ה-OECD: מבין כל מדינות הארגון, שוק העבודה הישראלי יהיה האחרון להתאושש
ה-OECD: מבין כל מדינות הארגון, שוק העבודה הישראלי יהיה האחרון להתאושש
לפי דו"ח של הארגון, שיעור התעסוקה לו הורגלה ישראל ערב המשבר יחזור לרמה דומה תוך 5.25 שנים - כולל 2020, שנת הקורונה; כלומר, זה צפוי לקרות רק במהלך שנת 2025. מדובר בתקופה הארוכה ביותר מבין כל הכלכלות המערביות, כאשר התחזית הממוצעת עומדת על 3.75 שנים
דו"ח התעסוקה השנתי של ארגון ה-OECD כולל בשורה מרה לכלכלת ישראל, לפיה שוק העבודה המקומי יהיה האחרון להתאושש ממשבר הקורונה מבין מדינות הארגון. לפי הדו"ח, ייקח 5.25 שנים (כולל שנת 2020 - שנת הקורונה) לשיעור התעסוקה (מספר המועסקים לחלק למספר הישראלים בגיל העבודה, א.פ) של ישראל לשוב לרמתו ערב המשבר; כלומר, זה לא יקרה לפני 2025 - טווח הזמן הארוך ביותר מבין כל הכלכלות המערביות. הממוצע בקרב הכלכלות המפותחות עומד על 3.75 שנים, כאשר במשקים האירופיים שיעור התעסוקה צפוי לשוב לרמתו ערב המשבר כבר לקראת סוף השנה הבאה.
לפני יומיים הסביר נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, את העדכון כלפי מטה של תחזיות הצמיחה של ישראל בכך שהתאוששות בשוק העבודה צפויה להיות איטית יותר מכפי שחשבו לפני כמה חודשים.
בדו"ח צויין עוד כי ההתאוששות הכלכלית החזקה הנרשמת במדינות ה-OECD עדיין לא תורגמה באופן מלא למספר משרות חדשות - צעד בדרך להחזיר את רמות התעסוקה לרמות טרום-מגיפה ברוב הכלכלות החברות בארגון.
לפי האומדנים, ברחבי מדינות ה- OECD אבדו כ-22 מיליון משרות בשנת 2020 לעומת 2019, ברחבי העולם אבדו כ-114 מיליון משרות. באזור ה-OECD, למרות התאוששות חלקית, עדיין נותרו למעלה מ-8 מיליון מובטלים יותר מאשר לפני המשבר, וגרוע מכך - ישנם למעלה מ-14 מיליון אנשים נוספים שלא מחפשים עבודה באופן פעיל.
והנה עוד ממצא מטריד: שעות העבודה במקצועות בעלי שכר נמוך ירדו ביותר מ-28% ברחבי ה-OECD - כלומר, 18 נקודות אחוז יותר מהירידה שנרשמה במקצועות בעלי השכר הגבוה. כמו כן, מספר הצעירים שאינם בתעסוקה, השכלה או הכשרה (NEET) גדל בכמעט 3 מיליון - היפוך מוחלט לעומת המגמה בעשור האחרון.