דעהלא לסמוך על נסים: להבטיח מרחבים מוגנים
דעה
לא לסמוך על נסים: להבטיח מרחבים מוגנים
סבב הלחימה הנוכחי מלמד כי דין אשקלון כדין ראשון לציון ודין בני ברק כדין קריית שמונה. על כל הרשויות בישראל להיות ערוכות וממוגנות במידה שווה וללא כל דיחוי
המספרים של סבב הלחימה הקרוב בדרום אינם דומים למה שראינו בעבר. יותר מ-3,500 רקטות נורו לעבר שטח ישראל מתחילת ההסלמה בהשוואה ל-4,500 רקטות שנורו במשך 50 ימי מבצע 'צוק איתן'. אזרחים וחייל נהרגו ורבים אחרים נפצעו.
במס רכוש קיבלו יותר מ-1,000 דיווחים על נזק למבנים ועשרות משפחות שדירותיהן נפגעו הועברו למלונות. המאפיין הבולט של הסבב הזה הוא מטחים רוויי רקטות, שמכוונים למספר רב של יישובים בו זמנית.
גם בעירי ראשון לציון נחתו רקטות וגרמו לנפגעים בנפש וברכוש. לאחד מכל שני תושבי העיר אין מרחב מוגן דירתי, והמצב עוד יותר חמור בערים אחרות. שוב ושוב אנחנו נחשפים למראות של אזרחים ואזרחיות מצטופפים בחדרי מדרגות בהיעדר פתרון ראוי. כפי שצה"ל נערך מבעוד מועד לקרב, כך גם המדינה צריכה להיות ערוכה עם מרחבים מוגנים מספקים לכל אזרחיה.
כבר בשנת 2000 המדינה הבינה כי יש לטפל במבנים שנבנו לפני 1992, השנה שבה נקבע כי חובה לבנות בתים חדשים עם חדרי ממ"ד. הוכנו תוכניות מופרטות עם תקציב ייעודי, אבל עד לרגע זה הן אינן מיושמות בצורה הדרושה.
בדו"ח מבקר המדינה מאוגוסט האחרון נכתב כי ל-2.6 מיליון תושבים אין מיגון תקני בסמוך למקום מגוריהם מפני טילים ורקטות בכל רחבי המדינה. חמור מכך אין מידע אמין ומדויק אודות הפערים ביישובים והרשויות השונות ברחבי הארץ.
המרחבים המוגנים בכל רחבי המדינה צריכים להיות בראש סדר העדיפויות הלאומי. עורף מוגן משפיע על קבלת ההחלטות של קובעי המדיניות, מהפוליטיקאים ועד מפקדי הצבא. עורף בטוח מאפשר לקברניטים אורך רוח וקבלת החלטות שקולה ועניינית לצרכי הלחימה הנדרשים. המדינה שהשכילה לייצר כיפת ברזל, חייבת בעזרתנו ראשי הרשויות המקומיות להבטיח פתרון של מרחב מוגן לכל אזרח. זה לא לוקסוס, ואסור לדחות עוד את הטיפול בצורך הזה.
דרושה תוכנית לאומית לכל רחבי ישראל עם תקציב ייעודי ללא כל אפשרות להסיט אותו לנושאים אחרים. בין אם זה בבניית מקלטים ציבוריים חדשים, תחזוקתם ומיפוי מצב המיגון בכל רחביי ישראל. לצד זה צריך לתת לראשי הרשויות כלים תכנוניים נופים להאצת המיגון בשטחם. אנו עדים לאחרונה לויכוח האם להאריך או לבטל את תמ"א 38, במסגרתה מתבצע חיזוק מבנים ובניית ממ"דים במבנים קיימים. יש לתת לרשויות אפשרות להציע בתחומן תוכניות בינוי נוספות שנמצאות בקנה התכנון יחד עם תמ"א 38 ולא לבטלה.
הסבב הנוכחי מלמד לצערי כי דין אשקלון כדין ראשון לציון ודין בני ברק כדין קריית שמונה. על כל הרשויות בישראל להיות ערוכות וממוגנות במידה שווה וללא כל דיחוי.
אל לנו לסמוך על הנס ולהסתפק ביכולות היירוט המרשימות של כיפת ברזל, אני אומר זאת כמי שהביט בעיניים לבני המשפחות שאיבדו את קרוביהם במתקפות הטילים האחרונות.
רז קינסטליך הוא ראש עיריית ראשון לציון וסגן יו"ר מרכז השלטון המקומי