האוצר נגד פיצוי עסקים במרכז על נזקים עקיפים מהמבצע: ניתן להשתמש במענקי הקורונה
האוצר נגד פיצוי עסקים במרכז על נזקים עקיפים מהמבצע: ניתן להשתמש במענקי הקורונה
ועדת הכספים דנה היום במתווה של שר האוצר ישראל כץ, שלפיו עסקים הפועלים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה יוכלו להגיש תביעה לקבלת פיצויים על נזקים עקיפים במבצע שומר החומות. מקורות באוצר אומרים כי עלות הכללת אזור המרכז במתווה נאמדת ב-4 מיליארד שקל. מנכ"ל רשות המסים ערן יעקב: "לא פרצנו את ה-40 ק"מ גם בעבר, אף שבצוק איתן הסבב נמשך הרבה יותר זמן"
ועדת הכספים דנה היום (ג') במתווה הפיצויים לעסקים שנפגעו בעקיפין במבצע שומר החומות. התקנות הופצו להערות הציבור עד יום ראשון הקרוב, ודיון טרם אישורן צפוי ביום שני שלאחריו.
לפי התקנות, כלל העסקים הנמצאים בטווח של עד 40 ק"מ מרצועת עזה יוכלו להגיש תביעה לקבלת פיצויים על נזקים עקיפים באחד משני מסלולים: מסלול מחזורים או מסלול שכר. במסלול מחזורים יושווה המחזור העסקי של חודש מאי 2021 לזה של מאי 2019, והפיצויים לא יעלו על מיליון שקל. במסלול שכר המעסיק יגיש תביעה לקבלת החזר עבור השכר ששילם לעובדים שלא הגיעו בשל הנחיות פיקוד העורף או מפני שנאלצו להשגיח על ילדים מתחת לגיל 14 מאחר שלא התקיימו לימודים.
שאלת המדיניות העיקרית היא אם להרחיב את הפיצויים על נזקים עקיפים גם לאזור המרכז, ושר האוצר ישראל כץ החליט לערוך את האבחנה – הקשה אך המבוססת – בין אזור עוטף עזה למרכז. בדיון הוועדה היום הציגו בכירי האוצר את הרציונל לאבחנה בין האזורים. מנכ"ל רשות המסים ערן יעקב אמר: "מאז 2006 יש ניסיון לפרוץ את ה-40 ק"מ, אבל לא פרצנו אותו, וזאת אף שבצוק איתן הסבב נמשך הרבה יותר זמן. צריך לזכור שיש לזה עלויות מאוד גדולות, ומעל 80% מהאזעקות נשמעו בטווח ה-40 ק"מ, ו-87% מהאזעקות בזמן שעות העבודה".
סגן הממונה על התקציבים איתי טמקין הוסיף: "החוסן של העורף תלוי גם בעלויות התקציביות של מבצעים צבאיים. המשמעות של הרחבת הטווח ל-80 ק"מ היא העלאה קבועה של עלות 'יום לחימה' לאורך טווח". בדיון לא ניתנו הערכות ברורות לעלות הרחבת המתווה ל-80 ק"מ, והובטח כי הערכת העלויות תובא בדיון בשבוע הבא. עם זאת, מקורות באוצר אומרים כי מדובר בתוספת של למעלה מ-4 מיליארד שקל.
מנגד, מספר חברי כנסת ונציגי ארגוני עובדים ומפעלים עסקיים הביעו ביקורת על ההחלטה לערוך את האבחנה האמורה. טענתם העיקרית היא שפיצויים על נזקים עקיפים צריכים להיות צמודים להנחיות פיקוד העורף בנוגע לפתיחת מוסדות לימוד.
ברשות המסים מעריכים כי הפיצויים עבור הנזקים העקיפים יעמוד על "לא יותר מ-2 מיליארד שקל", אך נראה כי מדובר בהערכת יתר משמעותית, שכן מבצע צוק איתן נמשך 51 יום, והנזקים העקיפים בו עמדו רק על כ-1.4 מיליארד שקל. חשוב להזכיר שבשונה מהנזקים הישירים, שמושפעים בעיקר מכמות ודיוק הרקטות, הנזקים העקיפים מושפעים בעיקר ממשך העימות. כמו כן עלתה טענה כי יש להחריג את הפיצוי על נזקים עקיפים שנגרמו בגלל העימותים בערים המעורבות - ללא קשר למרחק הגאוגרפי של היישוב מגבול עזה.
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, ביקש מרשות המסים להגיע לדיון בשבוע הבא עם תקנות מתוקנות שיציעו פתרונות לקשיים שעלו בדיון.
מענקי הקורונה יתנו מענה בניגוד לחוק?
נציגי האוצר חזרו ואמרו בדיון כי מענקי הקורונה ימשיכו גם בחודשים מאי ויוני, ויהיו תלויים בירידת מחזור של 25% בלבד - ולא בירידת מחזור גבוהה של 40%. על פניו הפתרון שהאוצר מציע מנוגד לחוק, הקובע באופן מפורש כי מענקי קורונה יחולקו רק בשל פגיעות שנגרמו מהתפשטות נגיף הקורונה. נכון להיום, כל מקבל מענק מצהיר כי הירידה היא בשל הקורונה. מקורות באוצר אמרו כי נכון לעכשיו "אין מה לעשות. לא ניתן להעביר חקיקה בתקופה זו, וצריך לזכור שהעסקים לא חזרו לפעילות מלאה מאז הקורונה. בפועל אנשים יוכלו לקבל את המענק".