דברים שלא ידעתםמי שילם את הקנס הגבוה ביותר על הדרת נשים?
דברים שלא ידעתם
מי שילם את הקנס הגבוה ביותר על הדרת נשים?
מה קבע בכיר הפוסקים לגבי הפרדה מגדרית ברכבת התחתית בניו יורק, למה הפרזנטור של שירותי בריאות כללית הוא תינוק, ומדוע המליץ משרד השיכון לתכנן מתחמים חרדיים בלי מקומות מחבוא? דברים שלא ידעתם על הדרת נשים
רק גברים במודעות. המרכז הרפורמי לדת ומדינה הגיש יותר מ-15 תלונות לקופות החולים השונות ולמשרד הבריאות על העלמת נשים מפרסומים, הפרדה מגדרית בסניפים ודרישות מנשים ל"לבוש צנוע". כך למשל בפרסום של אחת הקופות הופיעו רק מנהלי הסניפים הגברים עם שמם הפרטי. משרד הבריאות הודיע ב-2020 לקופות החולים שהמודעות חייבות לכלול דמויות משני המינים. אולי זו הסיבה ששירותי בריאות כללית בחרו בתינוק כפרזנטור שלהם. במאי השנה הגישה לקוחה של מכבי תביעה נגד הקופה על מדיניות הפרסום המדירה.
כניסות נפרדות למרפאה. משרד הבריאות גם הורה לקופת חולים מאוחדת לוודא שאין אזורי המתנה נפרדים וכניסות נפרדות במרפאות שלה בירושלים. אחת הבעיות בהפרדה מגדרית בקופות החולים היא יצירת מציאות שילד, מבוגר או בעל מוגבלות שזקוק לליווי יהיה חייב להביא מלווה מאותו מין, מה שיפגע קשות בנגישות לטיפול.
בניו יורק מותר. ההפרדה באוטובוסים בישראל היתה יוזמה של האדמו"ר הקודם מוויז'ניץ מסוף המאה ה-20. בניגוד אליו, בכיר פוסקי ההלכה של המאה שעברה, הרב משה פיינשטיין, התיר לנסוע ברכבת התחתית בניו יורק, שדומה בחלק משעות היום לקופסת סרדינים.
אין איפה להתחבא. ב-2021 פרסם משרד השיכון מדריך לאדריכלים שהמליץ להם להתחשב בשיקולי צניעות והפרדה בתכנון אזורים חרדיים. בין היתר המליץ לתכנן מרכזי מסחר עם "מרחבים המאפשרים פיקוח חברתי ושאינם יוצרים בעיות צניעות, למשל להימנע מנישות נסתרות או מקומות ישיבה חיצוניים בבתי קפה או בפיצריות".
את לא תלמדי אותי. הבעיה העיקרית בלימודים הנפרדים לגברים ולנשים בקמפוסים לחרדים אינה הכיתות הנפרדות אלא ההדרה של מרצות, שאינן יכולות ללמד גברים חרדים. זאת בעוד גברים יכולים ללמד נשים. את האפליה הזאת מאזנת במידה מסוימת העובדה שהרוב המכריע של הסטודנטים החרדים הם נשים.
ההפרדה באוטובוסים - כפייה או רצון? באופן רשמי הפרדה באוטובוסים מותרת בישראל רק בצורה וולונטרית. באופן מעשי העסקנים החרדים משתדלים שהאוטובוסים ידלגו על תחנות חילוניות כדי שייסעו בהם רק נשים חרדיות. הבלוגרית החרדית חני וייזר, שהתעקשה שלא ידירו אותה, כתבה בעניין זה ב-2015: "הציבור החרדי דוחף אותי בכל שבוע להיות רוזה פארקס. מעירים לי, בוהים בי. מתלחשים, ממלמלים. צועקים עליי". מדד הדת והמדינה של עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון גילה שחצי מהנשים בישראל לא היו עולות על אוטובוס הפרדה.
הוציאו לחילונים את החשק. בגדוד "נצח יהודה" החרדי אין בכלל חיילות, אבל מדובר רק בגדוד אחד. בעיית הדרה קשה יותר יצר מסלול שח"ר לשילוב גברים חרדים בצבא. אנשי שח"ר קיבלו אולמות שבהם רק גברים, ועלו טענות שהדבר מביא להטלת מגבלות שונות על חיילות. זה אחד הגורמים לכך שבשנים האחרונות ירדה הדרישה החילונית לשוויון בנטל ולגיוס חרדים.
תג מחיר להדרת אבלות. תחום שבו דווקא נקבע תג מחיר להדרת נשים הוא הלוויות. חלק מחברות הקדישא נהגו לכפות הפרדה בלוויות והרחיקו את בנות המשפחה האבלות. ב-2012 בית המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע חייב את חברה קדישא באופקים לפצות ב-32 אלף שקל בת משפחה שמנעו ממנה להספיד ודרשו ממנה ללכת בסוף התהלוכה. ב-2016 הסכימה חברא קדישא בעתלית לבטל את ההפרדה בבית הלוויות ואף פיצתה תובעים על ההפרדה ב-10,000 שקל.
שטר של מיליון. מי ששילמה את המחיר הגבוה ביותר על הדרת נשים עד כה היא תחנת הרדיו החרדית "קול ברמה", שנקטה מדיניות מוצהרת של הימנעות משדריות. ארגון הנשים הדתי "קולך" הגיש נגד התחנה תביעה ייצוגית באמצעות המרכז הרפורמי. התחנה חויבה ב-1.5 מיליון שקל למימון תוכניות להעצמת נשים דתיות, הוצאות משפט ופיצויים ל"קולך".
לחם ושעשועים - אבל בהפרדה. יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, הוא מאמין גדול בלחם ושעשועים - הלחם הוא כרטיסי המזון, והשעשועים מופעי כוכבים חרדים בהפרדה. 4 מיליון שקל, שהם רבע מתקציב האירועים של משרד הפריפריה שבו שלט דרעי ב-2017, יועדו לאירועי תרבות לחרדים בהפרדה.