סגור
חוות טורבינות רוח של אנרגיקס ב פולין

האם העבודות להקמת חוות הטורבינות בגולן יתחדשו מחר? משרד רה"מ טרם החליט

חודש וחצי לאחר הפסקת העבודות של חברת אנרג'יקס, שהובילו לעימותים אלימים מול האוכלוסייה הדרוזית באזור – מחר הן אמורות להתחדש. במשרד רה"מ היו אמורים לאשר את החידוש כבר לפני שבועיים, אך טרם ניתנה משם תשובה

חודש וחצי לאחר שהופסקו העבודות על טורבינות הרוח בגולן של חברת אנרג'יקס, שהובילו לעימותים אלימים מול האוכלוסייה הדרוזית באזור – מחר (ג') אמורות העבודות להתחדש, אך במשרד ראש הממשלה טרם נתנו אישור להמשך העבודות. כל הגורמים מחכים להחלטת המשרד על המשך העבודות, כאשר צוות במשרד שאמור להחליט על הנושא טרם פרסם את עמדתו למרות שהיה אמור להגישה כבר לפני כשבועיים.
העבודות על פרויקט אר"ן של חברת אנרג'יקס החלו לפני כחודש וחצי, עם הסדרת התשלומים בין החברה לבעלי הקרקעות באזור. תחילת עבודות ההקמה גרמו לעימותים קשים של המשטרה נגד תושבים דרוזים באזור שהתנגדו להקמתן. הפרויקט כולל 21 טורבינות בהספק כולל של כ-100 מגה-וואט, בעלות הקמה של כ-700 מיליון שקל. הפרויקט, במידה ויוקם, ייתן מענה לצריכת חשמל של כ-50 אלף משקי בית למשך 20 שנה.
לאחר שפרצו המהומות החליטו במשרד ראש הממשלה לעצור את העבודות לתקופה מוגבלת ולהקים צוות בין ממשלתי בהשתתפות נציגי חברת אנרג׳יקס ונציגי העדה הדרוזית בצפון רמת הגולן, במטרה ליישב את המחלוקות. הצוות, בהובלת אבי גיל, המזכיר הצבאי לראש הממשלה, אמור היה להגיש את מסקנותיו עד ה-19 בחודש, תוך התחייבות לכך שהחברה תוכל לחזור לעבודות ההקמה ב-1 באוגוסט. כעת, פחות מ-24 שעות לקראת מועד חידוש העבודות כפי שהוגדר על ידי משרד ראש הממשלה עצמו – טרם פורסמה עמדת הצוות, כלל לא ידוע האם העבודות אכן יחודשו כמובטח ובמשרד ראש הממשלה מסרבים להתייחס לדברים.
לפי גורם המעורה בפרטים נמסר לכלכליסט כי השיח במסגרת הצוות שהוקם טרם הסתיים, כאשר עד עתה נערכו רק שני דיונים בנושא - למרות לוח הזמנים שהוגדר מראש.
במכתב ששיגר לפני כחודש גיל לחברת אנרג׳יקס, הדגיש כי "אף שמרבית שורשי ההתנגדות נטועים בשלל סיבות שאינן קשורות לפרויקט (לאומנות פרו סורית, חוק הלאום, חוק קמיניץ ומאבקים פנימיים בעדה), הרי שהעלייה לקרקע זכתה להתנגדות משמעותית מצד העדה כולה ולוותה במהומות ובחיכוך שהוביל לנפגעים". גיל כתב כי מטרת הצוות תהיה בחינת תהליך הקמת הפרויקט תוך הפחתת החיכוך עם האוכלוסיה, אך מוסיף כי ״היבטחים כלכליים רלוונטיים לדחיית הפרויקט, אם ידונו, ידונו בנפרד עם נציגי החברה״. לא ברור האם נדונו המשמעויות הכלכליות של דחיית או ביטול הפרויקט, ובחברת אנרג׳יקס מסרבים להתייחס לנושא.
במקביל, דחה בשבוע שעבר בית המשפט המחוזי בנצרת עתירה של המועצה המקומית גלבוע נגד פרויקט טורבינות הרוח בגלבוע של חברת EDF, ואפשר את תחילת העבודות. על פי השופטת עירית הוד, רשות הרישוי שאישרה את הקמת הפרויקט פעלה בצורה שקולה ונכונה: "רשות הרישוי לקחה בחשבון את מלוא השיקולים הרלוונטיים ואיזנה ביניהם בצורה סבירה, הגיונית וראויה. רשות הרישוי הפעילה שיקול דעתה בהתאם לסמכותה כדין".
מדובר בפרויקט של 16 טורבינות רוח בהספק כולל של כ-70 מגה-וואט. עלות הקמתו תעמוד על 400 מיליון שקל, והוא יבוצע על ידי חברת EDF ישראל וחברת בלו סקאיי. הפרויקט יוקם בין היישובים בית אלפא, חפציבה, עין חרוד וכפר יחזקאל. עיקר המימון יגיע מחברת EDF ישראל, שהיא זרוע של חברת החשמל הצרפתית. EDF ישראל היא חברת האנרגיה הירוקה הגדולה בישראל, מבחינת ייצור חשמל, וכעת עומדת על כ-530 מגה-וואט. לאחר השלמת הפרויקט תגיע החברה ל-600 מגה-וואט.