מודי'ס: חוסר היציבות הפוליטית בישראל ולא הטילים - סכנה לדירוג האשראי
מודי'ס: חוסר היציבות הפוליטית בישראל ולא הטילים - סכנה לדירוג האשראי
חברת דירוג האשראי במסר לישראל: ההסלמה הביטחונית אינה מטרידה אותנו. אך המשך חוסר היציבות הפוליטית עלול להביא להורדת דירוג אשראי. זו הפעם הראשונה שחברת דירוג בינלאומית מתריעה על סיכון ממשי להורדת דירוג על רקע חוסר היציבות הפוליטית שפוקד את ישראל בשנתיים האחרונות
חברת הדירוג הבינלאומית מודי'ס, מהחשובות בעולם, הוציאה לפני זמן קצר "התייחסות מיוחדת" להשפעת האירועים האחרונים בישראל על דירוג האשראי של הממשלה תחת הכותרת "לסכסוך הנוכחי השלכות כלכליות מוגבלות, אך חוסר יציבות פוליטית מתמשך עלול לפגוע בדירוג (A1 "יציב")". זו הפעם הראשונה שחברת דירוג בינלאומית מתריעה על סיכון ממשי להורדת דירוג על רקע חוסר היציבות הפוליטית שפוקד את ישראל בשנתיים האחרונות, דווקא בזמן שטילים נופלים על גוש דן והדרום.
"המתיחות המוגברת מאיימת להמשיך להאריך את המבוי הסתום הפוליטי ולהשפיע לרעה על דירוג האשראי", כותבים במודי'ס. "בעקבות הבחירות בחודש מרץ, הרביעיות בתוך שנתיים, התקבל שוב פרלמנט מקוטע ומפולג. הניסיונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושל 'גוש השינוי' להקים ממשלה עם רוב לא צלחו, דבר שמגדיל את הסיכון לבחירות חמישיות.
"המבוי הסתום הפוליטי והסביבה הפוליטית ההפכפכה כבר פגעו בקביעת מדיניות תקציבית יעילה בשנים האחרונות ומנעו העברת תקציב מדינה ופגעו ב'אינרציה' של רפורמות מבניות במשק", מסכמים כלכלני מודי'ס בתחזית פסימית, שגם מקבלת ביטוי מספרי: "בעקבות זאת אנו צופים כי יחס חוב-תוצר של ישראל ימשיך לעלות בשנים הקרובות לסביבות 80% מהתמ"ג עד שנת 2024 (לעומת 60% מהתמ"ג בשנת 2019)".
במודי'ס מעריכים עוד כי שוק האג"ח המקומי, "העמוק והמפותח ביותר" של ישראל לדבריהם, והגישה יוצאת הדופן לשווקים חיצוניים יתמכו ביכולת של הממשלה לממן את אותו חוב בריביות סבירות, אך מדגישים: "יהיה מאתגר מאוד לקדם כל אסטרטגיית צמצום גירעון אם הקואליציה הבאה לא תצליח להשיג קוֹנצנזוּס מינימלי בתוכה". בחלק אחר של הסקירה מדגישים כלכלני חברת הדירוג את הקושי האפשרי לאשר תקציב מדינה (ביום ראשון "חגגנו" 500 יום ללא תקציב) ולחדש את הרפורמות המבניות החיוניות לצמיחת המשק שקפואות כבר יותר משנתיים.
ומה בנוגע להשפעת הטילים על תל אביב על דירוג האשראי של ישראל? גם במודי'ס, בדומה ל-S&P, לא מתרגשים ומדגישים כי גם בעבר ישראל הפגינה עמידות מדהימה בפני סכסוכים צבאיים: "בהינתן החוסן רב-השנים של כלכלת ישראל מהתפתחויות גאופוליטיות, אנו מצפים שגם לסכסוך המוגבר הזה תהיה השפעה צנועה ביותר על ההתאוששות הכלכלית של המדינה ממגפת הקורונה וגם על המדדים התקציבים בטווח הקצר". הם גם מספקים תחזית צמיחה של 5% ל-2021 וסבורים כי הוצאות הביטחון של הממשלה בעקבות מבצע "שומר החומות" לא יכבידו מדי: "ההשפעה הפיסקלית הישירה של המבצע - הנובעת הן מהלחצים על גביית מסים, עלויות פיצויים ועלייה בהוצאה הביטחונית - צפויה להיות ניתנת לשליטה".