הסיפור המוזר על עו"ד עמית חדד והמוקד לסיוע למשפחות הרוגי האסון במירון
הסיפור המוזר על עו"ד עמית חדד והמוקד לסיוע למשפחות הרוגי האסון במירון
הסנגור של נתניהו גויס על ידי גורמים חרדיים לסייע משפטית למשפחות הרוגי האסון במירון. "כיכר השבת" דיווח שחדד התבקש לרכז את הנושא תחת מוקד סיוע מיוחד, והדבר עורר טענות לניגוד עניינים פוטנציאלי. אמינות הדיווח לא ברורה, אבל האתר החרדי הסיר את הידיעה
ביום שישי לפני כניסת השבת קיבל עו"ד עמית חדד, סנגורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בתיקי האלפים, טלפון מגורמים במגזר החרדי שאיתם הוא בקשר שוטף. משרדו של חדד מייצג לא מעט עמותות וגופים חרדיים והוא מושרש היטב במגזר ומנסה כל העת להעמיק שם את אחיזתו. בשיחה הוא נשאל אם יהיה מוכן להתגייס ולסייע במתן שירות משפטי וייצוג בתביעות נזיקין של משפחות הרוגי האסון במירון ולפצועים. "לכבוד הוא לי, זו טרגדיה אמיתית", אמר ונתן מיד את הסכמתו.
במוצאי שבת עלתה באתר החרדי "כיכר השבת" ידיעה תחת הכותרת "אסון מירון: הוקם מוקד חירום לסיוע משפטי". (שם הכותב הוא כנראה פסבדונים).
בידיעה נכתב כי "מוקד חירום משפטי מיוחד הוקם הלילה בהוראת גדולי ישראל, כאשר מי שירכז את התביעות הרבות הוא עו"ד עמית חדד". זאת "בעקבות פניות רבנים ונציגי משפחות רבות". עוד נכתב כי "עמית חדד ינהל את המערכה המשפטית של אסון מירון בדרישה לנטילת אחריות ציבורית על האסון שלדעת רבים היה כתוב וידוע מראש".
על פי הידיעה,"משפחות הנפגעים מבקשות לדרוש נטילת אחריות קולקטיבית וסיוע לנפגעים הרבים, ויחד עם עורכי הדין במשרדו של חדד, יספק ליווי משפטי מלא למשפחות של הנספים והפצועים באסון וילוו אותם בכל האספקטים הצפויים של בירור הגורמים שהתרשלותם ככל הנראה זו שגרמה לאסון, ובדרישה לחקר האמת והגנה על זכויות הנפגעים". בנוסף פורסם מספר הטלפון של המוקד (*5370) אליו ניתן להתקשר "מסביב לשעון ולקבל מענה ראשוני לקראת המערכה הצפויה". הידיעה לא אזכרה שחדד הוא סנגורו של נתניהו. הידיעה החלה להתפרסם בכלי תקשורת נוספים, והחלו לעלות שאלות לגבי ניגוד העניינים בין היותו של חדד הסנגור של נתניהו לבין הייצוג של משפחות הנפגעים באסון נגד המדינה.
גורם המקורב לחדד דוחה טענות על בעייתיות הזו ואומר כי "כל מי שיהיה לו קשר רלוונטי לאסון במירון ייכלל בתביעות. זה ממש לא סותר. בסוף זה השם של עמית חדד, והוא ירצה להביא מקסימום תוצאה ללקוחות האלה", אמר.
בסביבתו של חדד אמרו עוד שככל שתתעורר סוגיית ניגוד עניינים הוא ימנע מהטיפול והזכירו כי הוא מייצג לא אחת לקוחות נגד המדינה. לדברי מקורב לחדד, אף שהדברים טרם סוכמו, הוא לא מתכוון לגבות שכר טרחה מראש אלא אחוזים מסוימים מהפיצויים שיתקבלו.
נכדו של קנייבסקי מכחיש קשר, הידיעה יורדת מהאתר
מעבר לסוגיית ניגוד העניינים הפוטנציאלי, הסיפור העלה שאלה האם באמת הוקם אותו "מוקד סיוע משפטי", ואם כן האם הוא קשור באמת לגדולי התורה כפי שפורסם, או שמדובר ביוזמה אקראית או בכלל בתרגיל שיווקי שנועד לפרסם את שירותיו של עו"ד חדד.
עורך ב"כיכר השבת" שעמד מאחורי פרסום הידיעה באתר אמר לכלכליסט כי קיבל פנייה מטעם גורמים שהציגו עצמם קשורים לגדולי התורה, הרבנים חיים קנייבסקי וגרשון אדלשטיין, וביקשו לפרסם את הקמת מוקד החירום וגיוסו של חדד. לדבריו, הוסבר לו אמש כי מי שעומד מאחורי הקמת מוקד הסיוע המשפטי וגיוסו של עו"ד חדד הם ינקי קנייבסקי, נכדו של מנהיג הליטאים הרב קנייבסקי, ומוטי פלאי נכדו של הרב אדלשטיין, נשיא מועצת גדולי התורה של דגל התורה וראש ישיבת פוניבז'. שני הנכדים מנהלים את בתי הרבנים של הסבים.
