סגור

בלעדי לכלכליסט
הממונה על השכר דרש לפקח על שכר הרופאים העצמאיים, וחולל סערה

ראשון המתנגדים למהלך של משרד האוצר היה משרד הבריאות שהודיע: לא יקום ולא יהיה, אנחנו נפקח. גם קופ"ח מכבי שרוב רופאיה עצמאיים מתנגדת בתוקף: "צעד קיצוני בלתי סביר". הקרב רק מתחיל

משרד האוצר, באמצעות אגף הממונה על השכר והסכמי עבודה, גיבש באופן חד־צדדי כללי תגמול לרופאים העצמאיים המועסקים בקופות החולים. בראש הכללים הגבלה ופיקוח על שכר הרופאים שמהווים את רוב המועסקים בשלוש מתוך ארבע קופות החולים בישראל. מדובר ברופאים ששכרם אינו מפוקח או מוגבל על ידי הממונה על השכר, והם מועסקים במתכונת של פרילנסרים בקופות החולים. כפועל יוצא, הקופות מתגמלות אותן כראות עיניהן.


במשרד הבריאות זועמים על יוזמת האוצר. מנכ"ל המשרד פרופ' חזי לוי, כבר הבהיר כי הכללים "מהווים טיוטה אך לא עמדה או החלטה". בכירים במשרד משתמשים במילים בוטות יותר. בקופת חולים מכבי מגדירים את יוזמת האוצר: "קיצונית ובלתי סבירה".



הרופאים העצמאיים הפכו, כאמור, לרוב מוחלט של הרופאים המועסקים בקופות החולים. במכבי ובמאוחדת מגיע מספרם ל80% מכלל הרופאים, בלאומית הם מהווים 70% מכלל הרופאים, ורק בכללית עומד מספרים על רבע בלבד מקרב הרופאים. על פי הדו"חות הכספים של קופות החולים, הן שילמו ב־2019 לרופאים העצמאיים כ־5.2 מיליארד שקל בסך הכל, כאשר במכבי, מדובר על כ־60% מסך השכר ששולם לרופאים בתאגיד כולו, כלומר, 2.5 מיליארד שקל מתוך 4.1 מיליארד שקל. במאוחדת עומד הסכום על כ־1.2 מיליארד שקל, כמחצית (49%) מסך השכר ששילם תאגיד הבריאות.
מדובר בשיטת העסקה נפוצה בקרב רופאים צעירים. לפי נתונים של אגף הכלכלן הראשי באוצר, השכר הממוצע השנתי של רופא עצמאי במכבי או במאוחדת עם ותק של 8 שנים עמד ב־2017 על כ־647 אלף שקל בשנה - כ־54 אלף שקל בחודש שהם כ־75% יותר משכר הרופאים הממוצע המדווח. באותה שנה, למשל, עמד השכר הממוצע המדווח על 370 אלף שקל לשנה.
למרות הפערים בשכר, שכרם של הרופאים העצמאיים משולם מתקציב סל הבריאות בדיוק כמו שכרם של הרופאים השכירים. השוני הוא שהם מועסקים כמעין פרילנסרים שאינם זכאים לתנאים סוציאליים מהמעסיק דוגמת ימי מחלה, ימי חופשה, והטבות הכלולות בהסכמים קיבוציים. ככל שאינם מקבלים קהל במתקני הקופות הם נושאים גם בעלויות הקליניקה, אולם מעבר לכך, מבוטח שקובע תור לרופא דרך הקופה לא יבדיל בין רופא שכיר לעצמאי.
אלף שקל לשעת גניקולוגית
ב־24 למרץ, שיגר סגן הממונה על השכר אפי מלכין, האחראי על מערכת הבריאות, טיוטה לכללי תגמול חדשים לרופאים עצמאים, בהוראת הממונה על השכר קובי בר נתן שמבקש לשים קץ לתופעה. בחלק הראשון של הטיוטה, שהגיעה לידי "כלכליסט", מפרט מלכין את התעריף לשעה של רופאים חדשים, להם ניתנת רשת ביטחון מסוימת עד שייבנו את בסיס המבוטחים המטופלים אצלם. ההוראות מפרטות את השכר השעתי הממוצע שאליו יש להגיע, וגם שכר מקסימום לשעה. לדוגמא: תעריף שעתי ממוצע של רופא משפחה וילדים יעמוד על 400 שקל והמקסימום יעמוד על 500 שקל. לעומת זאת, גינקולוגים - מקצוע במחסור, בדגש על גניקולוגיות - יוכלו להשתכר 500 שקל לשעה בתעריף ממוצע ועד 830 שקל לשעה בתעריף מקסימום. ל"כלכליסט" נודע כי "מחיר השוק" כיום של גניקולוגית עצמאית בקופות החולים נסק ל־1,000 שקל לשעת טיפול.
כמו כן, הטיוטה החדשה מבקשת לבטל הסכמים ישנים בין קופות החולים לרופאים העצמאיים המועסקים אצלם.

