הח"כים בליכוד שיטרטרו את סמוטריץ' לפני אישור התקציב
הח"כים בליכוד שיטרטרו את סמוטריץ' לפני אישור התקציב
שלושה מח"כי הליכוד בוועדת הכספים, אליהו רביבו, אלי דלל וחנוך מילביצקי, הודיעו כי "אינם חותמת גומי". רביבו דורש לעגן בחוק את ביטול הכספים הקואליציוניים ודלל מתנגד לאי העלאת המס על סיגריות אלקטרוניות. בינתיים, גלנט מקדם תוכנית לקליטת 100 אלף תושבי הצפון בבתי הספר ולא בבתי מלון, שר הפנים ארבל מתנגד
לשר האוצר, בצלאל סמוטריץ', שנאלץ לחלק בשבוע שחלף יותר מ-6 מיליארד שקל כדי לרצות את תאבונם של שרי הממשלה, צפויה דרך ייסורים קשה בדיוני ועדת הכספים על תקציב המדינה המעודכן ל-2024.
ועדת הכספים קבעה בחוק מיוחד שנחקק בחודש שעבר שאם התקציב לא יאושר עד 19 בפברואר על ידי הכנסת, יבוצע קיצוץ רוחבי אחיד אוטומטי בתקציב בהיקף של 67 מיליארד שקל. מאחר שאף אחד מחברי הכנסת בקואליציה לא רוצה להביא לכך במו ידיו - התקציב יאושר לבסוף, אבל לאחר תלאות.
בקרב חברי סיעת הליכוד בוועדת הכספים פרץ לפני חודש - בדיונים על חוק תקציב המדינה המעודכן ל-2023 - מרד נגד משרד האוצר, שגרם אז לעיכוב ההצבעות, ובעקבותיו סמוטריץ' הבטיח כי יתחשב בטענות הח"כים. כעת, תובעים חברי הליכוד בוועדה כי יפרע את השטר.
מרכז הקואליציה בוועדת הכספים, ח"כ אליהו רביבו (ליכוד), הוא דמות מפתח מאחר שעליו לגייס את הרוב בה בעד התקציב. לקואליציה רוב אוטומטי של 9 מתוך 17 חברי הוועדה. שני ח"כי המחנה הממלכתי אמנם חברים בקואליציה, אבל יתנגדו לתקציב יחד עם 6 ח"כי האופוזיציה. לפיכך, התנגדות של רביבו יחד עם חברי כנסת נוספים בוועדה כמו אלי דלל וחנוך מילבצקי (ליכוד) תקשה על סמוטריץ' באישור התקציב.
רביבו דרש כבר בחודש שעבר לבטל את הכספים הקואליציוניים, ולהכניס אותם לבסיס התקציב. המשמעות היא שכל הכספים הללו יועברו ליעדם, אבל לא ככסף קואליציוני. נציגי האוצר שנפגשו איתו בחודש שעבר הבטיחו לו לפעול בעניין בתקציב 2024, אלא שרביבו לא הסתפק בכך ודרש מהאוצר לקבל הוכחות שהדבר אכן יקרה.
בישיבת הממשלה בשבוע שחלף שבה אושר תקציב 2024 התקבלה ברגע האחרון החלטה הכוללת את בחינת הכנסת הכספים הקואליציוניים לבסיס התקציב ב-2025. ההחלטה אושרה בין היתר בעקבות ההבנה שכדי להעביר את התקציב המעודכן ל-2024 בוועדת הכספים יש לקבל את תמיכת רביבו כמו גם את תמיכתו של יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני, שהבהיר בחודש שעבר כי "התקציב ל-2024 לא יעבור בוועדה בלא הכנסתם של הכספים הקואליציוניים לבסיסו".
מחשש לביקורת ציבורית, בממשלה ביקשו לשמור בסוד את ההחלטה מחשש לביקורת ציבורית. רביבו, שלא ידע על ההחלטה החדשה, פירסם לאחר סיום ישיבת הממשלה הודעה כי "ועדת הכספים אינה חותמת גומי של הממשלה". כפי שנחשף ב"כלכליסט" בסוף השבוע, בעקבות ההודעה שלחו לשכות רה"מ ושר האוצר לרביבו את המסמך המעגן את החלטת הממשלה.