לדברי אותו עורך, הוסבר לו כי "אנשים התחילו לשאול את הרבנים מה לעשות בפן המשפטי, אז בגלל שאין להם ידע משפטי הם פנו לעו"ד חדד שמוכר בחברה החרדית ואנשים סומכים עליו. אין איזו הוראה שמחייבת מישהו לקבל את הטיפול דרכו, כל אדם יכול לפנות לאיזה עו"ד שהוא רוצה, אך חשוב שתהיה כתובת אחת". לדבריו, החליט לפרסם את הידיעה בשל החשיבות הציבורית של הנושא.
אבל במהלך יום האתמול הוסרה הידיעה מאתר "כיכר השבת", ונכתב כי הדף אינו קיים יותר. אותו עורך ב"כיכר השבת" השיב כי מדובר בעניין "מוזר".
שיחת טלפון לינקי קנייבסקי העלתה תהייה גדולה עוד יותר: "אנחנו לא מכירים דבר כזה בבית של הרב. זה לא יצא מאיתנו, אין לנו קשר לזה".
ועוד נקודה תמוהה: לכל הנסיונות שערך כלכליסט אתמול לצלצל למספר הטלפון של ה"מוקד" לא היתה תשובה, רק מזכירה אלקטרונית.
האם חדד עשה כאן סיבוב יח"צ שהסתבך או שמישהו דווקא ניסה לעשות סיבוב עליו? "אם מישהו רצה להיטיב עם עמית זו לא הדרך, הוא לא נהנה מהפרסום הזה, מבחינתו זה נזק, לא תועלת. הוא לא היה קשור בכלל לידיעה הזו", אמר אמש מקורב לחדד. "אבל לא מן הנמנע שמישהו בכלל ניסה להזיק לו בפרסום הזה ועשה עליו איזה סיבוב".
"היכרות עמוקה וחיבור משמעותי למגזר החרדי"
חדד ושותפו למשרד עוד" אריאל רוט מקושרים ומחוברים היטב במגזר החרדי. בין השאר למשרד יש מחלקת עמותות המייצגת ארגונים רבים בחברה החרדית, כמו רשת מוסדות התורה הליטאית עטרת שלמה, אחים בעד אחים המסייעת ליזמים חרדים בפן העסקי, עמותת איחוד אמבולנסים בה פעילים גורמים בתחום מהמגזר החרדי, עמותת מתנת חיים המלווה את המתנדבים לתרום כליה ועוד.
השניים הם יוצאי משרדו של עו"ד וינרוט ז"ל, וחשוב היה להם לחזק בעצמם אחיזה בקרב המגזר, בדומה לזו שהיתה ל"אב הרוחני" שלהם, עו"ד וינרוט. כך למשל , בפברואר 2019 הם הצטלמו בבית הרב קנייבסקי כשהם מעניקים צ'ק בסכום של מיליון שקל כתרומה לעמותת עטרת שלמה למה שהוגדר כ"הצלת עולם התורה". המהלך כמובן תוקשר בעיתונות החרדית. כך למשל נכתב אז בכיכר השבת: "עורכי הדין חדד ורוט, הידועים בלבם החם לכל דבר שבקדושה, גילו אף הם ענין במגבית, והבוקר הרימו תרומה גדולה למערכה בשם המשרד ואף הגיעו למוקד המרכזי בישיבת 'עטרת שלמה' שם ישבו כמו כל הפעילים, הרימו טלפונים לחברים וגייסו תרומות נכבדות למען המערכה".
אבל חדד ייצג גם בצד השני של המפה הפוליטית: חדד ומשרדו ייצגו את בל"ד בהליכים הפליליים נגדה בפרשת זיוף ומרמה גדולה הקשורה למסמכי דיווח של מפלגת בל"ד שהוגשו למבקר המדינה, בשתי מערכות בחירות - הכלליות והמקומיות - שהתקיימו בשנת 2013. חדד ייצג את המפלגה בין השאר בשתי ישיבות שימוע שנערכו אצל היועמ"ש אביחי מנדלבליט, שלבסוף החליט לסגור את התיק נגד המפלגה עצמה אך להגיש כתב אישום נגד מנהגת המפלגה ח"כ לשעבר חנין זועבי (שלא יוצגה בידי חדד).
ממשרד עורכי הדין חדד, רוט, שנהר ושות' נמסר בתגובה: "לעו"ד עמית חדד ולמשרדו היכרות עמוקה וחיבור משמעותי למגזר החרדי. בעקבות האסון פנו גורמים בכירים בציבור החרדי כדי לבחון האם חדד יסכים להעמיד את משרדו לטובת סיוע עתידי בטיפול בבני משפחות הפצועים וההרוגים באסון במירון. חבל שיש גורמים שמנסים בציניות עצובה במיוחד לחבר בשעה קשה זו בין האסון לייצוגו של ראש הממשלה. אין שחר לדברים".