שמירה על זכויות עובדים במכרז
שמירה על זכויות עובדים במכרז
חשיבות השמירה על זכויות העובדים אשר יועסקו במסגרת השירותים הניתנים על פי המכרז
החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה, התשע"ב – 2011 קובע הוראות בעניין העסקת עובדים ושמירה על זכויותיהם.
החוק מטיל אחריות אזרחית ואחריות פלילית על מזמין השירות.
בדברי ההסבר לחוק נכתב כדלקמן:
"מטרת החוק המוצע להגביר ולייעל את האכיפה של חוקי העבודה על ידי הנהגת הליך מינהלי להטלת עיצום כספי על מעבידים ועל מזמיני שירות ... וכן על ידי תיחום האחריות האזרחית והפלילית של מזמיני שירות, תוך התערבות בחוזה ההתקשרות בין מזמין השירות לבין המעביד".
תקנות חובת מכרזים, התשנ"ג – 1993, מתייחסות אף הן לדיני העבודה ולצורך בהקפדה על שמירת זכויות העובדים. תקנה 20 לתקנות אלו מתייחסת לבדיקת ההצעות, וס"ק ד' קובע:
"ועדת המכרזים תפסול הצעות אם הן חסרות, מוטעות או מבוססות על הנחות בלתי נכונות או על הבנה מוטעית של נושא המכרז וכן הצעות שעולה מהן שבקיום ההתקשרות ייפגעו זכויות עובדים, זולת אם החליטה הועדה אחרת מטעמים מיוחדים שיירשמו; ועדת המכרזים תדחה הצעות שלא מתקיימים בהן התנאים לפי תקנה 6א(א), זולת אם החליט אחרת לפי תקנה 6א(ב)."
סעיף זה כולל הוראה לפסול הצעות אשר עולה מהן שבקיום ההתקשרות ייפגעו זכויות עובדים, ומכאן החובה על הרשות לערוך בדיקה מדוקדקת ביחס לאפשרות פגיעה שכזו.
בפסק דין שניתן ביום 24.03.2024 בעתמ (ב"ש) 43941-01-24 י.שקד (1983) בע"מ נ' חברת נמל אשדוד בע"מ נדון מכרז למתן שירותי אבטחה, שמירה, בידוק בטחוני ובדיקת מטענים מכרז.
השירותים הניתנים במסגרת המכרז הנ"ל הינם עתירי כוח אדם וההקפדה, הן במסגרת המכרז והן במסגרת בדיקת הצעות, על כל הקשור לתחום שכר העובדים ושמירה על זכויותיהם, קיבלה מקום מרכזי ביותר במסמכי המכרז.
בפסק דין זה הורה בית המשפט לבטל את החלטות הוועדה בדבר הזוכה במכרז ולהשיב את הדיון לוועדת המכרזים לקבלת החלטה בדבר הזוכה במכרז, או ביצוע פעולות או בדיקות נוספות בטרם הכרזה על הזוכה.
בדיקת גורמים מקצועיים העלתה כי אחוזי הרווח של המציעה שזכתה במכרז נמוכים, והמליצה על זימונה לשימוע "מחשש למחירי הפסד ופגעה בשכר עובדי קבלן".
נערך שימוע, ובמסגרתו המציעה שזכתה סירבה למסור תחשיב ונתונים. בית המשפט קבע כי התנהלות זו במסגרת השימוע, אינה מניחה את הדעת, אינה מפיגה ואף מחזקת את החשש המהותי הנוגע לפרק המרכזי והמהותי במכרז – כח האדם.
חשש זה קשור ישירות לדרישה הברורה והדווקנית במכרז, ועל פי דין, להבטחת שכר העובדים, לרבות רווח ולרבות שולי ביטחון.
בפני הוועדה עמד חשש גורמי המקצוע מפני פגיעה בשכר, ולא ניתנו על ידי ההצעה הזוכה, כאמור, תשובות, חישוב ונתונים.
משכך קבע בית המשפט כי בפני הוועדה לא עמדו נתונים אשר יכולים היו להביא למסקנה השוללת את החשש של הגורמים המקצועיים מטעמה.
לאור זאת החלטת הוועדה, בהיעדר נתונים נגועה בשרירות ובחוסר סבירות קיצוני היורד לשורשו של ענין ומשכך הורה בית משפט לבטל ההחלטה בדבר הזכייה.
לסיכום, מחובתה של רשות מנהלית, במסגרת פרסום מכרז ובדיקת ההצעות במסגרתו, לבחון את השמירה על זכויות העובדים אשר יועסקו במסגרת השירותים הניתנים על פי המכרז, ולהקפיד בשמירה על זכויות אלו.
משרדנו מתמחה בדיני המכרזים, לרבות עריכת מכרזים בכל התחומים.
ניתן לפנות אלינו בנושא מכרזים לכתובת הדוא"ל: odelia.furer@md-lawoffice.com
מאת אודליה פורר-ויצמן, עו"ד ונוטריון, שותפה במשרד דובר - משרד עורכי דין
d&b – לדעת להחליט