סגור

כתב האישום: חצי חינם רצתה להסדיר שימוש חורג – ושיחדה את דוד ביטן

כך, לפי כתב האישום, שיחדה רשת המרכולים את ח"כ ביטן: 40 אלף שקל בצ'קים לפקודת עמותת ספורט, בכסות של חסות פרסומית, תמורת סיוע בהסדרת השימוש החורג של הסניף בראשל"צ בוועדה המקומית. בהזדמנות אחרת ביקש ביטן 10,000 שקל עבור סיוע בתיאום פגישה מהירה בין בכירה ברשת, ממשפחת הבעלים, לבין מנכ"לית תאגיד המים בראשל"צ, כדי לפתור בעיית לחץ מים בסניף

אחת הפרשות בכתב האישום עב הכרס שהגישה אתמול (ג') פרקליטות מיסוי וכלכלה לבית המשפט המחוזי מרכז נגד ח"כ דוד ביטן, היא פרשת שוחד מעניינת, שבה מלבד ביטן מואשמות במתן שוחד והלבנת הון גם רשת המרכולים "חצי חינם", חברת "תוצרת חקלאית" שבבעלות הרשת ומנהלת נכסי הנדל"ן של הקבוצה ליהי סונק קופרלי (ממשפחת קופרלי, השותפה עם זקי שלום בחצי חינם) - אשר בנוסף מואשמת גם בעבירה של רישום כוזב במסמכי תאגיד.
מדובר במה שמכונה בכתב האישום "האישום השישי – פרשת חצי חינם", הנוגע לטובות הנאה כספיות שלקח ביטן מקופרלי, חצי חינם ותוצרת חקלאית – 40 אלף שקל בשנת 2014, עוד בתפקידו כסגן ראש עיריית ראשון לציון. טובות ההנאה, על פי האישום, הוסוו באמצעות חשבוניות של עמותה, שבהן נרשם בכזב כי הוצאו בגין מתן שירותי פרסום. זאת בתמורה לסיוע שהעניק ביטן לחצי חינם ולתוצרת חקלאית בהסדרת שימוש חורג במקרקעין שעליהם הוקם סניף הרשת בראשון לציון ובהסדרת שימוש בחניות ציבוריות סמוכות לסניף.
בנוסף, בשנת 2017, כאשר כבר כיהן כחבר כנסת, דרש ביטן מקופרלי 10,000 שקל נוספים בתמורה לסיוע בקביעת פגישה עם מנכ"לית תאגיד המים של ראשון לציון בשל בעיה בלחץ המים שהתעוררה בסניף – אך הפעם היא לא ניאותה לשלם את הכספים, אף שהפגישה אורגנה בתוך זמן קצר.
2 צפייה בגלריה
ח"כ דוד ביטן ליכוד שוחד
ח"כ דוד ביטן ליכוד שוחד
ח"כ דוד ביטן
(צילום: אבי מועלם)

