סגור

בין העצורים בפרשת השחיתות החדשה - עוזרו של ליצמן ומנכ"ל חברת התרופות רוש

במסגרת הפשיטה על חברת תנובה היום אספו החוקרים מסמכים ותשאלו כמה מבכיריה. בין העצורים גם מוטי בבצ'יק, יועצו לשעבר של ליצמן מנחם גשייד, מנכ"ל חברת הלובינג פוליסי ארז גיל-הר ומנכ"ל חברת התרופות רוש אבי דנציגר. בין החשדות: תנובה ביקשה הטבות והעבירה כספים לעמותות הקשורות לבבצ'יק וחסידות גור

פרשת שחיתות המערבת קשרי הון-שלטון חמורים התפוצצה היום בשעות הבוקר המוקדמות עם פשיטת חוקרי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה) בלהב 433 על בתיהם ומשרדיהם של כמה חשודים ששמם לרוב מופיע בהקשרים כלכליים ופוליטיים – בפרשה שמערבת חברות ענק כמו חברת המזון תנובה, חברת התרופות רוש חברות נוספות בתחום הבריאות והרפואה, כמו גם לוביסטים, יועצים ועוזרים פוליטיים.

מדובר בחקירה שנפתחה כבר ב־2017 ונחקרת תקופה ארוכה באופן סמוי וכללה גם האזנות סתר למעורבים, כאשר המחלקה הכלכלית בפרקליטות מלווה את החקירה. החקירה הפכה לגלויה היום סביב השעה 5:00 לפנות בוקר עם מעצרם של ארבעה חשודים בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, כל אחד לפי המיוחס לו. בנוסף עיכבה המשטרה לחקירה ארבעה חשודים אחרים שנחקרו באזהרה כחשודים בפרשה ותשאלה אנשים נוספים, שמסרו עדויות. בין המתושאלים שמסר עדות פתוחה מנכ"ל בכיר מאוד במשק.

3 צפייה בגלריה
מוסף שבועי 21.1.21 מוטי בבצ'יק עוזרו השר יעקב ליצמן
מוסף שבועי 21.1.21 מוטי בבצ'יק עוזרו השר יעקב ליצמן
מוטי בבצ'יק ויעקב ליצמן
(צילום: שלו שלום)

החשוד המרכזי בפרשה הוא מוטי בבצ'יק, עוזרו הבכיר והמקושר של השר יעקב ליצמן (יהדות התורה) לשעבר שר הבריאות וכיום שר השיכון. בבצ'יק חשוד כי נוכח מעמדו, תפקידו וסמכויותיו, הוא פעל לקידום מטרות עסקיות ואינטרסים עסקיים של גופים עסקיים שונים, זאת בתמורה ללקיחת שוחד, תוך מרמה והפרת אמונים – העבירות המיוחסות לו.
המשטרה הגדירה את המניע לפעולותיו של בבצ'יק ככאלה שנעשו בשל "בצע כסף", כאשר לפי החשד שנחקר טובות ההנאה מחברות בתחום התרופות והמזון הגיעו לבבצי'ק באמצעות כספי תרומה שאותן חברות חשודות העבירו לעמותות הקשורות לבבצי'ק ולחסידויות שונות. מלבד תרומות לעמותות הקשורות לבבצ'יק ולחסידות גור, בודקים חוקרי יאח"ה גם האם מודעות שרכשו החברות החשודות בפרשה בעיתון "המודיע" המזוהה עם יהדות התורה של ליצמן, היו דרך נוספת בעזרתה הועברו תשלומים אסורים לבבצ'יק.


המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו של בבצ'יק (40) בחמישה ימים אולם סנגוריו, עורכי הדין עמית חדד ומיכל רוזנבוים, הגיעו עם המשטרה להסכמה על מעצרו לשלושה ימים בלבד עד יום שלישי בשעה שמונה בערב, כאשר לאחר מכן הוא ישהה במעצר בית למשך 10 ימים. היום קיבל שופט בית משפט השלום בראשון לציון ארז מלמד את ההסכמות, מבלי שבבצ'יק הוכנס כלל לאולם בית המשפט.
בבצ'יק אינו עוד עוזר של שר. הוא נחשב לדמות דומיננטית מאוד בחסידות גור, איש חזק מאוד במסדרונות הפוליטיים, מקושר לפוליטיקאים, אנשי עסקים, רבנים (כולל כמובן לאדמו"ר מגור) ואף לראש הממשלה בנימין נתניהו, שלא אחת דיבר בו מילים טובות.
הקשר של פוליסי
חשוד נוסף שנעצר בפרשה הוא מנכ"ל חברת הלובינג המובילה בישראל פוליסי, ארז גיל־הר, החשוד בעבירות של מתן שוחד ובתיווך לשוחד. גיל־הר חשוד כי מכוח תפקידו בחברת פוליסי הוא קידם או ניסה לקדם אינטרסים עסקיים של לקוחותיו על דרך של מתן שוחד או תיווך לשוחד. פוליסי מייצגת חברות מובילות במשק בין השאר חברות תרופות וגם ייצגה את חברת המזון תנובה בכל הקשור לרפורמת המוצרים שהוביל משרד הבריאות.
גיל-הר נעצר גם הוא עד ליום שלישי בערב בהסכמת סנגורו עו"ד נדב ויסמן, ולאחר מכן הוא ישוחרר למעצר בית בן 10 ימים בביתו של אחיו העיתונאי דב גיל־הר, אשר הגיע היום לתמוך בו בבית המשפט והעניק לו חיבוק ארוך וחם לאחר הדיון בעניינו.

