סגור
בית שספג פגיעה ישירה ב קריית שמונה
בית שספג פגיעה ישירה בקריית שמונה. מתווה פיצוי שתלוי בגורמים רבים מדי (צילום: אפי שריר)

פרשנות
התושבים יקבלו מענקי חזרה בלי תוכנית לשיקום הצפון

השרים אלקין וסמוטריץ' הציגו את מתווה המענקים לתושבי הצפון שיחזרו לבתיהם: 16,360 שקל למבוגר ו־7,680 שקל לילד, בנוסף ל"מענק עזובה". אלא שהתוכנית דורשת חקיקה שעדיין לא קודמה וההיערכות לתשלום עדיין מתבצעת 

אם העיקרון המנחה של שר האוצר בצלאל סמוטריץ' באשר לניהול הכלכלה הישראלית הוא "כלכלה בע"ה", הרי שאתמול משרדו הציג "מתווה חזרה הביתה בע"ה" לרבבות מתושבי הצפון שפונו מבתיהם בתחילת המלחמה ברקע החשש מפני פשיטה רחבת היקף של חזבאללה על יישוביהם והירי המסיבי לעברם.
בסוף החודש תסתיים תקופת 60 הימים שבהם ישראל התחייבה להסיג את צה"ל שפועל בדרום לבנון, במרחבים הסמוכים לגבול, במסגרת הסכם הפסקת האש עם ממשלת לבנון. כחמישה שבועות מאז כניסת הפסקת האש לתוקף בישראל כבר נשמעות רמיזות באשר להמשך הפעילות של צה"ל בדרום לבנון גם אחרי תקופת 60 הימים ובאופן שהוביל בסוף השבוע האחרון את מזכ"ל חזבאללה נעים קאסם לאיים בחידוש המלחמה.
אתמול בצהריים, כששר האוצר סמוטריץ' והשר במשרדו שממונה על המינהלות לשיקום הדרום והצפון זאב אלקין הציגו מתווה להחזרת 61 אלף המפונים לבתיהם, היה זה יו"ר פורום יישובי קו העימות בצפון וראש מועצת מטה אשר משה דוידוביץ' שהבהיר עד כמה המציאות הביטחונית בצפון עדיין נזילה. לצד השבחים שהרעיף על ראשי האוצר, הוא הזכיר שהרבה יותר מכסף - תושבי הצפון טרודים מהמצב הביטחוני ולכן "הבשורה שלפיה צה"ל לא יצא מלבנון אחרי 60 יום היא בשורה חשובה".
סמוטריץ', חבר בכיר בממשלה וחבר בקבינט המלחמה, אמנם העיר כי דוידוביץ' אינו בר־סמכא כדי להתבטא בנושא, אך מהצד השני לא הכחיש את תוכן הדברים. לפחות פעמיים במהלך מסיבת העיתונאים הוא הזכיר את הצורך "לעבור את 15 הימים הקרובים בשלום" תוך שהוא מכוון למועד השבעתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב ב־20 לחודש, מועד שמייצג מבחינתו "הזדמנות עצומה לממשל ידידותי בפתח".

מתווה עתיר סייגים

גם מי שהקשיב היטב לדבריו של אלקין, יכול היה לזהות את הסייגים בעת שהציג את מתווה החזרה לצפון ומהר ניכר ששום דבר עדיין לא סופי ותלוי בגורמים רבים ולא רק במשרד האוצר. המילה "אם" הוזכרה יותר מפעם אחת והוא הדגיש כי בהינתן חוות דעת ביטחונית אחרת, הרי שממילא מועד תחילת החזרה של מפוני הצפון לבתיהם יזוז למועד אחר.
בהנחה שהאש בצפון לא תתחדש ותבלום את "ניצני החזרה לשגרה בצפון", שעליהם דיווח אתמול דוידוביץ', המתווה שהציג האוצר יאפשר את חזרת התושבים לבתיהם ב־1 למרץ. זאת, פרט למספר יישובים כמו מטולה, מנרה ומלכיה שבהם היא עוד צפויה להתעכב בשל ההרס הרב מאש הטילים והרקטות של חזבאללה.
המתווה מתבסס על שני מענקי חזרה, בדומה לאלה שהוצעו בשנה שעברה לתושבי עוטף עזה, ומענקי עזובה – שגובשו בשל הנסיבות החריגות בצפון שבתי המפונים ננטשו למשך תקופה ממושכת וניזוקו בשל כך.
במסגרת מתווה החזרה לצפון המדינה תעמיד מענק של 16,360 שקל למבוגר ומענק של 7,680 שקל לילד שטרם מלאו לו 18. כך, משפחה עם שני ילדים תהיה זכאית למענק חזרה של יותר מ־76 אלף שקל, סכום שיגדר בהתאם למספר הנפשות בכל משפחה וגילם. תקרת הסיוע הוגדרה כמשפחה עם 7 ילדים.

