סגור

פרשנות
שליטה בכל מחיר: טובת החברה היא כבר לא שיקול

נחום ביתן מקדש את שימור השליטה במה שהוא רואה כמפעל חייו - גם על חשבון הנזק לרשת המזון ולבעלי העניין שלה

ככל שמתמשך המאבק של נחום ביתן, בעלי יינות ביתן, לשמר את השליטה במה שהוא רואה כמפעל חייו, מעמיקה הפגיעה, הן ברשת המזון השנייה בגודלה בארץ, והן בבעלי העניין שלה. הצעות טובות ורבות קיבל ביתן משוק ההון תמורת נתח מהרשת שנקלעה למחנק אשראי, ואת כולן הוא ממוסס במפגן כוח, שמטרתו היחידה היא להשאיר בידיו את המושכות.
אלה גורמים לכך שהסחרור אליו נקלעה החברה החל כבר לפני שלוש שנים מעמיק עם חלוף הזמן. מחנק האשראי שליווה את ביתן מרגע שקנה את מגה בקיץ 2016, הגיע לשיא שנתיים לאחר מכן, עם דחיית תשלומים לספקים. משקיעים מובילים כמו אייפקס ופז, שביקשו לקנות את החברה ולשקם אותה, נהדפו על רקע סירובו של ביתן לוותר על השליטה.
ביתן אמנם הכיר בצורך בהזרמה מיידית של מאות מיליוני שקלים לחברה, אך הוא לא היה מוכן לשלם את המחיר. הוא העדיף למכור עשרות סניפים משמעותיים ולפטר עובדים, תמורת מזומנים שנתנו לחברה חמצן לפרק זמן מוגבל. כשאלה אזלו, הוא חתם על מזכר הבנות עם קרן כלירמרק להזרמת כחצי מיליארד שקל תמורת כ־30% מהחברה והפקעת ניהול החברה מידיו. ממצאי בדיקת נאותות שערכה הקרן לצד קביעת עובדות בשטח באמצעות מינוי מנכ"ל שלא בתיאום עם הקרן, הובילו לכך שהמהלך לא הבשיל לכדי עסקה.

1 צפייה בגלריה
מימין יגאל דמרי  נחום ביתן יינות ביתן 22.1.20
מימין יגאל דמרי  נחום ביתן יינות ביתן 22.1.20
מימין: יגאל דמרי ונחום ביתן
(צילום: צביקה טישלר, עמית שעל, אוראל כהן)

ההכרה שאם לא יפעל במהירות יאבד את החברה, הובילה למינוי שלמה רודב כיו"ר עם סמכויות של בעלים. רודב, לעומת ביתן, ידע שאין גוף שישקיע בחברה ללא קבלת שליטה והוביל עסקה להשקעה על ידי קבוצת משקיעים בראשות הפניקס. ביתן שלא ציפה לכך, פתח במאבק וקיבל את הזכות להביא בתוך חודש הצעה טובה יותר. רגע לפני פקיעת המועד האחרון, הגיע להבנות עם יגאל דמרי וקרן שקד, על עסקה המבוססת על הלוואה להמרה, שתשמר את השליטה בידיו. עכשיו גם את זאת הוא מסכל.
טובת החברה השקועה בחובות לא עמדה לנגד עיניו. לכן זה לא מפתיע שבעקבות דרישתו של דמרי לאחוזים נוספים מהרשת, ביתן מיהר להחזיר לשולחן המו”מ את אלקטרה שהתעניינה בעבר בחברה. בבקשה שהגיש אתמול לבית המשפט, ציין ביתן כי ככל שההסכם עם אלקטרה לא יצא לפועל, לא יוכל לשמר שליטה. אלא שגם ביתן יודע שאלקטרה לא תשקיע בחברה מבלי להעביר את השליטה לידיה. הביטחון המופרז שמפגין ביתן, שמחוזר על ידי גורמים רבים, גובה בינתיים מחיר כבד מהרשת, ובעיקר מהציבור שמשלם על הפגיעה בתחרות.