצבא מבפנים.

המשבר הכלכלי

חולשתו של הצבא הלבנוני נובעת גם מהמצב הכלכלי הקשה בלבנון. מאז פרץ המשבר באוקטובר 2019, עזבו את שורות הצבא הלבנוני אלפי חיילים בשל הירידה בשכרם וחוסר היכולת של הצבא לשלם להם שכר הולם. לפני המשבר הכלכלי והתרסקות שער הלירה הלבנונית, חייל לבנוני השתכר בממוצע קרוב ל-800 דולר בחודש אבל כששער הלירה צנח השכר הממוצע של חייל צבא לבנון ירד לכ-270 דולר. קצין בכיר בדרגת עמיד (תת אלוף) השתכר לפני המשבר כ-3,500 דולר בחודש אך לאחר הקריסה ירד שכרו ל-633 דולר בלבד. בהתחשב בעובדה שההוצאה הממוצעת המינימלית לחודש של משפחה בלבנון מגיעה לכ-650 דולר ניתן להבין מדוע אלפי חיילים וקצינים נטשו את שורות הצבא וחיפשו מקום תעסוקה אחר.
המצוקה הכלכלית בלבנון הפכה את הצבא הלבנוני ל"מקבץ נדבות". הממשל האמריקאי שראה בצבא לבנון נכס ולא רצה לראות בהתמוטטותו הכללית, פנה לקטאר כדי שתסייע. במהלך שנת 2023 העבירה מדינת המפרץ "מתנה" לצבא לבנון בשווי עשרות מיליוני דולרים, שסייעו לשלם לחיילי צבא לבנון עוד 100 דולר בחודש כדי להקל על מצוקתם. האמריקאים נמנעו מהעברת הכספים ישירות לצבא לבנון בשל החשש לזליגתו לחיזבאללה. במהלך השנה האחרונה המשיכה קטאר לסייע לצבא לבנון באמצעות מימון רכישת דלק לרכבים בשימושו, שכן ללא סיוע זה הוא היה נותר ברובו מקורקע.
פריסת צבא לבנון בדרום כדי לאכוף את הפסקת האש דורשת מימון. לצבא לבנון אין את המשאבים לכך ולכן הוא יצטרך להתבסס על מדינות תורמות. בחודשים האחרונים כשהיה ברור שלצבא לבנון יהיה תפקיד מכריע ביישום הפסקת האש בצד הלבנוני, החלה ממשלת לבנון בסיוע גורמים ערביים ובינלאומיים לגבש את צרכי הצבא. עיקרי התוכנית הוצגו על ידי ראש ממשלת לבנון הזמנית, נג'יב מיקאתי, בוועידה בנושא לבנון שיזם נשיא צרפת עמנואל מקרון שהתקיימה בחודש שעבר בפריז.
לפי התוכנית, צבא לבנון יצטרך להכשיר ולאמן לפחות 6,000 חיילים, כך שיוכלו להיות חלק מהכוחות שייאכפו את הסכם הפסקת האש בדרום לבנון אך גם בשאר אזוריה ובדגש על הגבול עם סוריה כדי למנוע הברחות נשק. לפי התוכנית, עלות הכשרת חייל אחד מגיעה לכ-4,500 דולר. בתוספת משכורות, רכש ציוד והוצאות תפעוליות שוטפות העריכה ממשלת לבנון את עלות התוכנית ליישום ההסכם בכ-1 מיליארד דולר, אם כי היא לא נקבה בתקופה שסכום זה יכסה. עד כה, הודיע האיחוד האירופי על נכונותו לתרום לצבא לבנון 200 מיליון יורו כדי לסייע לו, כשעדיין לא ברור מהיכן יגיע המימון הנוסף חוץ מקטאר שככל הנראה תהיה מעורבת לאור ניסיון העבר.

אי כשירות

אחת הבעיות של הצבא הלבנוני היא שעקב המשבר הכלכלי הקשה במדינה, חלק ניכר ממנו ובכלל זה הציוד שלו אינו שמיש דבר שאמור להשתנות בחודשים ובשנים הקרובות. לפי הנתונים, לצבא לבנון 204 טנקים, מתוכם 133 בלבד כשירים. מתוך 4,522 כלי רכב מסוגים שונים שברשותו כ-2,900 בלבד שמישים.
מבחינת סדר כוח, צבא לבנון כולל 15 חטיבות, 12 מהן חי"ר, אחת ממוכנת, אחת לוגיסטית וחטיבת משמר הרפובליקה (משימתה – הגנה על אישים חשובים בלבנון או מנהיגים המגיעים מחו"ל). לצבא גם עוד מספר גדודים של שריון, ארטילריה ועבודות הנדסיות וכן ארבעה גדודים של כוחות מיוחדים, כולל קומנדו מוטס וקומנדו ימי. בסך הכול מספר חיילי צבא לבנון מגיע ל-160,000, מתוכם 60,000 בשירות פעיל, 35,000 כוחות מילואים ו-65,000 משתייכים לכוחות סמי-צבאיים (כמו ז'נדרמריה וסוכנויות ביטחון וביון).