המבקר יחקור את אסון הר מירון: "אטיל אחריות אישית"
המבקר יחקור את אסון הר מירון: "אטיל אחריות אישית"
מתניהו אנגלמן הודיע היום כי "מדובר באירוע שניתן היה למנוע", הכריז כי יפתח בחקירה והבהיר כי "ככל שיעלה חשש לעבירות על החוק הפלילי, העניין יועבר ליועמ"ש". במידה ותוקם ועדת חקירה ממלכתית, המבקר יבדוק מחדש את הצורך בביקורת
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, יחקור את אסון הר מירון על כל היבטיו. המבקר הודיע הבוקר (ב') במסיבת עיתונאים ש"ככל שיעלו היבטים של אחריות אישית הדבר יבוא לידי ביטוי באופן חד משמעי, תוך התייחסות פרטנית. ככל שיעלה חשש לעברות על החוק הפלילי, העניין יועבר ליועץ המשפטי לממשלה". אנגלמן אמר עוד ש"אם תוקם ועדת חקירה ממלכתית בנושא, אבחן את הרלווטיות של המשך ביקורת המדינה והערך המוסף לפעילותה במקביל לפעילות הוועדה".
המבקר אמר ש"מדובר באירוע שניתן היה למנוע, ומוטל עלינו לבחון ולבדוק כיצד ואיך היה ניתן למנוע". המבקר פרט את הליקויים שנחשפו ב-2008 וב-2011 וציין ש"אם היו מתוקנים, ייתכן שהאסון היה נמנע". בין הליקויים שנחשפו אז: גורם ממשלתי אחראי, אי השלמת ההפקעה, רמת תחזוקה ירודה, תוספות בנייה לא חוקיות, תשתיות דרכים לא מספקות וכבישי גישה צרים.
המבקר ציין שיש בכוונתו "לפתוח בביקורת מיוחדת שתתחקר את הנסיבות, את הערכות הגופים השונים והפעולות שננקטו על ידם מאז דו"ח הביקורת ובשנה זו. הביקורת תעסוק בשלושה מישורים עיקריים: בחינת ההתנהלות והפעילות של כלל הגורמים, מרמת מקבלי ההחלטות ועד הדרגים בשטח, מערכת אכיפת החוק וגופי החרום. החלק השני – הטיפול במתחם קבר הרשב"י במהלך השנים והפעולות שננקטו בעקבות דו"ח המבקר. החלק השלישי - ראייה רוחבית צופה פני עתיד באשר לכיצד מקיימים ומסדירים אירועים המוניים דתיים בישראל למניעת הישנות אסונות המוניים". המבקר מציין שהדברים אמורים "גם לאירועי סליחות בכותל והילולות אחרות".
יצוין שאנגלמן ידוע כמי שאינו מאמין בהטלת אחריות אישית וכאחד שממעט מאוד להשתמש בביטויים חריפים, ולכן הוא מהווה חוקר נוח מבחינת הנחקרים. המבקר הסביר ש"מדובר בביקורת חקירתית, כשל שגרם למותם של 45 איש", והדגיש ש"ראש הממשלה לא דיבר איתי. פעם אחרונה דיברתי איתו חודש אחרי שנכנסתי לתפקיד. שום גורם לא דיבר איתי. עשינו התייעצויות. ישבנו עם כלל מנהלי החטיבות. יש לנו הרבה ידע בחקירת אסונות".
מנהלת החטיבה לביקורת חברה ורווחה במשרד מבקר המדינה, ליאורה שמעוני, ציינה ש"עשינו ביקורות באסון ורסאי ובשריפה בכרמל. זה תהליך שאנחנו מכירים ויודעים לעבוד איתו". היא אמרה שדוחות המבקר הקודמים הצביעו על "בעיה של דרכי מילוט וכשל תחבורתי מהותי. הולכי רגל מתערבבים ברכבים". כן הזכירה שגורמי הבטיחות המליצו לסגור את האתר, וש"המבקר קבע שצורת הניהול מהווה סיכון לחיי אדם". שמעוני שללה את הטענות שמדובר באירוע ספונטני, וקבעה שמדובר בכזה שקורה מדי שנה. לדבריה, "המציאות טפחה על פנינו ושיטת הניהול לא הוכיחה את עצמה".