3 צפייה בגלריה
מימין מנכ"ל קופת חולים מכבי רן סער והממונה על השכר באוצר קובי בר נתן
מימין מנכ"ל קופת חולים מכבי רן סער והממונה על השכר באוצר קובי בר נתן
מימין: מנכ"ל קופת חולים מכבי, רן סער, והממונה על השכר באוצר, קובי בר נתן
(צילומים: שאול גולן, אלכס קולומויסקי)


טיוטת הממונה על השכר שוגרה לקופות החולים בסוף מרץ והוא ביקש את התייחסות קופות החולים עד סוף החודש שעבר. במשרד הבריאות שמעו על כך - ורתחו. "זה לא יקום ולא יהיה. אין דבר כזה שהממונה יוזם מהלך כזה ומוציא טיוטה בלעדינו. אם יהיה פיקוח, מי שיפקח יהיה משרד הבריאות ולא הממונה על השכר. הממונה על השכר לא אחראי לספק שירותי בריאות לאזרחי מדינת ישראל לפי החוק. למרות זאת הוא בחר להוציא טיוטה כזו בלי לדבר עם משרד הבריאות כשאנחנו עדיין במשבר הקורונה״, אומר ל"כלכליסט" בכיר במשרד הבריאות. גם מוריס דורפמן, ראש חטיבת הכספים במכבי ומי שכיהן כסמנכ"ל רגולציה במשרד הבריאות עד לפני כמה חודשים, תוקף את היוזמה בחריפות: "הממונה על השכר אינו מוסמך להסדיר את ההתקשרויות בין מכבי לבין הרופאים העצמאים. מדובר בשינוי קיצוני נטול הצדקה שמהווה התערבות רגולטורית מיותרת ובלתי סבירה", הוא כתב במכתב חריף ששיגר הישר למלכין בשבוע שעבר והגיע ל"כלכליסט".
גם מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי, כאמור, מתנגד בתוקף. לוי שיגר מכתב למנכ"לי קופות החולים בו הבהיר כי מדובר ב״טיוטה בלבד להתייחסותכם ולא בעמדה או בהחלטה". "משרד הבריאות והממונה על השכר יקיימו דיונים עם קופות החולים, לבחינת אופן הפיקוח, קביעת כללי התגמול לרופאים העצמאיים ומדיניות האכיפה תוך בדיקת השפעתם על האיכות, הזמינות, ופריסת שירותי הבריאות בקהילה, במערך האשפוז, בפריפריה ובשירותים הפרטיים", סיכם לוי.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בשבוע שעבר גייס לוי למאבק גם את ד''ר ורד עזרא, מנהלת חטיבת הרפואה של משרד הבריאות, את ליאור ברק, המפקח על קופות החולים במשרד, את ממלא מקום סמנכ"ל תכנון, תקצוב ותמחור (מנהל הכספים בפועל) חיים הופרט, וגם את היועץ המשפטי של המשרד. בכירי משרד הבריאות שהגיעו יחד לפגישה עם הממונה על השכר בשבוע שעבר, מסכימים כי יש צורך בהפסקת סחרור השכר של הרופאים העצמאיים ויש מקום להטלת הגבלות. "במהלך הקורונה ביקשנו שימתינו כי המצב לא אפשר קשב לסוגיה. מעבר לשאלת הסמכות יש להבטיח גישה לשירותי בריאות. אי אפשר להסתכל על הכל מהצד של הכסף", אומר בכיר במשרד הבריאות.
מאחורי השכר הגבוה של הרופאים העצמאיים ניצבת בעיית יסוד גדולה וקשה של מערכת הבריאות הישראלית והיא המחסור ההולך וגובר ברופאים. על כך אין מחלוקת בין הצדדים. היות ומשק הרופאים בישראל סגור, כל רופא שמועסק במרפאה לא עובד בבית חולים. זו הסיבה כי הנפגעים הראשונים מסחרור השכר בקופות הם בתי החולים הממשלתיים שנמצאים בבעלות המדינה ובפיקוח הממונה על השכר, ומתקשים למשוך אליהם רופאים.

3 צפייה בגלריה
מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי
מנכ"ל משרד הבריאות חזי לוי
מנכ"ל משרד הבריאות, חזי לוי
(צילום: אולפן כלכליסט)


אין עתודת רופאים באופק
באוצר אומרים כי המחסור ברופאים ידוע אבל אין משמעותו הזנחת הטיפול בזינוק השכר עד שתפתר המצוקה. "גם אם מחר בבוקר יקומו שלושה בתי ספר לרפואה חדשים בישראל, את הרופא הראשון נראה נכנס לעבודה בעוד 15 שנה. זה לא אומר שניתן לשכר להמשיך לזנק, מה גם שאין בדיוק בתי ספר חדשים לרפואה באופק", אומר גורם באוצר שמנסה להסביר מדוע הסוגיה מצריכה טיפול מיידי.
אין זה מקרי שמכבי ניצבת בראש ההתנגדות ליוזמת הממונה על השכר. במכבי כלל מערך הרופאים המומחים הוא עצמאי. בקופה חוששים שהגבלת שכרם, תוביל לגל עזיבות לכללית - הקופה הגדולה בישראל שמבטחת 54% מהמבוטחים - או לתאגידי בתי החולים, אותן עמותות שפועלות לצד בתי החולים הממשלתיים אך אינן תחת פיקוח של הממונה על השכר. באוצר לא מתרגשים: "מכבי היא הקופה עם הגב הכלכלי החזק ביותר ומלחמת השכר משרתת אותה. אין לה בעיה לנצח את כל האחרות והיא מוכנה לנצח את המלחמה גם במחיר שקופה או שתיים יפשטו רגל", מסבירים באוצר.
כללית מוטרדת פחות משום שהסכמים היסטוריים מאפשרים לה לשלם יותר לרופאים השכירים המועסקים אצלה. "מצד אחד מוכרחים לעצור את הסחרור", מסביר אחד ממנהלי קופות החולים, "אבל מצד שני אסור להשאיר אותנו בלי כלי תגמול. הרי אם גינקולוגית עולה 1,000 שקל לשעה, בהינתן מחסור ברופאים, המשמעות היא שאישה תצטרך להמתין חודש במקום שבוע כדי לקבל טיפול".