ואולם רביבו לא מסתפק בכך ותובע "לקבל הסברים מספקים ממשרד האוצר שלא מתקיימות בתקציב גזירות כלכליות ופגיעה בשכבות החלשות על ידי קיצוץ וצמצום הוצאות המדינה כפי שהובטח לי לפני מספר חודשים".
דלל, המשמש גם כיו"ר הוועדה לזכויות הילד, מתנגד להחלטת הממשלה, שהתקבלה במסגרת אישור התקציב, שלא להעלות את המס על סיגריות אלקטרוניות. הוא מתריע שהדבר עלול "לגרום להתמכרויות של בני נוער לסיגריה האלקטרונית". בסוף השבוע אמר דלל ל"כלכליסט" כי עוד לא החליט כיצד יצביע בוועדה, אבל אינו "חותמת גומי".
ואילו מילבצקי התייחס בשבוע שחלף לתקציב 2024 ואמר: "לא ראיתי שהיה איזשהו קיפול משרדים להראות התייעלות. לא ראיתי את כל התהליכים האלה שמהווים דוגמה אישית ואולי הם לא כסף גדול, אבל לפני שאנו באים ושולחים את היד שלנו לארנק של הציבור אנו מחויבים לבוא ולעשות את זה".
הוא הוסיף כי "בממשלה כל אחד מתהדר בכך שנלחם נגד הקיצוץ. ככה לא עובדים. ממשלה צריכה להתכנס כיחידה ולבוא ולהגיד לציבור איזו בשורה יש בתקציב. ככה לא מתנהגים בממשלה. אנחנו לא ניתן יד להמשך ההתנהגות הזו". רביבו הצטרף לדבריו של מילבצקי: "אתה מדבר בשמם של כל חברי הליכוד בוועדה".
בעקבות זאת, בלשכת סמוטריץ' הבטיחו לקיים בקרוב פגישה בין השר לח"כי הקואליציה בוועדה.
בינתיים, היום (שבת) פג המועד שבו חויבה הממשלה להגיש לכנסת את תקציב המדינה המעודכן ל-2024 ועדיין לא ברור מתי יוגש. המשמעות היא שלכנסת יישאר פחות זמן לדון בו עד ל-19 בפברואר, מועד שבו כאמור יבוצע הקיצוץ הרוחבי האוטומטי. "כלכליסט" חשף בסוף השבוע כי יועמ"שית הכנסת, שגית אפיק, תובעת מהאוצר לדחות את ביצוע הקיצוץ מאחר שהאוצר לא עמד במועד הגשת התקציב.
גלנט שולח את המפונים בצפון לבתי הספר
שר הביטחון, יואב גלנט, גיבש הצעת החלטה לממשלה שלפיה תושבי הצפון שיתפנו עצמאית בעתיד יעברו לבתי ספר ולא לבתי מלון. "מחשש להתרחבות הלחימה לזירה הצפונית לקבוע כי מתפנים עצמאית ייקלטו בבתי ספר ומוסדות ציבור במסגרת מערך מתקני הקליטה מכוח החלטת 'מלון אורחים' ובהתאם לתוכנית שגיבש משרד הפנים", נכתב במסמך שהופץ.
לפי ההצעה, הממשלה תקבע "מסגרת להיערכות משרדי הממשלה והרשויות לקליטה של עד 100 אלף מתפנים עצמאית בהתאם לעקרונות שנקבעו בהחלטת 'מלון אורחים'. הממשלה תסמיך את שר הביטחון, בהתייעצות עם שר הפנים ושר החינוך, להורות על עיתוי הקליטה לפי שיקולים מבצעיים. קליטת המתפנים תבוצע עד 24 שעות ממועד ההחלטה על הפעלת התוכנית".
שר הפנים משה ארבל (ש"ס) שמשרדו מופקד על ביצוע התוכנית, מתנגד להצעה בחריפות מחשש לפגיעה בתושבי הצפון שיתפנו.
גורמים בכנסת טוענים כי ההחלטה, אם תבוצע, תחול בעיקר על תושבי הקיבוצים והמושבים בצפון. עד עתה, תושבי הדרום והצפון שפונו נקלטו בבתי מלון.