המשרד להגנת הסביבה נגד הסרת מגבלות יצוא הגז: "צעד מסוכן"
המשרד להגנת הסביבה נגד הסרת מגבלות יצוא הגז: "צעד מסוכן"
לפי מנכ"ל המשרד, דוד יהלומי, המלצת הצוות המקצועי להסרת המגבלות "תוביל לפיתוח לא מרוסן של מאגרי גז ונפט, שיפגע ביכולת של ישראל להיגמל מהתלות בדלקים מזהמים ולעבור לכלכלה דלת פחמן ותחרותית כמו שאר מדינות ה-OECD"
המשרד להגנת הסביבה מסתייג מהסרת מגבלות היצוא על הגז הטבעי, כפי שעולה מתוך טיוטת דו"ח הצוות המקצועי לבחינת מדיניות הממשלה בנושא משק הגז הטבעי.
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי הצוות, שבראשו עומד מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי, מתכוון להמליץ להפחית את כמות הגז הטבעי שיש לשמור למשק המקומי, כך ששותפויות הגז הטבעי יוכלו לייצא יותר גז.
על פי הפרסום ב"כלכליסט", במקום המצב כיום, שבו שותפויות הגז יכולות לייצא עד 40% מהגז המופק, יש כוונה להגדיל את היצוא עד ל-52% מהיקף הגז שיופק. הנימוק לכך הוא הצפי לעליית השימוש באנרגיות מתחדשות בשנים הבאות וירידה בשימוש בגז. בנוסף יומלץ כי על מאגרי גז חדשים שיתגלו ויפותחו לא תחול כל מגבלת יצוא.
הצוות המקצועי כולל נציגי משרדי ממשלה ורשויות רלוונטיות, והחל את דיוניו בנובמבר 2020, לאחר שהוצב יעד להפקת 30% מהחשמל בשנת 2030 מאנרגיות מתחדשות (למשל סולארי או מימן). זאת כדי לבחון אם יעד זה אמור להשפיע על כמות הגז הטבעי שיש לשמור למשק הישראלי ולהביא להפחתתה כך שהשותפות יוכלו לייצא יותר.
"המתווה יוביל לפיתוח מסוכן, לא מרוסן של מאגרי גז ונפט"
טיוטת הדו"ח שנחשפה ב"כלכליסט" הועברה בתחילת השבוע לכל חברי הצוות להערות אחרונות בטרם תופץ לציבור להערותיו.
כעת כבר מודיע המשרד להגנת הסביבה כי הטיוטה אינה מקובלת עליו והוא מסתייג למתווה שהוצע. מנכ"ל המשרד דוד יהלומי העביר הבוקר למשרד האנרגיה את הערותיו והתייחסותו כדי שישולבו בטיוטת הדו"ח והוא כותב כי לדעת המשרד, המתווה שהוצע "יוביל לפיתוח מסוכן, לא מרוסן ולא אחראי של מאגרי גז ונפט, שיפגע ביכולת של ישראל להיגמל מהתלות בדלקים מזהמים ולעבור לכלכלה דלת פחמן ותחרותית כמו שאר מדינות ה-OECD".
לדברי יהלומי, עמדת המשרד להגנת הסביבה היא כי התוויית מדיניות לפיתוח משק הגז חייבת להיות חלק ממתווה אסטרטגי רחב וכולל אשר מוביל את ישראל למימוש המחויבות להפסקת התלות בדלקים פוסיליים, כולל גז, ומעבר לכלכלה דלת פחמן. זאת בהמשך לדו"ח ממאי 2021, שבוצע על ידי ה-IEA, סוכנות האנרגיה הבינלאומית, שהראה שבמעבר לכלכלה מאופסת פליטות עד 2050, אין צורך במאגרי נפט וגז חדשים.
ייצור תלות בדלקים מזהמים
לטענת יהלומי, פיתוח שדות גז חדשים יביא להגדלת פליטות גזי החממה של ישראל ויפגע במחויבות של הממשלה להפסקת התלות בדלקים פוסיליים. על כן יש לכלול במתווה המוצע על ידי הוועדה מספר עקרונות, ובהם קביעת יעדים למשק דל פחמן. לדעת משרד הגנת הסביבה, יש לקבוע במסמך המדיניות יעד למעבר ל-95% לפחות ייצור חשמל מאנרגיות מתחדשות עד שנת 2050, ולקבוע יעדי ביניים מחייבים לשנים 2030 ו-2040.
עוד לפי המשרד, יש לגבש קריטריונים לשימוש בתמלוגי הגז לתמיכה בתעשייה הישראלית לביצוע ההשקעות הנדרשות להפחתת השימוש בדלקים פוסיליים ולפיתוח והטמעה של טכנולוגיות נקיות חדשות. כן מתבקש כי תיקבע חובה לפינוי תשתיות הפקת הגז (ראשי קידוח, צנרת הולכה, אסדות) ושיקום הסביבה הימית בתום השימוש, על ידי חילוט ערבויות, קנסות, קרן ייעודית או כל מנגנון מחייב אחר כתנאי לקבלת הרישיונות.
במשרד האנרגיה מזכירים במענה לביקורת של משרד הגנת הסביבה כי מדובר בטיוטת דו"ח של ועדה בין-משרדית שפעלה בשנה האחרונה; הטיוטה נמצאת כרגע בסבב הערות אחרונות של כלל החברים בצוות ולאחר מכן היא תופץ להתייחסויות הציבור לפני גיבוש למדיניות ממשלתית; במשרד האנרגיה מציעים כי חברי הצוות, בהם גם אנשי הגנת הסביבה, יעבירו התייחסותם כמקובל בעבודה מקצועית פנים ממשלתית.