הוצגה תוכנית לצמצום הרגולציה: "האזרחים לא צריכים לרדוף אחרי הממשלה"
הוצגה תוכנית לצמצום הרגולציה: "האזרחים לא צריכים לרדוף אחרי הממשלה"
בין השאר תוקם רשות חדשה במשרד ראש הממשלה, שתוכל לעצור רגולציה חדשה במקרים חריגים, ולחייב את הרגולטור להסביר את הצורך ברגולציה קיימת. ליברמן: "המסר של הממשלה הזו זה לחזק את השכבה שסוחבת את המדינה על גבה. אותם אלו שמשרתים בצבא ומשלמים מסים"
ראש הממשלה נפתלי בנט, שר האוצר אביגדור ליברמן, שר המשפטים גדעון סער וסגן השר אביר קארה הציגו היום (ג') במסיבת עיתונאים את התוכנית הלאומית לצמצום הרגולציה. לדבריהם, התוכנית תקודם במסגרת חוק ההסדרים הקרוב.
התכנית מבוססת על דו"ח משותף של משרדי רה"מ, האוצר המשפטים. העבודה על הדו"ח החלה בסוף 2020, בתקופת הממשלה הקודמת, אך על הממשלה הנוכחית יהיה ליישם את המלצות הדו"ח.
ראש הממשלה נפתלי בנט התייחס בפתח מסיבת העיתונאים לסערה הלילית בכנסת ואמר: "מגיעה לישראל ממשלה שאכפת לה מהאזרחים ולא מתעסקת בעצמה. האופוזיציה פגעה פגיעה ישירה בביטחון המדינה מתוך מרירות ותסכול והם יצטרכו הרבה זמן לתת דין וחשבון לאזרחי ישראל".
לאחר מכן, אמר בנט כי "המחירים בישראל גבוהים מאוד, משחת שיניים עולה פי 3 מבמדינות אחרות וככה אין-ספור מוצרים ושירותים. אנחנו לא מוכנים לקבל את המציאות וצריך לומר את האמת, הגורם האמיתי לסרבול של עסקים וליוקר המחיה זו הממשלה עצמה.
"כל זה הולך להשתנות, הממשלה צריכה לשרת את האזרחים ולא להביא את האזרחים לרדוף אחריה. ולכן כולנו כאן. אנחנו מודים על הצעד הראשון בתוכנית הדגל הכלכלית של שר האוצר למען עסקים בישראל, המטרה שלנו ברורה והמבחן שלנו פשוט - לצמצם משמעותית את הביורקרטיה על עסקים בישראל", אמר בנט.
לדבריו, "התוכנית מתייחסת לכל אחד מהגורמים המרכזיים שמחייבים שינוי. קודם כל בקרה על רגולציה - כל שר מגיע ומלא כוונות טובות ורוצה לתקן את איכות הסביבה אבל אין לו אימפקט על העסקים. דבר שני, ללכת לרגולציה המצטברת מקום המדינה ולהוריד רגולציה. לא מספיק שנצמצם את הצינור הכניסה. דבר שלישי הוא תיקון רגולטורים. ואחרון, בניית מערכת שכל הממשלה תהיה במודעות לעסקים, במודעות לאימפקט הכלכלי של מעשינו".
ליברמן: "נביא לתוספת למשק של 75 מיליארד שקל בעשור הקרוב"
שר האוצר ליברמן המשיך את דברי בנט ואמר כי "זה לא סוד שרגולציה עודפת עם השנים לחסם מרכזי התפתחות המשק להגברת הצמיחה להגברת התחרות וכמובן לשיפור בנושא פיריון."אם בשנת 1985 סבלנו מאינפלציה במחירים וכך נולד חוק יסודות התקציב, בשנת 2020 ו-2021 אנחנו סובלים מאינפלציה ברגולציה ולכן גם פה חייבים להגיע ולחוקק חוק יסודות הרגולציה. במקום להילחם עם כל רגולטור שזה למעשה יהפוך אותנו לדון קישוט שנלחם מול תחנות רוח, צריך לשנות את כללי המשחק".
לפי שר האוצר, "נכון להיום יש במדינת ישראל כ-209 רגולטורים שונים. לפעמים יושבים כמה באותו משרד. רוב הרגולציה לא שקופה, לא מפורסמת לציבור ולא ידוע כמה סך הכל הקלטות ברגולציה קיימות. "עם כניסתי לתפקיד אמרתי שכמגמה, אני רוצה לאמץ כל הסטנרדטים של המדינות בעולם ובוודאי בתחום הרגולציה.
ב-2018 יצא דו"ח של ארגון ה-OECD שקטל את ישראל בכל מה שנוגע לרגולציה. רגולציה לא מסונכרנת ומובקרת שבמקום לנהל את הסיכונים, הרגולטור בורח מאחריות ומביא למצב של אפס סיכונים, דבר אבסורדי שנונע התפתחות המשק."אותו דו"ח קבע שאם נביא רמת הרגולציה בישראל לממוצע המקובל ב-OECD, זה יביא לתוספת במשק של 75 מיליארד שקל בעשור הקרוב. כלומר, זה רק אומר שנחזק את הצמיחה יותר מ-0.5% בשנה וזה ישפר את מצבנו גם בתחום הצמיחה, הפריון, יוקר המחיה והעיקר - ודאות למגזר העסקי לגבי השקעות פונציאליות", אמר ליברמן.
הוא הוסיף ואמר, "המסר של הממשלה הזו זה לחזק את השכבה שסוחבת את המדינה על גבה. אותם אלו שמשרתים בצבא ומשלמים מסים. לא הצגנו פה רגולטור חדש. אנחנו מקימים גוף פיקוח על הרגולטורים".
העומס הרגולטורי והביורקרטי נחשב לאחד הגורמים המעכבים את צמצום פער הפריון בין ישראל למדינות המפותחות. על פי הערכות, שיפור הרגולציה בישראל עשוי להעלות את התוצר בכ-5.75% בתוך עשור.
החלטת הממשלה הראשונה בנושא התקבלה בשנת 2014 וקבעה חובת RIA (תנאי סף להערכת השפעות רגולציה) על כל רגולציה חדשה שמשרד ממשלתי רוצה להעביר. חובת ה-RIA שיפרה מעט את המצב, אך עדיין דרוש שינוי רחב היקף שיטופל בצורה מערכתית. כיום, כל רגולטור רואה רק את הזוית הקטנה שלו, ומנסה להקטין את הסיכון לאפס.
הדו"ח הנוכחי מציע הקמה של רשות רגולציה במשרד רוה"מ, שתהיה מוסמכת להביע את חוות דעתה על רגולציה חדשה ואף לעצור את הרגולציה במקרים חריגים. כמו כן, הרשות תהיה מוסמכת לחייב את הרגולטור להסביר את הצורך ברגולציה קיימת, ובמקרים חריגים תוכל להתניע מנגנון של ביטול הרגולציה.
בנוסף, הצוות ממליץ על בניית מנגנון של הערכת איכות הרגולציה בדיעבד ועל כך שכל רגולציה תהיה דיגיטלית.