ארבעה צ'קים של 10,000 שקל לביה"ס לכדורגל ככסות לשוחד

לאורך שנים הפעילה חצי חינם סניף של הרשת ברחוב הכשרת הישוב 3 באזור התעשייה בראשון לציון על קרקע בבעלותה. בנוסף הפעילה החברה-הבת שלה תוצרת חקלאית שוק פירות וירקות בסמוך ברחוב הכשרת הישוב 1. מאחר שהתב"ע התירה שימוש בחלקות לתעשייה ולא למסחר, עשו בהן החברות שימוש חורג ואף שילמו לעיריית ראשל"צ היטל השבחה בשל כך. בנוסף השתמשה חצי חינם ב-106 מקומות חניה ציבוריים סמוכים, וחויבה בתשלום עבורן.
אולם בשנת 2009 פקעו ההיתרים שנתנה הוועדה המקומית בראשון לציון לחצי חינם לעשיית שימוש חורג בחלקות ותמה תקופת החיוב שבגינה שילמה חצי חינם לעירייה היטל השבחה. למרות זאת המשיכה הרשת לעשות בחלקות שימוש חורג מבלי שהגישה בקשות להארכת תוקף ההיתרים ומבלי שהסדירה את השימוש בחניות הציבוריות וללא ששילמה עבורן. על פי האישום, בין השנים 2012-2010 שלחו גורמי המקצוע העירוניים התראות רבות לחצי חינם לפעול להסדרת הנושא, ואף על פי כן הרשת הגישה בקשות להסדרת השימוש החורג בחלקות ולתשלום בגין השימוש בחניות רק ביולי 2013. מי שטיפלה בכל המהלכים והמגעים מול הרשות המקומית היתה מתוקף תפקידה קופרלי.
בכתב האישום טוענת הפרקליטות כי קופרלי פנתה לביטן אשר כיהן אז, בין השאר, כיו"ר ועדת המשנה לרישוי ותכנון של הוועדה המקומית ראשון לציון, וביקשה את סיועו בקידום ענייניה של חצי חינם ובהסרת מכשולים שונים מול הגורמים העירוניים הרלבנטיים. ביטן, על פי האישום, ביקש עבור הטיפול תמורה. בקיץ 2014, כך נטען, "ביקש הנאשם ביטן מהנאשמת קופרלי טובות הנאה כספיות תמורת סיוע בקידום ענייניה של חצי חינם בעירייה. הנאשמת קופרלי נענתה לבקשה".
בשלב הזה, כך הם נאשמים, נרקמו יחסי השוחד. ביטן ביקש מאחד ממקורביו לעמוד בקשר מול קופרלי לשם העברת הכספים מחצי חינם. המקורב פנה לקופרלי לשם לקיחת הכספים. אלה לא ניתנו במזומן, אלא הוסוו למעשה כמעין מתן חסות פרסומית לעמותה הקשורה לביטן. ואכן, כך על פי האישום, מקורבו של ביטן קיבל לידיו 4 צ'קים על סך 10,000 שקל כל אחד שנמשכו מחצי חינם ותוצרת חקלאית לפקודת עמותת "פינג פונג ראשל"צ ביה"ס לקט רגל ולכדורגל". מקורבו של ביטן נתן את הצ'קים למי שעמד בראש העמותה וקיבל כנגדם כסף מזומן עבורו.
במקביל, בהוראת קופרלי, נכללו בספרי הנהלת החשבונות של חצי חינם קבלות של העמותה, שעליהן נרשם בכזב שניתנו בעבור שירותי פרסום. בעקבות זאת מייחסת הפרקליטות לקופרלי, חצי חינם ותוצרת חקלאית גם עבירות של הלבנת הון, היות שלדבריה, "בדרך זו יצרה הנאשמת קופרלי מצג שלפיו מקורו של הרכוש האסור בשירותי פרסום לגיטימיים שהעניקה עמותת הפינג פונג לנאשמת חצי חינם".
2 צפייה בגלריה
סניף חצי חינם ראשון לציון
סניף חצי חינם ראשון לציון
סניף חצי חינם ברחוב הכשרת הישוב, ראשון לציון
(צילום: אוראל כהן)
ביטן מצדו קיים את חלקו בעסקת השוחד שבבסיס האישום. בדיון שנערך בוועדה שהוא עומד בראשה באוגוסט 2014, הבקשות למתן היתר לשימוש חורג למשך חמש שנים בחלקות אושרו פה אחד בכפוף למילוי תנאים מסוימים, וכן אושרו הבקשות לתשלום עבור השימוש בחניות הציבוריות. חצי חינם ותוצרת חקלאית שלחו בהמשך לביטן מכתבים ובהם בקשה לקבלת שוברים לתשלום עבור החניות לאור החלטת הוועדה. ביטן שלח מכתב בכתב ידו למנהל מחלקת היטלי השבחה בעיריית ראשל"צ ובו ביקש להסדיר עבור חצי חינם את התשלום עבור השימוש ב-106 מקומות החניה הציבוריים. ביטן אף שוחח עם גורמי מקצוע בעירייה וביקש לקדם את הטיפול בנושא. בדצמבר 2014 מסרה חצי חינם צ'ק עבור השימוש בחניות בסכום של 1.37 מיליון שקל לביטן, שהעביר אותו לגורמי המקצוע בעירייה בצירוף מכתב נלווה של חצי חינם, אשר לטענת הפרקליטות, "ביטן תיאם את כתיבתו". תשלום קרן החניה הזה איפשר את השימוש שעשתה חצי חינם בחניות ואת מתן ההיתר לאישור החורג במתחמים.

