מח"ש פתחה בחקירת האסון בהר מירון
מח"ש פתחה בחקירת האסון בהר מירון
באסון הלילה נהרגו 44 בני אדם ונפצעו כ-150; לפי הודעת משרד המשפטים, "מח"ש תתחיל מיידית בבדיקה על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים"
חקירת האסון בהילולת ל"ג בעומר בהר מירון הלילה, בו נהרגו 44 איש ונפצעו כ-150, תועבר באופן מיידי למחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) במשרד המשפטים. כך הוחלט הבוקר בתום התייעצות דחופה בראשות היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט עם מ"מ פרקליט המדינה, המשנה לפרקליט המדינה לעניינים פליליים ומנהלת המחלקה לחקירות שוטרים.
בהודעה שהפיץ משרד המשפטים נמסר: "הוחלט כי מח"ש תתחיל מיידית בבדיקה על מנת לברר האם עולים חשדות לפלילים מצד שוטרים במסגרת אירוע האסון במירון".
בתוך כך, היועמ"ש הנחה כי משטרת ישראל לא תגבה בשלב זה עדויות משוטרים המעורבים באירוע, במסגרת חקירת המשטרה שכבר נפתחה. אנשי מח"ש כבר פועלים במסגרת הבדיקה, ונמצאים בזירת האירוע בהר מירון.
עוד נמסר כי "היועץ המשפטי לממשלה ומ"מ פרקליט המדינה יקיימו הערכות מצב נוספות ויקבלו את ההחלטות המתאימות על פי התקדמות הבדיקה של מח"ש".
במקביל ביקשה המשטרה להבהיר כי המהלך הזה נעשה על דעתה ולבקשת, לאחר שהיום בבוקר פנה ראש אגף החקירות והמודיעין (אח"מ) ניצב יגאל בן שלום ליועמ״ש ולפרקליט המדינה, "בבקשה לבחון את העברת הבדיקה של האירוע הטרגי במתחם ההילולה במירון למחלקה לחקירות שוטרים, שהינו גוף חיצוני שנמנה על משרד המשפטים ואינו קשור למשטרת ישראל. לפני זמן קצר הודיעו כי קיבלו את עמדת משטרת ישראל ובדיקת האירוע בכל הנוגע לתפקודם של השוטרים, תועבר למח"ש. משטרת ישראל תסייע למח"ש ככל שתדרש".
מחקירה ראשונית של המשטרה לאחר האירוע עלה כי בשל הצפיפות הרבה במקום, כמה מהשוהים החליקו ממדרגות, ויצרו "מפולת אנושית", שתחתיה נמחצו אנשים רבים. כוחות הכיבוי חילצו את הלכודים, בסיוע מסוקי חיל האוויר ולוחמי יחידה 669. מותם של 38 איש נקבע בשטח, ומותם של שישה הרוגים נוספים נקבע בבית החולים זיו בצפת. הפצועים הרבים פונו לבתי החולים באזור.
הבוקר מסר ניצב שמעון לביא מפקד מחוז צפון במשטרה כי הוא "נושא באחריות הכוללת, לטוב ולרע. אני מוכן לכל בדיקה. אנחנו נערכנו לכלל התרחישים, אנחנו בשלב איסוף הראיות כדי להגיע לאמת. מסתובבים סרטונים שאין להם קשר למציאות. ממה שאני קיבלתי שוטרים הצילו פה חיי אדם גם במחיר חייהם".
בין השאלות שמח"ש תצטרך לבדוק: האם למשטרה היה מידע מוקדם על מספר המשתתפים הרב בהילולה במירון והאם נערכה כיאות מבחינת שליטה על צירי התנועה למקום; מי הגורמים שנתנו את האישור לכניסת המוני אנשים לשביל הצר המוביל לבמת הדלקת המדורה של חסידות "תולדות אהרון"; האם התרעות שהושמעו בעבר אודות הסכנה במקום נבדקו וטופלו; האם המחסומים שהוצבו במקום לא החריפו את בעיית הצפיפות; והאם בזמן אמת ניתן היה לווסת את הלחץ והצפיפות באופן טוב יותר.
יצוין כי בל"ג בעומר 2018 התייחס העיתונאי החרדי מעיתון "משפחה" אריה ארליך למקום בו אירע הלילה האסון: "שביל היציאה הצר שמובל מטקס ההדלקה של חסידות תולדות אהרון יוצר צוואר בקבוק אנושי ודחיפות איומות, ברמה של סכנת הימחצות ממשית. וזו היציאה היחידה! אם רוצים למנוע הישנות של מקרה הלווית הרב וואזנר זצ"ל (בו נמחצו למוות אנשים שהשתתפו בהלוויה - ע"ק) – אסור לערוך את ההדלקה במקום לפני יצירת יציאה רחבה ומשולטת", כתב בטוויטר.