סגור

36 רקטות בלילה אחד: "חמאס מנהלים את העסק"

מוקדם בבוקר הוחלט לאסור על התקהלויות המוניות ורחצה בחוף זיקים עקב השיגורים על יישובי העוטף - ואף נקבע דיון על פתיחת מסגרות החינוך מחר. בשעה 08:20 צה"ל הודיע על חזרה מלאה לשגרה, אך התושבים למודי הניסיון במעבר משגרה לחירום, מתקשים להבין את ההיגיון: "התחושה היא שתושבי הדרום עשויים ממסטיק, אפשר לעשות בהם מה שרוצים"

קצת לפני השעה 07:00, אחרי שעשרות רקטות מרצועת עזה שוגרו לעבר יישובי העוטף, צה"ל הודיע לרשויות המקומיות על שורת הגבלות לתושבים - בהן איסור התקהלות בשטח פתוח, הגבלה של 100 בני אדם בחלל סגור, סגירת חוף זיקים והפסקת העבודות החקלאיות על הגדר. במועצה האזורית שדות נגב, שמרבית תושביה דתיים, קראו להימנע מהגעה לבתי הכנסת הבוקר.

ברשויות נערכו לדיון בשאלה אם לפתוח מחר את בתי הספר ומסגרות החינוך, ומפקד אוגדת עזה, תא"ל נמרוד אלוני, קבע הערכת מצב בשעה 09:00 כדי לעדכן את ראשי הרשויות בנעשה בשטח. עם זאת, זמן לא רב לאחר ההודעה על ההגבלות, בשעה 08:20 צה"ל הוציא הודעה קצרה, ובה נכתב: "לאחר הערכת מצב בפיקוד הדרום הוחלט בשלב זה לא להחיל מגבלות על העורף במרחב עוטף עזה".

2 צפייה בגלריה
רסיס רקטה שנפל בשטח הקיבוץ
רסיס רקטה שנפל בשטח הקיבוץ
רסיס רקטה שנפל בשטח הקיבוץ
(צילום: ביטחון נחל עוז)

בשעה 09:45 עדכנו בצה"ל כי לא פחות מ-36 רקטות שוגרו במהלך הלילה מרצועת עזה על היישובים הישראליים בגבול. לוחמי כיפת ברזל יירטו שש רקטות שכוונו לאזורים מאוכלסים. בין האזורים שאותרו בהם שרידי רקטות שהתפוצצו: כביש הגישה לקיבוץ כיסופים, מחסן במועצה האזורית אשכול, ואזור פינת החי של קיבוץ נחל עוז. לא היו נפגעים בגוף, אך התושבים מתארים תחושות לא קלות של בלבול וחרדה.
"התחושה היא שהתושבים בדרום עשויים ממסטיק ואפשר לעשות בהם מה שרוצים. מטילים הגבלות גורפות - וכעבור רגע כל ההגבלות אינן", אמרה אילנית סויסה, תושבת כפר עזה, בשיחה עם ynet. "אני מרגישה שעליי לחכות להוראות של חמאס, הם היחידים שיודעים מה יהיה פה, והם המנהלים של העסק".
גם יפעת בן שושן ממושב נתיב העשרה שבמועצה האזורית חוף אשקלון הביעה תמיהה על רצף ההחלטות. "מוזר בעיניי שרגע אחרי שמתקבלת ההודעה על ההנחיות וההגבלות בעקבות הירי על העוטף - מתקבלת הודעה לקונית המחזירה אותנו לשגרה כאילו לא היה פה כלום הלילה". בן שושן ציינה כי על אף ההרגל ארוך השנים במעבר משגרה לחירום, המצב ההפוך, שבו צריכים לחזור לעיסוקים הרגילים אחרי שעות של ירי - לוקח יותר זמן. "בלבול שכזה בשבת בבוקר, אחרי לילה ללא שינה, הוא החלטה לא נכונה בעיניי, גם אם היא באה להעביר מסר למי שירה עלינו. זו בהחלט פגיעה לא קלה בחוסן הנפשי שלנו, מקווה שבפעם הבאה ישקלו קצת יותר בכובד ראש את העיתוי לפרסום החזרה לשגרה".

2 צפייה בגלריה
 הנזק ב קיבוץ נחל עוז
 הנזק ב קיבוץ נחל עוז
הנזק בקיבוץ נחל עוז
(צילום: רועי עידן)

יוגב אוקנין, תושב נחל עוז, העביר את הלילה ער יחד עם חבריו אחרי שהתחילו האזעקות, ורץ לממ"ד בכל פעם. "היה לילה יחסית קשוח. למזלנו הילדים ישנו ולא התעוררו. אחרי ה"צבע אדום" הראשון העברנו את הקטן, בן השנתיים, לממ"ד".
ראש המועצה האזורית שער הנגב, אופיר ליבשטיין, אמר הבוקר כי "הירי במהלך הלילה מזכיר לנו שגם השקט הוא זמני ושביר. הבוקר איתרנו נפילה בתוך שטח הקיבוץ, ובנס לא היו נפגעים בגוף. אך כמו תמיד, הנזק בנפש הוא גדול. אני מבקש מכל תושבי שער הנגב להשמע להנחיות ולנהוג באחריות כלפי עצמם, המשפחות והקהילות".
ליבשטיין מתח ביקורת חריפה על הממשלות בשנים האחרונות: "יותר משני עשורים שהירי על יישובי שער הנגב נמשך. שני עשורים שממשלות ישראל לא השכילו לייצר אסטרטגיה ברורה להפסקת הירי. לשמחתי, הירי לא מנע מאיתנו להתרחב ולהתפתח, אך אין ספק שמגיע לנו ביטחון, שגרה יציבה ותחושת הביטחון לנו ולילדינו. זו אחריותה של ממשלת ישראל גם בבוקר הזה".
גדי ירקוני, ראש מועצת אשכול הוסיף כי "ככל שידוע לנו, הירי בוצע בתגובה לאירועים שמתרחשים באזור ירושלים ומסיבות פנים פלסטיניות. הקלות הבלתי נסבלת שבה הארגונים מרשים לעצמם לירות על העוטף ולנסות לפגוע באזרחים היא מקוממת".