2 צפייה בגלריה
מימין השר זאב אלקין ושר האוצר בצלאל סמוטריץ
מימין השר זאב אלקין ושר האוצר בצלאל סמוטריץ
מימין: השרים זאב אלקין ובצלאל סמוטריץ'. החליפו שבחים, אך הממשלה עדיין לא אישרה את מתווה המענקים ונדרשת חקיקה שתאפשר את העברת הכסף
(צילומים: עמית שאבי, קובי קואנקס)

מענקי החזרה ישולמו למפונים המתאכסנים בבתי מלון, שבהם עלות פינויים היא היקרה ביותר למדינה, במתווה יורד, וזאת כדי לעודד אותם לשוב לבתיהם ולחסוך למדינה כסף רב. מי שיעזוב את בית המלון עד 7 למרץ יהיה זכאי למלוא כספי המענק – 15,360 שקל למבוגר ו־7,680 שקל לילד שטרם מלאו לו 18.
מי שיעזוב את בית המלון ממועד זה ועד תחילת אפריל יהיה זכאי למענק חזרה מופחת משמעותית, כך שמבוגר יקבל 7,680 שקל וילד ועל כל ילד 3,840 שקל. מבוגר שיתפנה מהמלון בין אפריל למאי יקבל מענה חזרה של 3,840 שקל וילד יקבל 1,920 שקל ובין מאי ליוני גובה מענק החזרה יפחת בעוד, כך שמבוגר יקבל 1,920 שקל וילד 960 שקל.
במקרים שבהם משפחות גרות בדירות ששכרו במקומות שאליהם התפנו הם יוכלו להמשיך ולשהות בהן עד גמר שנת הלימודים, כשכספי המענקים אמורים לממן את המשך שכר הדירה. זאת, על פי העיקרון שכל מי שיקדים את שובו הביתה לצפון יקבל יותר כסף.
לצד מענקים אלה, יינתנו למשפחות השבות לבתיהן גם מענקי עזובה לפי מפתח של 10,000 שקל למבוגר ו־5,000 שקל לילד בהתאם למספר הנפשות בבית. למענקים אלה יהיו זכאים בעלי דירות או אלה שברשותם חוזי שכירות תקפים בלי קשר למועד שובם לצפון וזאת כדי לממן את שיקום נזקי העזובה, שעליהם מס רכוש לא מפצה.
החלופה שמציע האוצר למענק זה הוא מסלול אדום במס רכוש, אך לפי אלקין מסלול המענקים עשוי להיות אטרקטיבי יותר עבור השבים לבתיהם, שכן הם עוד יכולים ליהנות מהעודף שיישאר להם אחרי הוצאותיהם על השיקום ועל רכש של מוצרי חשמל שניזוקו.

בביטוח לאומי מקררים את ההתלהבות

עלות מתווה החזרה של תושבי הצפון לבתיהם היא כ־3.4 מיליארד שקל, מכספי משרד האוצר או מכספים הצבועים לחבילת השיקום העתידי של הצפון – סכום של כ־15 מיליארד שקל. סכום זה מורכב מהארכת משך הפינוי של התושבים עד סוף פברואר, בעלות של כמיליארד שקל, לצד מימון מענקי החזרה בסכום כולל של 612 מיליון שקל, מענקי עזובה בהיקף של 560 מיליון שקל וכחצי מיליארד שקל למימון ההיערכות של הרשויות המקומיות בצפון ומערכת החינוך לקליטת התושבים.
היערכויות אלה אמורות לכסות שיפוץ מבני ציבור ותשתיות ציבוריות, לאפשר למשרד החינוך להיערך להפעלת כיתות לימוד וגני ילדים במתכונת קטנה יותר, ועוד.


אלא שזמן קצר לאחר שהציגו את המתווה המפורט שגיבשו ואחרי שראשי האוצר הרעיפו את שבחיהם אחד על השני, המוסד לביטוח לאומי החזיר אותם אל קרקע המציאות ושפך דלי צוננים על ההתלהבות. שם הבהירו כי הממשלה טרם אישרה את המענקים האמורים וממילא אחריה יהיה צורך בחקיקה שתאפשר את העברת הכסף באמצעות הביטוח הלאומי.
כל אלה ידרשו גם אישור ממשרד המשפטים, פרסום סדור לידיעת הציבור והיוועצות בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
מהביטוח הלאומי נמסר כי "עד שפרטי הזכאות לא יעברו את כל שלבי החקיקה והאישורים, לא ניתן יהיה להתחיל לפתח מערכות מחשוב שישלמו למפוני הצפון מיליארדי שקלים. התשלום דורש הצלבות מידע עם גופים וארגונים שונים כמו בתי המלון, מס רכוש, בעלי בתים ועוד ולכן צפי תשלום המענק יהיה לקראת חודש מאי".
בכירים באוצר הביעו אמש תמיהה על טענות הביטוח הלאומי על המתווה והחקיקה הנדרשת, ואמרו כי הוא היה מעורב בגיבושו.