3 צפייה בגלריה
תנובה מרכז לוגיסטי קרית מלאכי
תנובה מרכז לוגיסטי קרית מלאכי
מרכז לוגיסטי של תנובה בקריית מלאכי
(צילום: רויטרס)

שני עובדים לשעבר בתנובה עוכבו גם הם לחקירה באזהרה כחשודים בפרשה, אחד מהם קשור גם לאחד מהעצורים האחרים מחוץ לחברת תנובה. בנוסף פשטה המשטרה על משרדי תנובה, אספה מסמכים ותשאלה עובדים בחברה ושאלה אותם שאלות בנושאי רגוטלציה בעיקר. גורם הקשור לתנובה הדגיש כי הבכירים שתושאלו מסרו עדות פתוחה בלבד ולא נחקרו כחשודים, וכי החשודים שנחקרו ביאח"ה כבר לא מועסקים בתנובה כיום.
בין החשדות של המשטרה כי בבצ'יק פעל לטובת קידום האינטרסים של תנובה בכל הקשור לרפורמת סימון המוצרים רווי הסוכר והשומן ("המדבקה האדומה") ושאלות בנושא הוטחו בו במהלך חקירתו הראשונית. בין היתר בוחנת המשטרה העברת תרומות מתנובה לעמותת רפואה וישועה, זרוע הבריאות של חסידות גור. חברות מזון וצריכה גדולות נוספות במשק תרמו בשנים הרלוונטיות בעת הדיונים על רפורמת סימון המוצרים לעמותות הקשורות לחסידות גור: שטראוס, נטו, שסטוביץ ואחרות.
חשוד נוסף בפרשה הוא מנכ"ל חברת התרופות רוש ישראל, אבי דנציגר, אשר מעצרו הוארך רק ביומיים, עד יום שני בערב, בהסכמת סניגורו עו"ד איתן לירז. לאחר מכן הוא ישוחרר גם כן למעצר בית של 10 ימים. במהלך חקירתו של דנציגר היום השמיעו לו חוקרי יאח"ה הקלטות והטיחו בו כי הוא חשוד שמכוח תפקידו הוא קידם או ניסה לקדם אינטרסים עסקיים של חברת רוש ישראל באמצעות מתן שוחד.
אחד מכיווני החקירה של יאח"ה הוא חשד לפיו החברה ניסתה לקדם הכנסת תרופות או טכנולוגיות רפואיות לסל התרופות, כאשר השתמשה בין השאר בחשוד נוסף שנעצר היום, מנחם גשייד, ששימש בעברו גם כן כעוזרו של ליצמן וכיום הוא משמש כיועץ ולוביסט, ושמו הוזכר בעבר כמעין "מאעכר". גשייד חשוד כי קיבל כספי שוחד "על מנת להניע אישי ציבור לפעולה במשוא פנים או הפליה", כפי שהגדירה זאת המשטרה בבקשה להארכת מעצרו. סניגורו של גשייד, עו"ד טל שפירא, הגיע עם המשטרה להסכמה כי גשייד ייעצר גם כן ליומיים עד יום שני בערב, ולאחר מכן יישלח למעצר בית של 10 ימים.
"קודש הקודשים"
ככל הידוע, בין המעוכבים הנוספים לחקירה באזהרה, שלא נעצרו היום, שני בכירים בחברת שרותי רפואה מובילה, אשר מעניקה שרותים למשרדים ממשלתיים ומתמודדת במכרזים, בין השאר של משרד הבריאות.
למעט גיל־הר שהוכנס לאולם הדיונים היום, שלושת החשודים האחרים כלל לא הוכנסו לאולם בית המשפט. סנגוריהם הגיעו עם המשטרה להסכמות בדבר הארכת מעצרם, ולמעשה לא התקיים דיון בחשדות נגדם. בנוסף, נחסך מהם המעמד המשפיל להיות מצולמים על ידי צלמי העיתונות שהמתינו מחוץ לאולם ולא הורשו להיכנס.
השופט ארז מלמד אמר לחוקרי יאח"ה במהלך הדיון כי החשדות, כפי שהובאו בפניו בדו"ח הסודי שהגישה המשטרה, הם חמורים, ורמז כי לולא המשטרה היתה מגיעה להסדרים עם הסנגורים של החשודים, ייתכן והיה נענה לבקשת המשטרה לעוצרם לזמן ממושך יותר. בין השאר אמר השופט ביחס לדו"ח הסודי שהונח בפניו על ידי חוקרי יאח"ה רפ"ק עודד ראם ורפ"ק עודד אררה, כי החשדות "נוגעים ללב ליבו של קודש הקודשים".
עורכי דינו של בבצ'יק, עמית חדד ומיכל רוזנבוים, מסרו בתגובה: "מרשינו הוא עובד ציבור שמקדיש את חייו למען הכלל. אנחנו משוכנעים שבקרוב מאד יובהר שלא נפל כל רבב במעשיו, וכל פעולותיו נעשו כדין".
חדד כידוע הוא גם סניגורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי האלפים ונחשב למקושר מאוד בחברה החרדית. רוזנבוים גם היא מקורבת לשר ליצמן ולחסידות גור, ובעבר היתה מועמדת לתפקיד מבקר המדינה (נתניהו העדיף לבסוף את מתניהו אנגלמן על פניה) ושמה אף הוצע על ידי השר דוד אמסלם כמועמדת למנהלת רשות החברות הממשלתיות, מינוי שלא צלח בתקופת ממשלת המעבר.

