סגור

בזמן המשבר: חד הוריות לא הצליחו לסיים תוכניות הכשרה מקצועית

מבין האמהות היחידניות שסיימו את ההכשרה המקצועית שיעור הנשים שלא מצאו עבודה גדל ל-27% בהשוואה ל-11% בלבד עד פברואר 2020, כך עולה ממחקר חדש שנערך עבור קרן ידידות טורונטו, המסייעת לאמהות יחידניות להשתלב בתעסוקה

נשים נפגעו יותר במשבר הקורונה, ובמיוחד הושפעו אמהות יחידניות, שמלכתחילה מתקשות יותר בשוק התעסוקה. במהלך המשבר חל זינוק חד בשיעורי הנשירה של חד הוריות מהכשרות מקצועיות שנועדו לשלבן מחדש בשוק העבודה. אם ערב פרוץ המשבר עמד שיעור הנשים שנשרו מההכשרות על 23% הרי שלאורך השנה האחרונה הוא זינק ביותר מפי 2 ל-55%, כך עולה ממחקר חדש שנערך על ידי מכון המחקר MEIDATA עבור קרן ידידות טורונטו, קרן פילנתרופית המסייעת לאמהות יחידניות להשתלב בתעסוקה ועבור ארגון itworks, המפעיל הכשרות מקצועיות לאמהות יחידניות.


עבור אלו שכבר סיימו את ההכשרה, ההשתלבות בשוק התעסוקה הייתה קשה יותר בשל המשבר. לפי הנתונים, עד פברואר 2020 רק 11% מהנשים לא הצליחו למצוא מקום עבודה בסוף ההכשרה לעומת 52% שהשתלבו בשוק התעסוקה. עם פרוץ המגיפה במרץ 2020, מבין מסיימות ההכשרות גדל שיעור הנשים שלא מצאו עבודה ל-27% בעוד שאחוז הנשים שמצאו עבודה ירד ל-23% בלבד.

1 צפייה בגלריה
עבודה מהבית אמא אם עובדת עבודה מרחוק
עבודה מהבית אמא אם עובדת עבודה מרחוק
אם עובדת מרחוק בעת הקורונה, אילוסטרציה
(צילום: בלומברג)
"המחקר מוכיח, כי חד-הוריות ממשיכות להיות קבוצה פגיעה במיוחד בשוק העבודה, וכי הקורונה החמירה את מצבן התעסוקתי. כעת, כשהמדינה נערכת להשקיע בהיקף משמעותי יותר מאי פעם בהכשרות מקצועיות לנפגעי המשבר, חייבים ללמוד מהנסיון ולחזק את מודל ההכשרות שהוכח כאפקטיבי ביותר בשילוב חד הוריות בתעסוקה. המודל הזה, אשר פיתחנו עוד לפני הקורונה, שם דגש לא רק על קורסים וסדנאות אלא גם על מתן מעטפת הוליסטית של תמיכה בחד-הוריות - כולל ליווי אישי והשמה במשרות איכותיות. מדובר בשיטה היעילה ביותר להבטיח כי חד הוריות יצליחו להשתקם תעסוקתית מהמשבר", אומרת נעמי שמואלביץ מנהלת תכניות בקרן ידידות טורונטו.
דיווחים שהעבירו הנשים במועד סיום ההכשרה המקצועית בהשוואה למועד הדיווח האחרון בינואר 2021 מעידים גם כן על פגיעה בסטטוס התעסוקתי. בין שתי מועדי הדיווח, ירד מספר הנשים שמצאו עבודה חדשה מ- 41% ל- 32%; ירידה נרשמה גם במספר הנשים שהמשיכו במקום עבודתן מ- 37% ל- 32%. שיעור הנשים שדיווחו שאינן עובדות עלה מ- 11% ל- 21%. בנוסף, רק 4% מהנשים דיווחו על שדרוג בשכרן בין שתי התקופות.
השפעה נוספת למשבר הקורונה ניכרת גם על סוגי ההכשרות המקצועיות בהן בחרו להשתתף הנשים היחידניות. אם בין השנים 2017-2019, ההכשרות המבוקשות ביותר היו בתחומים מסורתיים יותר, כגון הנהלת חשבונות, ניהול תיקי לקוחות, רכזות כח אדם ותמיכה טכנית, הרי שבשנת הקורונה, חלה נהירה של נשים להכשרות בתחומים בעלי אוריינות דיגיטלית מובהקת, דוגמת שיווק דיגיטלי וניהול כח-אדם מקוון.