לחימה בדרום? המשקיעים בבורסה מסתכלים בכלל מערבה
לחימה בדרום? המשקיעים בבורסה מסתכלים בכלל מערבה
קל להתפתות ולייחס את הירידות שנרשמו היום בתל אביב להסלמה בדרום; אלא שמבט חטוף לעבר הבורסות המובילות באירופה מגלה שגם שם הופעלה אזעקת "צבע אדום" - שהגיעה לישראל
אחת הסיסמאות במסע הבחירות של ביל קלינטון לנשיאות ארצות הברית ב־1992 מול ג'ורג' בוש היתה "זאת הכלכלה, טמבל". הסלוגן הזה נועד להדגיש את כישלון המדיניות הכלכלית של בוש ולעמעם את הצלחותיו בתחום מדיניות החוץ. נראה שגם המשקיעים בשוק ההון הישראלי הפנימו את המסר הזה וניכר שהבורסה בתל אביב רגישה פחות למבצעים וממוקדת הרבה יותר בכלכלה שמכתיבה את סדר היום בשוק ההון.
בבורסת תל אביב 44 מדדי מניות, ובמהלך המסחר היום 39 מהם נצבעו באדום, כאשר מדדי המניות הבולטים רשמו ירידות של 1.6%. קל להתפתות ולייחס את ירידות השערים בבורסה להידרדרות הביטחונית, שכללה ירי רקטות לערי ישראל. אלא שדי במבט חטוף לעבר הבורסות המובילות באירופה כדי לגלות שגם שם הופעלה אזעקת "צבע אדום" כשהבורסות באנגליה, צרפת וגרמניה צנחו ביותר מ־2%.
הכלכלה העולמית היא זאת שקובעת את סדר היום בבורסה והשפעתה עולה עשרות מונים על סבבי הלחימה החוזרים ונשנים. עם פרוץ מבצע חומת מגן במרץ 2002 הבורסה בתל אביב הגיבה בצניחה חדה של 5.3%, ושלושה חודשים לאחר מכן מדדי המניות היו נמוכים בכ־11% מהרמה שהיו בהם ערב תחילת המבצע. אולם ירידה זאת יותר משהיא נובעת מהמבצע מושפעת מהמשבר בכלכלה העולמית שבאותם ימים עוד ליקק את פצעי התפוצצות בועת הדוט קום והתמודד עם השלכות פיגועי הטרור האסלאמי בארצות הברית. לעומת זאת, במלחמת לבנון השנייה ובמבצעים עופרת יצוקה, עמוד ענן וצוק איתן, בכולם מדדי המניות בבורסה בתל אביב הניבו תשואה חיובית בתקופה של שלושה חודשים אחרי פרוץ המבצע.
הטילים משבשים את סדר היום האזרחי, אבל השפעתם על הבורסה משנית. בשוק ההון לא גובה הלהבות נותן את הטון, אלא גובה הריבית והרווחיות של החברות.