סגור

ניתוח כלכליסט
התחזית: "צפוי מעבר מקצבת אבטלה לקצבאות סוציאליות"

עלייה של עשרות אלפי מובטלים שתובעים הבטחת הכנסה צפויה בשל סיום מענקי דמי האבטלה; שיעור המובטלים הכרוניים בקרב הבדואים גדול פי 10 מאשר בקרב היהודים; סיבה לדאגה: רק ירידה קלה מאוד באבטלה במחצית הראשונה של יוני

עלייה משמעותית צפויה בבקשות לקצבת הכנסה ולקצבת נכות בחודשיים הקרובים. כך מעריכים בשירות התעסוקה. מביטוח לאומי מדווחים שמתחילת החודש כבר חלה עלייה מסוימת בתביעות לקצבת הבטחת הכנסה. זאת, בעקבות החלטת שר האוצר אביגדור ליברמן להפסיק את הארכת דמי האבטלה של יותר מ־200 אלף מובטלים בני פחות מ־45 בסוף יוני.
קצבת הבטחת ההכנסה היא חגורת הביטחון הכלכלית האחרונה שמציעה מדינת ישראל למובטלים. מדובר בקצבה נמוכה מאוד, פחות מ־3,000 שקל לזוג עם שני ילדים. יכולים לקבל אותה באופן מלא או חלקי רק מי שבן זוגם משתכר סכום נמוך מאוד, כך שחלק גדול מהמובטלים שבן הזוג שלהם עובד אינם זכאים. בעקבות סיום הארכות דמי האבטלה צפוי שמי שלא ימצא עבודה, יפנה לקצבה קטנה זו. אופציה אחרת למי שסובל מבעיות בריאות היא לנסות לקבל קצבת נכות של 3,500 שקל.
משירות התעסוקה נמסר שבפברואר 2020 לפני הקורונה היו רשומים בשירות 60 אלף תובעי הבטחת הכנסה ובמאי 2021 היו 63 אלף. מה שמנע גידול הרבה יותר משמעותי היו הארכות דמי האבטלה. מנכ"ל שירות התעסוקה רמי גראור אומר ש"לצערנו, יהיו דורשי עבודה שלא יצליחו לחזור למעגל העבודה בקרוב, ועל כן צפוי מעבר מקצבת אבטלה לקצבאות סוציאליות. עוד מוקדם היום לראות את המספרים אך קיים פוטנציאל של עשרות אלפים. בלשכות התעסוקה ברחבי הארץ ישנו עומס גדול".
מביטוח לאומי נמסר שכמעט בכל הסניפים מדווחים על עלייה בתביעות להבטחת הכנסה אם כי בשלב זה עלייה מתונה. והתמונה תתבהר רק בסוף אוגוסט.
עדיין לא ברור כמה מובטלים כרוניים יישארו בתום משבר הקורונה. מה שברור זה שהריכוז החמור ביותר של מובטלים כרוניים הוא במגזר הבדואי. דו"ח שמפרסם היום שירות התעסוקה מגלה ששיעור המובטלים הכרוניים, כלומר שנתיים ומעלה, בקרב הבדואים בדרום עמד על 30% — פי 10 מאשר שיעור האבטלה הכרונית אצל היהודים (3%) ופי 7.5 מאשר אצל הנוצרים (4%). גם בקרב קבוצות ערביות אחרות נרשמו שיעורים גבוהים של אבטלה כרונית, בין 8% ל־10%, אבל נמוכים בהרבה מאשר אצל הבדואים. כיוון שלרבים מהמובטלים הבדואים והערבים מיומנויות נמוכות לשוק העבודה, בשירות התעסוקה מעריכים שבעיית האבטלה הכרונית בקרבם רק צפויה להחריף.
2 צפייה בגלריה
שר האוצר אביגדור ליברמן כנס לשכת רואי החשבון אילת
שר האוצר אביגדור ליברמן כנס לשכת רואי החשבון אילת
שר האוצר אביגדור ליברמן. משק צומח עם שוק עבודה לא משתקם
(ניב קנטור)
בנוסף, קיימת אכזבה קשה: רק ירידה קלה נרשמה בנתוני האבטלה במחצית הראשונה של יוני. שיעור האבטלה לפי החישוב המורחב של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ירד מ־9.9% במחצית השנייה של מאי ל־9.5% במחצית הראשונה של יוני. המשמעות היא שרק 17 אלף מובטלים חזרו לעבודה במחצית הראשונה של יוני. שיעור המובטלים לפי החישוב המצומצם, שבו משתמש האוצר, ירד מ־7.1% ל־6.9% כלומר ב־9,000 איש בלבד. כל זאת, אף שמועד סיום תשלום דמי האבטלה לרוב המובטלים היה בסוף יוני ולמרות מספר המשרות הפנויות הענק במשק.
הסבר אפשרי לנתונים הקשים יכול להיות חוסר התאמה בין כישורי המבוטלים והמשרות המוצעות. אם המגמה הזו תימשך, אנחנו עתידים לעמוד מול תופעה של משק צומח מאוד עם שוק עבודה שלא משתקם. מי שיישארו מאחור יהיו בעיקר אנשי השכבות החלשות, מבוגרים וכן צעירים בעלי כישורים נמוכים. מבצע ההכשרה המקצועית ההמוני שתוכנן לפני שנה היה יכול לפתור חלק מהבעיה, אבל בינתיים יצאו מעט מאוד הכשרות ונראה שמדובר בכישלון גדול.