סגור

בית המשפט דחה את בקשת הכנ"ר: עו"ד דגן ימונה לנאמן קבוע לנכסי מייק בן ארי

לאחר בקשת הכנ"רית סיגל יעקבי לבטל את מינויו של עו"ד ליאור דגן לנאמן בפשיטת הרגל של מייק בן ארי, פסק השופט חגי ברנר מבית המשפט המחוזי בתל אביב כי ניתן לקבל מינוי נאמן מחוץ לרשימה שגיבש הכנ"ר ב-2017, משום שטרם נקבעו אמות מידה למינוי נאמנים; יעקבי: "בכוונת הממונה להגיש ערעור על ההחלטה"

תקראו לזה מחלוקת או כאסח, מה שבטוח הוא שבית המשפט הוציא החלטה המנוגדת לחלוטין לעמדת הממונה על חדלות פירעון (הכנ"ר) של מדינת ישראל סיגל יעקובי, שהודיעה כי ערעור יוגש כבר בשבוע הבא.
השופט חגי ברנר מבית המשפט המחוזי בתל אביב קבע כי אין חובה לקבל מינוי של נאמן בפשיטת רגל רק מתוך אלה שבמאגר המנהלים המיוחדים שגיבש הכנ"ר (כיום נקרא הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום) בשנת 2017.
ההחלטה ניתנה לאחר שהכנ"רית סיגל יעקבי ביקשה לבטל את המינוי של עו"ד ליאור דגן לנאמן בפשיטת רגל של מייק בן ארי, מאחר שהוא לא נמצא במאגר המיועד וכבר מכהן כמפרק זמני בחברה של בן ארי.
2 צפייה בגלריה
מייק בן ארי על רקע שטרות
מייק בן ארי על רקע שטרות
מייק בן ארי
(צילומים: מתוך אתר EGFE, שאטרסטוק)
עורכי הדין איתן ארז ומור בן שושן - המייצגים את מאות המשקיעים הנפגעים שהגישו בקשת פשיטת רגל נגד בן ארי בטענה להעלמת כספים בהיקף של כ-500 מיליון שקל - טענו כי השימוש הבלעדי והמונופוליסטי במאגר שגובש בשנת 2017 הוא פסול, מפלה ופוגע בחופש העיסוק של ציבור עורכי הדין, שדרכם חסומה מהצטרפות לאותם "יחידי סגולה" שהם חלק מאותה "רשימה היסטורית סגורה". זאת שעה שהחוק מחייב את הממונה לנהוג בשוויוניות ועל פי אמות מידה שוויוניות בכלל, ובחלוקת המשאב הציבורי של מינויים בתיקי יחידים בפרט, והכל תוך פגיעה בשוויון המהווה אפליה אסורה. גם עו"ד דגן התנגד לבקשת הכנ"רית.
השופט ברנר קיבל את עמדתם של עורכי הדין ארז ודגן וקבע כי אין חולק כי מאז נחקק החוק ופורסם ב-15.3.2018, לא גיבש הממונה אמות מידה בכלל, ואמות מידה שוויוניות בפרט, בנוגע לדרכי המינוי של נאמנים בהליכי חדלות פירעון של יחידים (אגב, בשונה מדרכי המינוי של נאמנים בהליכי חדלות פירעון של תאגידים). "חלף זאת, הממונה ממשיך עד עצם היום הזה למנות כנאמנים בתיקי חדלות פירעון של יחידים אך ורק את עורכי הדין הנמנים עם מאגר קשיח וסגור של מנהלים מיוחדים שגיבש כונס הנכסים הרשמי ב-2017, בבחינת "אין יוצא ואין בא". השופט קבע כי הואיל והממונה לא קיים את חובתו לקבוע אמות מידה שוויוניות למינוי של נאמנים בהליכי חדלות פירעון של יחידים, "אין לחסום את מינויים של מועמדים ראויים רק משום שאינם נמנים עם המאגר שגיבש כונס הנכסים הרשמי בשנת 2017, מאגר שלא אמור להיות לו תוקף מחייב מאז כניסתו לתוקף של חוק חדלות הפירעון", קבע השופט.
הכסף ירד לטמיון
השופט ברנר דחה את בקשת הכנ"רית ומינה את עו"ד דגן לנאמן קבוע לנכסי בן ארי. המשמעות היא כי עו"ד דגן ישמש גם כנאמן לנכסי בן ארי וגם כמפרק של החברה של בן ארי לצורך ביצוע פעולות להשבת לפחות חלק מהכסף למשקיעים והנושים. בהקשר זה קבע ברנר כי "יש טעם רב במקרה הנוכחי במינויו של אותו בעל תפקיד בשני ההליכים גם יחד".
לדבריו, "מדובר בפרשה סבוכה במיוחד, שיש לה השלכות כספיות כבדות משקל על ציבור רחב מאוד של נושים, שכספם ירד ככל הנראה לטמיון, לפחות ברובו. הדבר האחרון הדרוש לאותם נושים הוא שני בעלי תפקיד, שכל אחד ימשוך את העגלה לכיוונו ויכביד על חברו, במקום לרכז את המאמץ בכיוונים פרודוקטיביים לטובת הנושים בכללותם. כידוע, מקום שבו יש ספינה אחת, יש גם קברניט אחד... גם מבחינת שכרו של בעל התפקיד, רצוי ועדיף שהשכר ישולם לבעל תפקיד אחד ולא לשניים".
2 צפייה בגלריה
מימין הכנ"רית סיגל יעקבי והשופט חגי ברנר
מימין הכנ"רית סיגל יעקבי והשופט חגי ברנר
מימין: הכנ"רית סיגל יעקבי והשופט חגי ברנר
(צילומים: אתר הנהלת בתי המשפט, אוהד צויגנברג)
לדברי עו"ד ארז, "מדובר ברעידת אדמה של ממש. משרד המשפטים מסתמך על רשימות בלתי חוקיות למינוי נאמנים בפשיטת רגל, שכעת סוף-סוף בוטלו על ידי בית המשפט. עדיף היה אילו משרד המשפטים היה מחוקק סוף-סוף את חוק קבוצות רכישה כדי להגן על הציבור, במקום לייצר רשימות פסולות של מקורבים. כעת המינויים נפתחו לכל ציבור עורכי הדין ולא רק למקורבים וחברים".
מהממונה על חדלות פירעון ושיקום כלכלי נמסר בתגובה: "בכוונת הממונה להגיש ערעור על ההחלטה כבר בשבוע הבא. ההחלטה שגויה, מתעלמת מהחוק אשר קבע בהוראת השעה כי מאגר בעלי התפקיד של הממונה, ימשיכו לחול עד להקמת המאגרים החדשים. החלטת בית המשפט אינה מתיישבת גם עם המנגנונים החדשים שנקבעו בחוק ובתקנות שעודכנו אך לפני חמישה חודשים באישור ועדת חוקה של הכנסת להקמת מאגרי בעלי תפקיד".