פגישה בתחנת דלק וארגון פגישה מהירה

שלוש שנים אחרי, בשנת 2017, כשביטן כבר כיהן כחבר כנסת ויו"ר הקואליציה, שוב היתה לחצי חינם בעיה עם הסניף בראשון לציון – הפעם בעיה שהתעוררה בקשר ללחץ המים בסניף. היא הציפה את הבעיות מול העירייה ותאגיד המים העירוני "מניב", אולם הבעיה לא נפתרה.
בעקבות זאת ביקשה חצי חינם להיעזר בביטן ובקשרים שלו בעירייה. על פי האישום, בספטמבר 2017 נפגשו ביטן וקופרלי בתחנת דלק בראשון לציון. קופרלי הסבירה לו את מהות הבעיה בסניף. בו במקום התקשר ביטן ללשכת מנכ"לית תאגיד המים וביקש כי תתואם פגישה בין קופרלי למנכ"לית כדי לסייע לחצי חינם. בתום המפגש, ובטרם נפרדו לשלום, על פי כתב האישום, ביקש ביטן מקופרלי שתעביר לו 10,000 שקל עבור הסיוע הזה. ביטן ביקש ממנה כי הסכום יועבר אליו באמצעות מי שהוא הגדיר אותו כ"חבר", אשר ייצור עמה קשר. הוא אמר לה עוד, כך לגרסת הפרקליטות, כי "החבר" יעביר לה כנגד התשלום חשבונית שעליה יירשם כי בוצעה קנייה בסכום זה. כעבור יומיים בלבד נערכה פגישה בין מנכ"לית איגוד המים וגורם מקצועי לבין קופרלי ומנהל נוסף בחצי חינם במשרדי התאגיד שבה נידונה בעיית לחץ המים בסניף הכשרת הישוב.
שבוע לאחר מכן, על פי האישום, יצר "החבר" של ביטן קשר עם קופרלי, והציע לה להיפגש על מנת שתעביר לו 10,000 שקלים עבור ביטן. הוא שלח לה הודעת טקסט עם כתובת החנות שלו כמקום המפגש להעברת הכסף. קופרלי אכן תיאמה שתגיע למסור לו את הכסף, אולם לבסוף נמנעה מלהגיע למפגש ולא נתנה את הכסף שיועד לביטן. חצי חינם וקופרלי לא הואשמו במקרה זה אלא רק ביטן שהואשם בבקשת שוחד על כך שפעל למען קופרלי וחצי חינם תוך שימוש בידע ובקשרים שצבר בתפקידיו העירוניים, וכן תוך ניצול מעמדו הציבורי, השפעתו ויכולת פעולתו הנובעים מהיותו חבר כנסת ויו"ר הקואליציה".
סנגוריו של ביטן, עוה"ד דרור מתתיהו, שרון כהנא ואפרים דמרי, מסרו בתגובה: "היועץ המשפטי לממשלה קיבל חלק מטענותינו וביצע מספר שינויים בכתב החשדות בעקבות השימוע. האישומים המופיעים בכתב האישום יוכרעו על ידי בית המשפט, לאחר שייחשף לכלל הראיות והטענות כבדות המשקל שבאמתחתנו. ח״כ ביטן סמוך ובטוח, כי בתום ההליך המשפטי, בית המשפט יגיע למסקנה המתבקשת, שלא נפל כל פגם או פסול במעשיו וינקה אותו מכל רבב".
עו"ד איתן מעוז המייצג את חצי חינם ואת קופרלי סירב להגיב לפניית כלכליסט. אולם, לדברי גורמים הקשורים לניהול התיק, במהלך השימוע טענה חצי חינם כי היא נוהגת לתרום לעמותות ספורט רבות ברחבי הארץ, כולל בראשון לציון, וכי לא ידעה על קשר של העמותה שבלב כתב האישום לביטן. הרשת וקופרלי טענו עוד כי לא היו כל הקבלה וקשר בין הכספים שהועברו על ידה לעמותה לבין הסיוע שביקשה מביטן בטיפול בענייניה בוועדה המקומית, כחלק מתפקידו, וכי בלווא הכי לא זכתה להקלות או להטבות כלשהן בעקבות זאת.