סגור

בשל "התנהלות כוחנית": שביתת רופאים של 24 שעות החלה הבוקר

ההסתדרות הרפואית החליטה לממש את האיומים, ולקיים "שביתת אזהרה" בכל בתי החולים - שיעבדו במתכונת שבת וחג - ובכל מרפאות הקהילה. הר"י: השביתה - בשל סירוב האוצר לאשר באופן סופי את 600 התקנים של רופאים שנקלטו בזמן משבר הקורונה; באוצר מאשימים: הם מחממים מנועים לקראת גיבוש הסכם קיבוצי חדש

ההסתדרות הרפואית (הר"י) החליטה לממש את איומיה, והחל מהיום (ב') בשעה 7:00 בבוקר מתקיימת שביתת "אזהרה" בת 24 שעות בכל בתי החולים ובכל מרפאות הקהילה. הסיבה, לפי הר"י: "ההתנהלות הכוחנית והבריונית של משרד האוצר בשבועות האחרונים, והתחזקות המגמה על רקע הואקום השלטוני".
השביתה כוללת את בתי החולים הכלליים, הגריאטריים, הפסיכיאטריים והשיקומיים בכל הארץ, כאשר בתי החולים יעבדו במתכונת שבת וחג. גם שירותי דיאליזה דחופים, טיפול נמרץ, חדרי מיון, חדרי לידה, פגיות וטיפולים אונקולוגיים יפעלו במתכונת שבת וחג. מנגד, מנכ"לים, מנהלי בתי חולים, רופאי צה"ל, משרד הביטחון, משטרת ישראל ושירות בתי הסוהר – לא ייקחו חלק בשביתה הצפויה.
השביתה כן תכלול את מרפאות הקהילה ולשכות הבריאות, ובמשרדי הממשלה בכל עיר גדולה תפעל מרפאה ראשונית תורנית אחת. "הציבור מתבקש להימנע מלהגיע, למעט למקרים דחופים ומצילי חיים", הודיעו בהר"י.
בהר"י מסבירים כי השביתה תתקיים על רקע סירוב האוצר לאשר באופן סופי את 600 התקנים של רופאים שנקלטו בזמן משבר הקורונה באופן זמני. באוצר מסבירים כי כל עוד אין ממשלה ותקציב מאושר, אין כלי משפטי שיאפשר להם לקלוט את אותם רופאים באופן פרמננטי, אך מבהירים כי אף רופא לא יפוטר. הבוקר נחשפה בכלכליסט טיוטת כללי התגמול של רופאים עצמאים שפרסם הממונה על השכר באוצר, המבקש לראשונה לפקח ולהגביל את שכרם של אלפי הרופאים העצמאיים - המהווים כבר יותר מ-60% מהקהילה. הדבר רק החריף את המהומה, כאשר יו''ר ארצ"י (ארגון הרופאים העצמאיים), ד''ר איל שפירא, הצטלם על רקע הכתבה בכלכליסט תוך שהוא מודיע כי הארגון שבראשו הוא עומד מצטרף גם הוא לשביתה.
גורמים במערכת הבריאות – וגם במשרד האוצר - מגדירים את השביתה הזו כ"יריית הפתיחה של המו"מ סביב ההסכם הקיבוצי החדש". "הם מחממים מנועים לקראת המו"מ על ההסכם הקיבוצי", אמר גורם באוצר, שהסביר כי צעדים ארגוניים מסוג זה, דווקא בתקופה הזו, אינם יעילים.
1 צפייה בגלריה
רופא רופאים בית חולים קופת חולים
רופא רופאים בית חולים קופת חולים
(שאטרסטוק)
תזכורת: ההסכם הקיבצוי הוקדם נחתם ב-2011 אחרי 127 ימי שביתה - כולל שביתת רעב של פרופ' לאוניד אידלמן, יו''ר הר"י - והוא חייב חידוש עוד השנה. על רקע הפרסומים לפיהם עלו הסיכויים להקמת "ממשלת שינוי", בארגון הרופאים החליטו "לשפר עמדות" לקראת המו"מ ההולך ובא. כתוצאה מההסכם הקודם, זינק שכר הרופאים בשיעור הגבוה ביותר במגזר הציבורי והממשלתי, והפך את הרופאים הישראלים לשיאני שכר (ביחס לשכר הממוצע במשק) בקרב מדינות ה-OECD.
יתרה מזו: שכר הרופאים הוא הגבוה ביותר במגזר הציבורי-ממשלתי ועומד בממוצע על כ-40 אלף שקל. עם זאת, קבוצת הרופאים היא גם זו שסובלת מפערי שכר ומאי השוויון הגבוה ביותר (אחרי רוקחים), בהשוואה של השכר בעשירון התחתון לעומת זה בעשירון העליון (נמוך פי שישה). בכל מקרה, הרופאים נמצאים בנקודת זינוק יוצאת מן הכלל: המוניטין שלהם בשיא כל הזמנים אחרי שהתמודדו עם מגיפה חסרת תקדים והפכו לגיבורי משבר הקורונה.