סגור
משרד המשפטים
משרד המשפטים (צילום: ערן גרנות)

עשרות מיליארדי שקלים ממתינים להכרעה - מי ינהל את כספי בעלי האפוטרופסות?

משרד המשפטים מקדם שינוי בתקנות, שיאפשר לבתי ההשקעות לנהל כספים של בעלי אפוטרופוס - ובכלל זה ילדים שטרם קיבלו ירושה או בגירים מוגבלים - ועם חשיפה למניות ואג"ח קונצרני. לפי המצב הקיים, הכספים יכולים להיות מושקעים רק בפקדונות, אג"ח ממשלתי של עד שנתיים או קרנות כספיות

משרד המשפטים ואיגוד בתי ההשקעות מקדמים טיוטת תקנות במסגרתה יוכלו הכספים של בעלי אפוטרופוס להיות מושקעים בבתי השקעות, תוך חשיפה למניות ואג"ח קונצרני.
בעלי אפוטרופוס הם לרוב ילדים שקיבלו ירושה טרם מלאו להם 18, או לחלופין בגירים שאינם מסוגלים לדאוג לצרכיהם. על פי הערכות בשוק, ההון שמנוהל עבור בעלי אפוטרופוס נאמד בעשרות מיליארדי שקלים.
על פי החוק הקיים, הכספים של בעלי אפוטרופוס יכולים להיות מושקעים בפיקדונות בנקאיים, קרנות כספיות או אג"ח ממשלתי של עד שנתיים. אם הממונה על בעל החיסכון מבקש להעביר את ההון לבית השקעות - הוא חייב אישור בית משפט.
טיוטת התקנות שנוסחה על ידי משרד המשפטים ואיגוד בתי ההשקעות בשבועות האחרונים מציעה לעדכן את ההסדר הקיים ולקבוע שכל עוד לא נקבע אחרת, הכספים יוכלו לעבור מחשבונות הבנק לחשבון בבתי השקעות תחת הגבלות מסויימות - בין היתר קובעות התקנות שמנהל התיקים או היועץ הפנסיוני שמנהל את ההון לא ייגבה דמי ניהול של יותר מ-0.5%.
עוד מוצע בטיוטה, שכספים שצפויים להידרש לטווח זמנים של יותר משנתיים יושקעו בעד 10% במניות ו-35% באג"ח קונצרני. באיגוד בתי ההשקעות מנסים להפעיל לחץ בשבועות האחרונים על משרד המשפטים על מנת להגדיל את החשיפה האפשרית למניות ואף לגוון אותה, עם חשיפה גבוהה יותר למניות חו"ל שמוגבלת היום ל-5%. עוד
אישור התקנות אינו מצריך חקיקה בכנסת אלא אמור להסתפק באישור שר המשפטים. זהו הניסיון השני של איגוד בתי ההשקעות לאשר את התקנות יחד עם משרד המשפטים - כאשר לפני שנתיים קודם השינוי למול משרד המשפטים תחת גדעון סער, אולם הממשלה נפלה טרם האישור.
טיוטת התקנות לשינוי חסכונות בעלי האפוטרופוס נעשית על רקע מאמץ מקביל לבטל את השתתפות הבנקים בענף החיסכון לכל ילד. במצב הנוכחי, הורים יכולים לפתוח חשבון חיסכון לילדם עם הטבה של ביטוח לאומי, שיפקיד 57 שקלים בחודש לילד עד גיל 18, כשוההורים יכולים להוסיף עוד 57 שקלים מתוך קצבת הילדים.
ההורים יכולים לבחור בין בית השקעות שמשקיע בין היתר במניות ואג"ח לפיקדון בנקאי שמעניק ריבית חד ספרתית נמוכה. מאז 2017, נרשמו הבדלים מהותיים בתשואות החיוביות לטובת ניהול בבתי השקעות, ועל כן בשנה האחרונה דנה ועדת הכספים בכנסת בהצעת חוק פרטית של ח"כ ינון אזולאי (ש"ס), לפיה לא יהיה ניתן יותר לפתוח תוכניות חדשות בבנקים, וכן שיהיה אפשר לנייד את תוכניות החיסכון הקיימות מהבנקים אל קופות הגמל.
ממשרד המשפטים נמסר: "לאחרונה פורסמו להערות ציבור תקנות שעוסקות בהשקעת כספי אדם שמונה לו אפוטרופוס וכספי ממנה שנכנס ייפוי כוח לתוקף בעניינו. במסגרת טיוטת התקנות ולאחר שנעשה הליך שיתוף ציבור רחב, מוצע להרחיב את דרכי ההשקעה למגוון מסלולים ותוכניות בכלל זה ניתן יהיה להיעזר גם בבתי השקעות לטובת השקעת כספים".
נמרוד ספיר יו"ר איגוד בתי ההשקעות: "בנוסח הנוכחי התקנות המוצעות מגבילות את אפשרויות השקעת הכספים עבור אלו הזקוקים לכך יותר מכולם. מאז רפורמת בכר שוק ההון מציע מוצרי ואפיקי השקעה מגוונים ולכן, לא נכון להגביל את השקעת הכספים בפיקדונות בנקאיים בלבד. אי לכך, קיימת חשיבות מרובה להרחיב את היצע מוצרי ואפיקי ההשקעה הן, ביחס לכספים שראוי שיושקעו באופן סולידי מאחר, שיהיה בהם צורך בזמן הקצר-בינוני עבור צרכי החסוי. והן, עבור כספים שיהיו מושקעים ע"י האפוטרופוס לטווח הארוך, וכך יוכלו להשיא תשואה גבוהה יותר.
"אנו סבורים כי ההוראות המוצעות עדיין מגבילות בצורה משמעותית את השקעת הכספים שאינם נדרשים לצרכי המחיה של החסוי בשנים הקרובות. היות וכספים אלה מנוהלים לטווח ארוך הרי, שדווקא השקעה במסלולים ומוצרי השקעה בסיכון גבוה באמצעות בתי השקעות וגופים מוסדיים עשויה להניב תשואה גבוהה באופן משמעותי מהתשואה בפיקדונות הבנקאיים. לפיכך, אנו סבורים כי יש להפחית את דרישות הרגולציה והמגבלות ההשקעתיות ביחס לכספים אלו מעבר למוצע בטיוטה".