3 צפייה בגלריה
עורכי הדין אייל בסרגליק איתן לירז ו מיכל רוזנבוים
עורכי הדין אייל בסרגליק איתן לירז ו מיכל רוזנבוים
עורכי הדין אייל בסרגליק איתן לירז ומיכל רוזנבוים
(צילום: ליאת מנדל, אלעד מלכה, EYAL TOUEG)

תנובה: "תנובה פועלת בהתאם לחוק. נשתף פעולה ככל שיידרש"
עו"ד איתן לירז, סנגורו של דנציגר מסר: "דנציגר משתף פעולה באופן מלא עם החקירה. הוא פועל בשקיפות מלאה והוא משוכנע שבקרוב מאוד פרשה זו תונח מאחוריו".
עורכי הדין טל שפירא וסתיו שורצברג, המייצגים את גשייד מסרו כי "מרשנו פעל כחוק והוא דוחה בתוקף את החשדות המיוחסים לו לכאורה. ההחלטה לשחרר את מר גשייד ממעצר כבר ביום שני משקפת את היעדר מעורבותו והם סמוכים ובטוחים כי בתום החקירה יתבהרו הדברים והתיק בעניינו של גשייד יסגר".
עו"ד אייל בסרגליק, המייצג עובדת בכירה לשעבר בתנובה שעוכבה לחקירה באזהרה מסר: "בשלב זה מרשתנו מעוכבת בלבד. הגם שמדובר בשלב מאוד מקדמי של החקירה, אין כל ספק כי למרשתנו אין כל קשר לעבירה פלילית כלשהי ולא דבק בה רבב. והחשד שבגינו עוכבה היום הוא חשד המיוחס לאחרים ולא לה, כאשר שמה שורבב לפרשייה. בחלוף הזמן יתברר כי למרשתנו אין כל קשר לחקירה שנפתחה היום".
מתנובה נמסר: "תנובה פעלה ופועלת בהתאם לחוק והממשל התאגידי. החברה ומנהליה משתפים פעולה וישתפו פעולה עם החקירה ככל שיידרש". מחברת רוש ישראל נמסר בתגובה: "חברת רוש ישראל מאשרת שחוקרי משטרה הגיעו הבוקר למשרדיה. החברה משתפת פעולה באופן מלא עם גורמי אכיפת החוק ופועלת בשקיפות מלאה ובהתאם להוראות החוק".
השר יעקב ליצמן מסר גם הוא היום בערב ביחס לעוזרו בבצ'יק כי "כמי שמכיר מקרוב את עוזרי הנאמן מוטי בבצ׳יק ואת יושרו וחריצותו, אני יודע שכל החשדות שהוזכרו במסגרת החקירה, אין בהם ממש והם חסרי יסוד. אני מציע לכולם להמתין קצת ולהיווכח שהכל נעשה כדין ועל פי הנוהל התקין. אני סמוך ובטוח שגם רשויות החוק הבודקות את הדברים תגענה בהקדם למסקנות אלו". רק לפני שבוע וחצי הודיעה הפרקליטות כי ליצמן בעצמו יועמד לדין בכפוף לשימוע בחשד לעבירות מרמה והפרת אמונים ושיבוש מהלכי משפט.