שידור חי כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%
שידור חי
כצפוי, בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 0.1%
ברקע להחלטה: המשך פתיחת המשק והחזרה לשגרה, ומדד המחירים לצרכן הגבוה מהציפיות שנרשם בחודש מרץ. תחזית חטיבת המחקר מעריכה שהתוצר יצמח ב-6.3% ב-2021, שיעור האבטלה הרחבה יירד ל-7.5% בסוף השנה וב-2022 צפויה צמיחה של 5%. בבנק ישראל מעריכים כי גירעון הממשלה השנה צפוי לעמוד על8.2% תוצר
בנק ישראל הותיר, כצפוי, את שיעור הריבית ללא שינוי, על 0.1%, כך הודיעה היום (ב') הוועדה המוניטרית בראשה עומד נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון.
ברקע להחלטה: המשך פתיחת המשק והחזרה לשגרה, והמדד הגבוה מהציפיות (0.6%) שנרשם במרץ. לקראת החלטת הריבית נחלש הדולר במסחר לאורך היום.
החלטת הריבית מגיעה לאחר שקרן המטבע העלתה בתחילת החודש את תחזית הצמיחה של ישראל ב-2021 ל-5%, זאת לאחר התכווצות של 2.6% בשנת 2020. העלאת התחזית לישראל היא בהמשך לאופטימיות שמביעים בקרן המטבע מיעילות החיסונים, והעלאה של תחזית הצמיחה בעולם כולו ל-6%.
"האינדיקטורים לגבי הפעילות בחודש מרץ מצביעים על כך שהפעילות היא ברמתה הגבוהה ביותר מאז תחילת המשבר, כאשר חלה עלייה משמעותית בפעילות גם בענפים אשר נפגעו באופן משמעותי מהמגבלות", מציינים בבנק ישראל.
בבנק מזכירים כי שיעור האבטלה הרחבה ירד במחצית הראשונה של מרץ ל-12%, וצפוי שנתוני סוף מרץ ואפריל יצביעו על ירידה נוספת באבטלה בהגדרתה הרחבה.
תחזית חטיבת המחקר מעריכה שהתוצר יצמח ב-6.3% ב-2021, שיעור האבטלה הרחבה יירד ל-7.5% בסוף 2021, וב-2022 צפויה צמיחה של 5%, כך שרמת התוצר בשנת 2022 צפויה להיות נמוכה רק בכ-1.4% מהרמה שהיתה צפויה בטרם המשבר.
שיעור האבטלה ב-2022 צפוי להמשיך לרדת ולהגיע ברבעון האחרון לכ-6%, רמה שעדיין גבוהה מזו ששררה לפני המשבר.
"פתיחת המשק והחזרה לשגרה בישראל צפויות לתמוך בהמשך צמיחה מהירה בשנה הקרובה. עם זאת, עדיין קיימים אתגרים לפעילות נוכח הסיכונים הבריאותיים בארץ ובחו"ל והפגיעה במשק ובפרט בשוק העבודה צפויה להיות ממושכת. לכן, הוועדה תמשיך לנהל מדיניות מוניטרית מאוד מרחיבה לאורך זמן, תוך שימוש במגוון כלים ככל שיידרש, כולל כלי הריבית", מסכמים בבנק ישראל.
במסגרת התחזית המקרו כלכלית שפרסם הבנק היום צוין כי: "קיימת אי-וודאות משמעותית בנוגע לתוואי המדיניות שתאמץ הממשלה הבאה. במסגרת התחזית, אנו מניחים ש'קופסאות הקורונה' שאושרו לא ינוצלו במלואן, בזכות התאוששות המשק, וכי הממשלה לא תאשר קופסאות נוספות.
"בנוסף, אנו מניחים כי במסגרת התקציב הבסיסי, שאינו כולל את 'קופסאות הקורונה', הממשלה תתאים את הוצאותיה לתקרת ההוצאות הקבועה בחוק, והחל משנת 2022, תפעל גם לצמצום הדרגתי של הגירעון המבני. תחת הנחות אלה, גירעון הממשלה ב-2021 צפוי לעמוד על8.2% תוצר, וב-2022 על 3.6% תוצר. יחס החוב לתוצר צפוי להסתכם בכ-77% בכל אחת מהשנים הללו", נאמר בהודעת בנק ישראל.